לאחרונה צפיתי צפייה חוזרת בסדרה "המקום הטוב" (היא אפילו טובה יותר בצפייה שנייה ולגמרי בינג' מומלץ לחג, אגב). בלי לעשות יותר מדי ספוילרים  הסדרה עוסקת בחיים שאחרי המוות ובסוגיות של פילוסופיה ומוסר מזווית קומית ועם קריצה הומוריסטית. בשלב מסוים מגיעות הדמויות בסדרה למסקנה שקשה מאוד להיות אדם טוב, מהסיבה שהחיים על כדור הארץ מורכבים מדי וההשלכות של כל פעולה וכל בחירה שלנו בחיים יכולות להשפיע על הסביבה בהמון דרכים שלא חשבנו עליהן.

כך למשל, מדגימים בסדרה, לבחירה אילו עגבניות לקנות יכולה להיות השפעה עצומה - "בלי לדעת אתה תומך בחומרי הדברה רעילים ובניצול עובדים, או תורם להתחממות הגלובלית. בני האדם חושבים שהם עושים בחירה אחת קטנה אבל למעשה הם עושים עשרות בחירות שהם בכלל לא יודעים שהם עושים".

הדוגמה הזו אולי נשמעת קצת קיצונית וגם קטנונית, אבל היא לא לא נכונה – חיי היום־יום שלנו מלאים בבחירות קטנות כגדולות, ולכל אחת מהן יש השפעה: כשאנחנו בוחרים לקנות בגד חדש, אנחנו בוחרים לעודד ייצור, אנחנו משפיעים על הכלכלה אבל גם על תנאי ההעסקה של עובדים במדינות רחוקות, על מקורות מים וניצול אנרגיה ועוד ועוד; כשאנחנו בוחרים לאכול בשר, אנחנו בוחרים שמישהו ישחט עבורנו בעל חיים, אנחנו משפיעים על החיים של הפרה או התרנגולת, אנחנו מגדילים ביקוש, תורמים לשריפת יערות ולפליטות מזהמות, משפיעים על הסביבה וגם על העתיד של כל מי שחי פה על הכדור.

וככה זה בכל פעולה שלנו, לכל בחירה שנעשה יש אינסוף השפעות והשלכות. אפשר לקרוא לזה אפקט הדומינו או אפקט הפרפר. העניין הוא שהחיים המודרניים מלאים באתגרים כאלה, החיים של כל אחד מאיתנו מורכבים מאינסוף בחירות. לכן אף אחד לא יכול לבחור את כל הבחירות הנכונות, לבדוק כל עגבנייה שהוא קונה, להתלבט על כל צעד שהוא עושה. אנחנו כן יכולים לבחור לנסות לעשות את הטוב ביותר שלנו.

מה נעביר לדור העתיד?

הסופ"ש אנחנו חוגגים את פסח, חג החירות, וזה זמן טוב להכיר בחופש שלנו ולהוקיר אותו. לחגוג את היותנו אנשים חופשיים, עם חופש בחירה, ולהכיר בכך שהחופש לבחור הוא לא רק זכות, הוא גם אחריות. יש לנו היום הרבה יותר שפע, הרבה יותר אפשרויות בחירה משהיו לכל דור לפנינו. אנחנו לא נאלצים לצוד כדי לשרוד, או לפשוט את עורה של חיה אחרת כדי להתחמם, יש לנו בחירה – ולבחירה הזו יש גם השלכות.

פסח הוא גם חג של משפחתיות, וחג שמאפשר לנו (ובעצם דורש מאיתנו) לספר את הסיפור שלנו לדורות הבאים. ופה בעיניי הכל מתחבר – כי אם אנחנו רוצים שגם לדורות הבאים, לילדים ולנכדים שלנו יהיו חיים טובים וחופשיים, אנחנו חייבים לבצע היום בחירות שיאפשרו את זה.

חלקו השלישי של דו"ח האקלים שפורסם לאחרונה קובע באופן חד משמעי שהולך ואוזל לנו הזמן לפעול, ושעלייה של הטמפרטורה העולמית הממוצעת מעל ל-1.5 מעלות היא בלתי נמנעת – לפחות באופן זמני. ההשלכות של זה יורגשו כבר בשנים הקרובות. כדי למתן את הטמפרטורה נדרש יישום מיידי של שורת פעולות משמעותיות לצמצום פליטות הפחמן. ונכון, מי שאחראי ליישם הן הממשלות והתעשיות, אבל לבחירות שלנו יש את הכוח להשפיע עליהן.

לבחירות יומיומיות כמו מה אנחנו קונים, מה אנחנו לובשים ומה אנחנו אוכלים יש את היכולת לשנות ביקושים, ולשנות את המציאות. מה שנעשה היום ישפיע על איך ייראה המחר, וזה מה שצריך לעמוד לנגד עינינו בכל בחירה – המחשבה על המחר שאנחנו יוצרים.

ארגז עגבניות (צילום: melhijad, shutterstock)
אף אחד לא יכול לבדוק כל עגבנייה שהוא קונה|צילום: melhijad, shutterstock

"המקום הטוב" מתייחסת לתפיסות והשערות לגבי החיים שאחרי המוות, ומעלה את השאלה האם אנשים יבחרו בטוב גם אם הם ידעו שאין לזה שום השפעה על העולם הבא, האם אנשים יבחרו בטוב גם אם אין להם שום תמריץ או תגמול לעשות זאת. אנשים רבים חיים את חייהם במחשבה שאם ירוויחו מספיק נקודות זכות, יקיימו מספיק מצוות או מה שזה לא יהיה במהלך חייהם, הם יצליחו להגיע "למקום הטוב" – לגן העדן, בעולם הבא. אבל האמת היא שאנחנו לא יודעים מה מחכה לנו בעולם הבא, אף אחד לא יודע וזו לא אמורה להיות המטרה.

הבחירות שאנחנו עושים היום משפיעות על חיינו ועל הסביבה שלנו היום, וזה מה שחשוב באמת. לחיות עכשיו כאנשים חופשיים ולעשות בחירות שייטיבו איתנו ועם החיים שסביבנו, לקוות שעשינו מספיק טוב, לא כדי להיכנס למקום הטוב, אלא כדי להשאיר לדורות אחרינו מקום טוב לחיות בו.