יחסי הציבור המפוקפקים שיצאו לחיסוני השפעת גורמים לרבים להפיץ תיאוריות שונות בדבר נחיצותם. מה לא נאמר כבר – שהם מיותרים, שהם רק מעודדים תחלואה בשפעת, שהם מפריעים לגוף להתחזק לבד.
אף שעולם המדע כבר מזמן סתר את הטענות הללו, ומחקרים רבים כבר הוכיחו שמדובר בחיסון נחוץ המגן על הגוף וגם מפחית עומס על בתי החולים ומצמצם את היקף התחלואה הכללי – עדיין ישנן סברות שונות שנקשרות לחיסון הזה. לפי אחת מהן, אנשים שמתחסנים בכל שנה לשפעת, גורמים להיחלשות מערכת החיסון שלהם. האם זה נכון?
המטרה של החיסון היא להכין את הגוף ל'קרב האמיתי"
"שום חיסון לא יכול להחליש את מערכת החיסון, בדיוק כמו שאימון כושר לא יכול להחליש לנו את השרירים", מסבירה הד"ר לאימונולוגיה נטע סופר צור, מרצה למקצועות הבריאות ומתנדבת בעמותת מדעת. "המטרה של החיסון היא למעשה 'לאמן' את הגוף, כדי שכאשר נפגוש את המחלה האמיתית אנחנו נהיה מוגנים באמצעות זיכרון חיסוני שמתפתח הודות לחיסון". לדבריה, המטרה של החיסון היא בעצם להכין את הגוף ל'קרב האמיתי". "אין בחיסון שום חומר או רכיב שעלול להחליש את מערכת החיסון, ולכן התיאוריה הזאת היא מוטעית מיסודה".
לשאלה מדוע אנחנו זקוקים לחיסון בכל שנה מחדש, מסבירה הד"ר כי "בניגוד להרבה וירוסים אחרים, זני השפעת נוטים להשתנות בתדירות גבוהה, וכך בכל שנה אנחנו פוגשים נגיפים שהם קצת שונים מאלה שפגשנו בשנה הקודמת מה שדורש התאמה גם של החיסון הניתן נגדם. בנוסף, לזיכרון החיסוני נגד שפעת יש נטייה לדעוך מהר יותר בהשוואה לווירוסים אחרים, ולכן גם אם הזנים לא משתנים חשוב לתת בוסטר, כלומר חיזוק ותוספת לזיכרון החיסוני הקיים. זה לא יזיק אלא רק יועיל ויפחית את הסיכוי לחלות".
ד"ר סופר צור מציינת כי ישנם מחקרים רבים המוכיחים כי חיסון לשפעת מסייע בצמצום הסיכוי לחלות ומפחית אותו בכ-50%. בנוסף, החיסון מצמצם, לדבריה, את הסיכויים לסיבוכים ולתחלואה קשה בעקבות הנגיף.