מורן סטלה ינאי שנחטפה לעזה ב-7 לאוקטובר, תיארה אתמול בראיון למיכל פעילן בחדשות מוצ"ש, כי בימים הראשונים בעזה, לאחר ששברה את רגלה בניסיון לברוח מהמחבלים, היא סוממה על ידי מחבלי חמאס בקטמין. "הם סיממו אותי, נתנו לי קטמין...את באוטוסטרדה של עצמך, אז אני לא יודעת מה להגיד מה הרגשות היו.. את מתעוררת באימה ונרדמת באימה"....
>> דיכאון מז'ורי: המגפה של המאה ה-21
הקטמין (Ketamine) פותח בשנות ה-60 של המאה הקודמת כחומר הרדמה ואילחוש שאינו דורש הנשמה ונעשה בו שימוש ברפואה ובווטרינריה (מכאן גם הסברה הרווחת שזהו "חומר הרדמה לסוסים"). בשנים האחרונות הצטברו הוכחות ליעילותו כטיפול נגד דיכאון עמיד (דכאון קשה שאינו מגיב לטיפולים תרופתיים אחרים), וכיום נעשה בו שימוש גם בפסיכיאטריה. לקטמין אפקט תלוי מינון – במינון נמוך הוא מייצר תחושת אופוריה ומרפה את השרירים, ובמינון גבוה משתק את השרירים וגורם לשינויים תודעתיים נרחבים כגון ניתוקים (דיסוציאציה), בלבול, הזיות ואובדן הכרה. שימוש ממושך בקטמין מייצר סבילות (צורך בהעלאת המינון כדי להשיג את האפקט הרצוי), והפסקת השימוש בו מייצרת כמיהה לשימוש חוזר – שני מאפייני התמכרות בולטים. נוסף לכך, ידוע כי שימוש ממושך גורם לדלקת כיבית קשה בשלפוחית השתן (שבמקרים רבים מצריכה כריתת שלפוחית) ולהפרעות בתפקוד הכבד והמוח, וקיים סיכון משמעותי בנטילת מנת יתר שעלולה להביא לאובדן מוחלט של ההכרה ויכולת התנועה - תופעה המוכרת בשם K-HOLE, ועקב מאפיינים אלה נעשה בקטמין שימוש גם כסם אונס.
מסוכן במיוחד עם אופיואידים
בדומה לחומרים פסיכואקטיביים אחרים, הקטמין נהפך בשנים האחרונות לאחד החומרים הנפוצים בסצנת המסיבות בישראל, וכך נפוצות גם ההשלכות השליליות שלו. השפעותיו מגבירות משמעותית את הסיכון לתאונות קטלניות כמו נפילה או טביעה והשימוש בו עלול להוביל להתמכרות, בייחוד לסובלים מקשיים נפשיים כמו דיכאון וחרדה שעושים בו שימוש שאינו על פי המלצות רפואיות ותחת השגחה. ערבוב החומר (מנהג נפוץ בשימוש שאינו רפואי) עם חומרים המדכאים את פעילות מערכת העצבים המרכזית כמו אלכוהול, תרופות הרגעה/שינה או משככי כאבים ממשפחת האופיואידים מעלה משמעותית את הסיכון לאובדן הכרה. לפיכך, חשוב ככל שיהיה הקטמין למטרות רפואיות. יש לנהוג בו משנה זהירות ולהימנע משימוש בסיטואציות בסיכון גבוה או במקרים שבהם ידוע על מועדות להפרעות נפשיות – לרבות התמכרות.
ד"ר יונתן פרידמן וד"ר עמוס עברי הם פסיכיאטרים מומחים, ICA - המרכז הישראלי להתמכרויות ובריאות הנפש