יותר משליש מהאוכלוסייה חווים פחד בזמן טיסה, וחלקנו לא יעלו למטוס לעולם בגללה. מהי חרדת טיסה? עד כמה היא נפוצה? ואיך אפשר להתגבר עליה? נוי רז, פסיכולוג קליני ממכבי שירותי בריאות, עם המלצות לנוסע החרד:
מהי חרדת טיסה ועד כמה היא נפוצה?
פוביה ספציפית מטיסה היא אוסף של חרדות הכולל בתוכו אחת או יותר מהחרדות הבאות: פחד ממקומות סגורים (המטוס), פחד ממרחבים פתוחים (השמים), פחד גבהים וחרדה כללית (לרוב מהתרסקות בשל כשל טכני או אירוע טרור). למרות שטיסה בטוחה יותר מנסיעה ברכב, כ-40 אחוז יחוו חרדה ברמה כלשהי, ומתוכם כ-5 אחוזים יימנעו לחלוטין מטיסה.
עד כמה חרדת טיסה פוגעת באיכות החיים?
הפגיעה יכולה להיות קלה עבור מי שאורח חייהם לא מחייב טיסות. אנשים אלה יעדיפו חופשה בארץ ולרוב לא יחוו מצוקה או תחושת הפסד. הבעיה מתחילה כשבני המשפחה רוצים לטוס והאדם החרד לא מסוגל. אצל אנשים שחייבים לטוס במסגרת עבודתם, או כאלה שיש להם בני משפחה החיים בחו"ל, הפגיעה בתפקוד משמעותית יותר.
>> גם אתם חשים מועקה לפני טיסה? זו הסיבה
מה יכול לעזור?
הכלל הוא שככל שטסים יותר מפחדים פחות. מידע אמין על תהליך הטיסה, הבדיקות המכניות והבדיקות הביטחוניות יכול לסייע. למי שזו הטיסה הראשונה שלו אחרי הימנעות ארוכה, מומלץ לבחור טיסה קצרה, לתרגל הרפיות נשימה ושרירים, ולהקפיד לאכול ולשתות לפני הטיסה. כדאי גם להזכיר לעצמנו מה המטרה שלנו (למשל המקום שאליו אנחנו רוצים להגיע) ולהיזכר בפחדים אחרים שניצחנו בעבר.
האם יש טיפול יעיל לחרדת טיסה?
טיפול פסיכולוגי בגישה קוגניטיבית התנהגותית (CBT) יעיל מאוד בחרדת טיסה. בטיפול רוכשים כלים הרפייתיים וקוגניטיביים המסייעים להתמודד עם החרדה, ומתחילים להיחשף בהדרגה לגורם החרדה יד ביד עם הפסיכולוג.ית ובקצב המותאם לעוצמת החרדה. יש גם טיפול תרופתי, אך מומלץ לנסות קודם טיפול פסיכולוגי מתאים כדי להימנע מתלות בתרופות.
האם חרדה יכולה לחזור אחרי טיפול?
אחרי טיפול מומלץ וחשוב לנסות לשמור על תדירות טיסה של לפחות פעמיים בשנה כדי לשמר את ההישג, בייחוד בשנים הראשונות לאחר הטיפול.