אכילה היא אחת הפעולות הבסיסיות ביותר עבור מרבית האנשים. עבור יערה, בת ה-17 מדובר בפעולה שאותה לא הצליחה לבצע מימיה. היא נולדה עם תסמונת נדירה בשם 'קורנליה דה לנגה' שמנעה ממנה לאכול בצורה טבעית. מדובר במחלה גנטית מורכבת שהלוקים בה סובלים ממוגבלות שכלית התפתחותית, מחך שסוע ומבעיות קוגניטיביות נוספות.
לאורך חייה היא הוזנה באמצעות צינור הזנה שהוחדר ישירות לבטנה, באמצעות חור שבוצע באמצעות ניתוח כשהייתה תינוקת. כיוון שהיא סובלת מבעיות קוגניטיביות שונות, פעמים רבות ניסתה יערה לנתק את הצינור, מה שהיווה אתגר אף גדול יותר עבור הרופאים. לאחרונה החלו אנשי הצוות במרכז השיקום והדיור בית יהלום של רשת עלה לילדים ואנשים עם מוגבלויות שבו היא מתגוררת, להבחין כי היא מכניסה צעצועים וחפצים שונים לפה. "זה היה סימן בשבילנו שאולי יש סיכוי שהיא יכולה להכניס דרך הפה גם אוכל", משחזרת דבורה גלאובר, מנהלת המקום. "אומנם הכנסת החפצים לפה עלולה להיות סכנה ממשית עבורה, אך החלטנו להפוך את החיסרון ליתרון. כשראינו שלא מדובר במשהו חד פעמי אלא בתופעה אצלה, ניסינו לבחון את הנושא תוך השגחה צמודה על יערה".
במהלך ישיבת הצוות שנערכה החליט הצוות המטפל, כי לאור העובדה שהיא מעוניינת להכניס חפצים לפיה, ייתכן שניתן יהיה לנסות להאכיל אותה באוכל דרך הפה ולא דרך צינור ההזנה.
"התחלנו לתת לה אוכל עם מרקם מימי, כמו מעדנים ומחיות פירות ולאט-לאט הגברנו את המגוון והמרקם", מספרת גלאובר. "היום היא כבר אוכלת את כל סוגי האוכל במרקמים שמתאימים לה. זה פשוט מדהים כי עד לאותה הנקודה היא לא הכניסה כלום דרך הפה, ובגיל 17 פתאום החלה לחוש טעם. השמחה הייתה מאוד גדולה אצלנו צוות".
במהלך השבועות האחרונים החלו אנשי עלה לנסות להגביר את תדירות האוכל של יערה דרך הפה ולאט-לאט לעבור מהזנה דרך צינור לאוכל דרך הפה. הניסויים הצליחו ולפני כשבועיים עברה יערה ניתוח להסרת הצינור מבטנה הכולל סגירת החור בבטן, שהיה שם כמעט מאז שנולדה.
"רגע של ניצחון מוחלט"
הרב יהודה מרמורשטיין מייסד ומנכ"ל הרשת, אומר כי מדובר בלא פחות מנס: "הרגע שבו ראינו את יערה לוקחת נשימה עמוקה ואוכלת בתיאבון היה רגע של ניצחון מוחלט. שנים של מאבק, של תקווה, של אמונה, הגיעו לשיאן. זהו סיפור של התמדה, של נחישות, ושל הכוח האדיר הטמון ברוח האדם ובמקרה שלנו ברוח הצוות. זהו ללא ספק יום חג עבור כולנו. יערה הראתה לנו שגם כאשר הכל נראה בלתי אפשרי, תמיד ישנה סיבה לקוות ולפעול".