פרוביוטיקה היא שם כולל למיקרואורגניזמים שכשנמצאים בכמות מספקת אצל האדם הם משפרים את הבריאות והמערכת החיסונית. הפירוש המילולי של המונח: פרו= בעד ביוטיקה= חיים. ישנם זנים שונים של פרוביוטיקה, כל סוג עשוי להועיל למטרות שונות. הזנים הפרוביוטיים השכיחים ביותר שייכים למשפחות הלקטובצילוס, ביפידובקטריום וסכרומיקס. הם נמצאים במזון מותסס כמו יוגורט, קפיר או ירקות מוחמצים ובתוספי תזונה.
פרה ביוטיקה הוא שם כולל לרכיבים במזון שאינם מתעכלים ולפיכך לא נספגים במעי הדק, אלא מאכילים את המיקרואורגניזמים ועוזרים לגדילת הכמות וגיוון הסוגים. הרכיבים שאינם נעכלים הם סיבים, הנמצאים בכמות גבוהה בירקות, פירות, דגנים מלאים, עשבי תיבול, שום ושמנים כגון זיתים ואבוקדו.
הסינביוטיקה היא שילוב של השניים - פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה.

מיקרוביוטה היא אוכלוסיית המיקרואורגניזמים הנמצאים אצל האדם, המועילים והמזיקים. תזונה בריאה ואורח חיים מיטבי (מבחינת פעילות גופנית, שינה וסטרס) מעלים את כמות וסוגי הזנים המועילים על חשבונם של המזיקים. מיקרוביוטה נחשבת היום הגורם העיקרי המקשר בין אורח חיים ותזונה בריאה לבין בריאות האדם, מניעת תחלואה והארכת שנות חיים בריאות.
האם צריכת פרוביוטיקה כתוסף מזון מועילה ליתרונות הבריאותיים שנזכרו כאן?
ההשפעות המיטיבות של פרוביוטיקה קורות דרך כמה מנגנונים: הגנה על המעי בפני חדירות חומרים לא רצויים, נרמול המיקרוביוטה של המעי, שיפור שכבת ההגנה של המערכת החיסונית במעי ושפעול הגנת המערכת החיסונית בכל הגוף.
עבודות קליניות תומכות בשימוש בפרוביוטיקה למניעה ולטיפול במגוון הפרעות גסטרואינטסטינליות (של מערכת העיכול), כגון, שלשולים הנובעים מטיפול אנטיביוטי ושלשולים הנובעים מזיהום אקוטי, כמו בטיולים באזורים עם רמת תברואה ירודה. ישנן עבודות שהראו שיפור בתסמינים של תסמונת המעי הרגיש (Irritable Bowel Syndrome) ואטופיק דרמטיטיס בילדים.

בכל מקרה, יעילות הפרוביוטיקה תלוית הזנים שיש באותו סוג, ולכן לא כל סוגי הפרוביוטיקה מתאימים לטפל בכל המצבים. אילו הייתה פרוביוטיקה מותאמת אישית, כתוצאה מבדיקת המצב הרפואי ורמות ההזנים, זה היה מעולה, אך כרגע זה לא בר יישום.
במקרה של שיקום המיקרוביוטה לאחר טיפול אנטיביוטי, השיקום יהיה יעיל רק לאחר סיום הטיפול האנטיביוטי, כי בזמן הטיפול התרופתי האנטיביוטיקה "תחסל" את החיידקים הטובים יחד עם החיידקים הפתולוגיים.
לאחר טיפול אנטיביוטי מומלץ גם לצרוך תזונה בריאה הכוללת מגוון רחב של סיבים, יוגורטים וירקות מותססים - אלה יקדמו את שיפור המיקרוביוטה והגדלת מגוון וסוגי הזנים המועילים לבריאות המעי, המערכת החיסונית ובכלל.
לעיתים, ובייחוד לאחר ניתוחי מערכת עיכול או מחלות גסטרואינטסטינליות שבגללן מומלץ להימנע מסיבים לזמן קצר או ארוך (דיברטיקוליטיס, היצרויות במעי), חשוב להוסיף פרוביוטיקה ממקור של יוגורט, קפיר ותוספי תזונה כי אין אפשרות לבנות את אוכלוסיית החיידקים המיטיבה על ידי פרה- ביוטיקה, היינו, תזונה עתירת סיבים ממקורות מגוונים.
בשאר המקרים, מומלץ לשפר את אוכלוסיית המיקרוביוטה על ידי מזונות עתירי סיבים ועל ידי שמירה על אורח חיים בריא ככל האפשר. העבודות הקליניות שהציגו את היתרונות הרבים ביותר לתוספי פרוביוטיקה היו בשילוב תזונה עתירת סבים ותוספים - סינביוטיקה.
ד"ר סיגל פרישמן היא דיאטנית ארצית של בתי החולים של כללית