בין שזה ריס שנפל, גרגר אבק או שבב קטן, כמעט כולנו מכירים את התחושה הלא נעימה של גוף זר בעין. הרפלקס האינסטינקטיבי? לשפשף. אבל בעוד היד ממהרת לפעול, העין דווקא צריכה זהירות. שפשוף העין הוא לא הפתרון – הוא עלול להיות הבעיה. פעולת השפשוף, אף שהיא מרגיעה לרגע, עלולה לגרום לנזק ממשי לרקמות העין, ולהחמיר את הפציעה.
מהן הסכנות בשפשוף עין עם גוף זר?
- חדירה עמוקה יותר
הלחץ שמופעל על הקרנית בעת השפשוף עלול לגרום לגוף הזר לחדור עמוק יותר בתוך הרקמה, מה שמקשה את הוצאתו ועלול לגרום לנזק משמעותי יותר. - הרחבת שטח הפציעה
במקום פגיעה נקודתית, השפשוף יוצר חיכוך נוסף בקרנית, שעשוי להגדיל את גודל השריטה שהגוף הזר גרם מלכתחילה. - סיכון לזיהום
מאחר שהעין היא איבר רגיש במיוחד, כל מגע בידיים לא נקיות עלול להכניס חיידקים ולגרום לזיהום, בייחוד אם יש פצע פתוח או שריטה בקרנית.להסיר את הגוף הזר בצורה בטוחה ולמנוע סיבוכים|צילום: Image Point Fr, shutterstock
מה כן לעשות?
- לא לשפשף! גם אם התחושה לא נעימה – הימנעו ממגע.
- שטפו בעדינות עם מים נקיים או תמיסת סליין (אם זמינה).
- אם הגוף הזר לא יוצא לבד – פנו לרופא עיניים. הרופא יבחן את העין במיקרוסקופ, יוודא שלא נגרם נזק לעומק הקרנית, ויסיר את הגוף הזר באופן בטוח. בהמשך, יינתנו בדרך כלל טיפות אנטיביוטיות למניעת זיהום, ולעיתים גם משחה או חבישה זמנית.
ומה אם הגוף הזר הוא מתכתי?
במקרה של גוף זר עשוי מתכת – לדוגמה שבב קטן ממקדחה או היתוך – יש סיכון להיווצרות חלודה בתוך הקרנית, שעלולה לפגוע ברקמה העינית ולסבך את ההוצאה. במקרים כאלה, יש להגיע מיידית לטיפול רפואי – ללא דיחוי.
שפשוף העין הוא אולי תגובה טבעית – אבל הוא מהלך מסוכן שיכול להפוך אי נוחות רגעית לנזק מתמשך.
במקום לפעול מתוך אינסטינקט – עצרו, שמרו על העין, ופנו לקבלת טיפול רפואי. כאשר מדובר בציר הראייה כל שריטה מיותרת.
פרופ' ישראל קרמר הוא רופא עיניים בכיר בד"ר לוינגר מרכזים רפואיים, מקבוצת דנאל