תהליך הבגרות המינית מתרחש בעקבות שחרורם לדם של הורמוני המין טסטוסטרון ואסטרדיול (נגזרת של אסטרוגן). הורמוני המין אחראיים לשינויים רבים, כמו זינוק בגדילה, גדילת פין אצל בנים, התפתחות שדיים והתחלת וסת בבנות.

מלבד השינויים הגופניים מתרחשים שינויים רגשיים כמו שינויים בלתי מוסברים במצב הרוח, דיכאון ושינויי התנהגות. אם חווים קשיים מומלץ להתייעץ עם בן/בת משפחה, רופא.ה או פסיכולוג.ית לקבלת כלים להתמודדות עם שינויים אלה.

אין גיל קבוע שבו מתחילה הבגרות המינית, וקצב ההתפתחות שונה בין ילד לילד. אצל רוב הבנות מתחיל התהליך בגיל 8 עד 14, ואצל בנים בגיל 9 עד 14. לרוב בנות יתפתחו מהר יותר מבנים.

אקנה

בלוטות החלב בעור מפרישות סבום בכמות מוגברת בעקבות השינויים ההורמונליים בתקופה ההתבגרות. תאי עור מתים שחוסמים את פתחי יציאת הסבום מזקיקי השיער יכולים לגרום להצטברות החלב ויצירת "שחורים" או פצעונים מוגלתיים. גם רמת החומציות משתנה והחיידקים על העור משגשגים ונוטים להיכנס לזקיקי השיער וליצור דלקות מקומיות.

אקנה (צילום: unsplash)
רמת החומציות משתנה והחיידקים על העור משגשגים |צילום: unsplash

>> איך אפשר לטפל באקנה?

אז מה אפשר לעשות?

שימוש באל-סבון פנים או תרחיץ פעמיים ביום. אם העור שומני מומלץ להשתמש בתרחיץ או אל-סבון המיועד לעור צעיר, ללא שומן. ישנם גם סבוני פנים היפואלרגניים לעור רגיש.

תכשירים קוסמטיים מותאמים לעור שומני – מומלץ לבחור תכשירים כמו קרם לחות המותאם לעור צעיר שומני, כדי למנוע מהצטברות שומן נוספת על העור.

דוגמאות לתכשירים חיצוניים ללא מרשם

  • benzoyl peroxide – בעל פעילות אנטיבקטריאלית, לטיפול באקנה קל. יש למרוח את התכשיר על עור יבש ונקי פעם או פעמיים ביום.
  • תכשירים דרמוקסמטיים בצורת ג'ל המייבשים את הפצעונים באופן נקודתי, למקרים קלים ללא דלקת.

תכשירים חיצוניים עם מרשם

רטינואידים – נגזרת ויטמין A, מסייעים בהסרת תאי העור החוסמים את זקיקי השיערה. התכשיר קיים בצורת קרם או ג'ל, בשני ריכוזים. יש למרוח על עור יבש ונקי, פעם אחת ביום לפני השינה.

קלינדמיצין – אנטיביוטיקה בעלת פעילות אנטי- חיידקית שפוגעת בחיידקים על פני העור וכך מפחיתה את התהליך הדלקתי בפצעונים.

אדפלן – תכשיר למריחה שמשפיע על צמיחת תאי העור, בעל מאפיינים נוגדי דלקת. לטיפול באקנה עם דלקת מקומית. יש למרוח על עור יבש ונקי פעם ביום לפני השינה.

תרופות מרשם לבליעה

איזוטרטינואין – רטינואיד. החומר הפעיל פועל בכמה מנגנונים וגורם להפחתה ביצירת הסבום, ירידה בכמות החיידקים ובתאים החוסמים על העור וירידה במאפייני הדלקת בפצעונים. התרופה מיועדת לטיפול באקנה חמור, לאחר ניסיונות שימוש בתרופות אחרות. קיימות כמה תופעות לוואי כמו רגישות העור לשמש, יובש בעור וברקמות ריריות, כאבי שרירים ועוד. יש להקפיד על הנחיות הזהירות עם התרופה כפי שמופיעות בעלון. הטיפול אורך חודשים מספר, ובמהלכו יש לערוך בדיקות דם לתפקודי כבד.

אנטיביוטיקה ממשפחת טטרציקלינים – בעלות פעילות אנטי-חיידקית על העור, שגורמת לירידה בתסמיני הדלקת המקומיים. החומרים הפעילים בארץ הם לרוב מינוציקלין או דוקסיצילין. הטיפול אורך לרוב עד שלושה-ארבעה חודשי טיפול, בהתאם למצב העור, ולרוב ישולב עם טיפול מקומי על העור כמו benzoyl peroxide או חומר אחר.

יש ליטול את התרופה בעמידה או בישיבה, אבל לא בשכיבה, ואין לשכב כחצי שעה לאחר נטילת התרופה. ניתן לקחת עם מזון במידה שנגרם גירוי בקיבה לאחר הנטילה. התרופות גורמות לרגישות מוגברת לשמש ויש להשתמש באמצעי הגנה מתאים.

כל התכשירים לטיפול באקנה עלולים לגרום לעור יבש ו/או רגישות לשמש לכן יש להימנע משהייה ממושכת בשמש ולהימרח בקרם הגנה באופן יומיומי.

ריח גוף

בלוטות הזעה אפוקריניות שנמצאות באזורי בית השחי, השדיים ואברי המין גדלות בעת ההתבגרות המינית. בלוטות אלה מפרישות זיעה, שלעיתים עלולה לגרום לריח גוף לא נעים. הזיעה מסייעת לגוף להוריד את טמפרטורת הגוף כאשר הוא מתחיל להתחמם כמו בעת פעילות גופנית.

נער יושב על החוף בגבו למצלמה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
השתמשו בסבון גוף מתאים|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

>> סובלים מריח רע? נסו לשנות תזונה

מה אפשר לעשות כדי להימנע מהריח?

  1. רחצה יומיומית ושימוש בסבון גוף מתאים
  2. לבישת בגדים מבדים טבעיים כמו כותנה או מחומרים מנדפי זיעה
  3. שימוש יומיומי בדאודורנט – קיימים תכשירים המונעים את ההזעה (אנטיפרספירנט) או תכשירים שאינם אנטי-פרספירנטים שמאפשרים לזיעה להיות מופרשת ומטפלים בריח הרע. במידה שקיימת רגישות מקומית לדאודורנט ניתן לנסות תכשירים היפואלרגניים ו/או מוצרים שאינם מכילים בישום/ אלומיניום.

 

* המידע מובא להעשרת ידיעתם של הקוראים בנושא, ואינו בא להחליף בשום אופן התייעצות עם הרופא המטפל; קביעת הטיפול התרופתי תבוצע ע"י הרופא המטפל בלבד.

בת-חן נבו היא רוקחת, אחראית תחום רגולציה וניהול סיכונים, מכבי פארם