בעוד יומיים תעלה קבוצת הכדורסל מכבי תל אביב למגרש לטובת המשחק החמישי והאחרון מול הקבוצה היוונית פנאתינייקוס, בסדרת רבע גמר פלייאוף היורוליג. מי שלא יקח חלק במשחק הגורלי הוא אחד משחקניה הבולטים של הקבוצה, ווייד בולדווין, שסובל מקרע חלקי בשריר הירך. כזכור, בולדווין נפצע לפני כשבועיים במשחק הראשון מול היריבה היוונית, ובעקבות כך נאלץ להיעדר משני משחקים נוספים. בחמישי האחרון, הוא חזר למגרש למשחק הרביעי, אלא שתוך דקות ספורות נטש את הפרקט בדמעות, לאחר ששוב חש כאב חד באזור הפציעה. לפי שעה, אין צפי לחזרתו, אך ההערכות הן שהוא ישוב בתוך מספר שבועות.
"פציעה בשרירי הירך, היא למעשה פציעה בקבוצת שרירי ההמסטרינג - שרירים מכופפי ברך", מסביר ד"ר ניב מרום, מנתח בכיר ביחידת הספורט במערך האורתופדי במרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית. לדבריו, אחת הפציעות הנפוצות היא קרע חלקי או מלא בחיבור שבין הגיד לשריר, או פציעה בשריר עצמו, ואלה נחשבות פציעות יחסית קלות. "ישנם מקרים חמורים יותר, כאשר הפציעה היא בגיד עצמו או בחיבורו לעצם, שבהן גם לעיתים נדרש ניתוח. במקרה של בולדווין הוא לא עבר ניתוח וחזר למגרש די מהר, כך שניתן להניח שהפציעה שלו בירך היא באזור שבין הגיד לשריר".
לגבי כאבים מחבלה כזו, אומר הד"ר כי אלה עשויים להופיע כתוצאה מהפעלת השריר וכיווץ שלו בזמן כיפוף הברך או בזמן מתיחה של השריר. "אצל שחקני כדורסל זה בולט בפעולות כמו ריצה, ניתור ונחיתה".
הטיפול: בעיקר פיזיותרפיה ונוגדי דלקת
לדבריו, הטיפול הראשוני כולל הפסקת הפעילות לתקופה מוגבלת בזמן, לרוב בין שבוע למספר שבועות. "הטיפולים המקובלים הם פיזותרפיה מתאימה שבמהלכה עושים טיפול מקומי, עובדים על חיזוק הדרגתי של השריר, ובעיקר על חיזוק השרירים הסמוכים שאמורים לקחת חלק בפעילות בזמן שהשריר פגוע". עוד הוא מוסיף כי ניתן לטפל בפציעה גם באמצעות כדורים נוגדי דלקת וקומפרסים קרים. "לעיתים כאשר המטופלים הם ספורטאים שעובדים עם הגוף בצורה יום-יומית, יינתן טיפול גם באמצעות זריקות ביולוגיות. החומר הביולוגי הנפוץ היום נקרא PRP – פלזמה עשירה בטסיות. לטיפולים אלה יש פוטנציאל לזרז את ההחלמה, אך אין הוכחות מובהקות שהם אכן עוזרים".
ד"ר מרום מוסיף כי בתקופת ההחלמה הראשונית נוצרת רקמה צלקתית באזור הפציעה, וחזרה מוקדמת לפעילות עשויה להוות סכנה לפציעה חוזרת, כפי שקרה לבולדווין. "זו אחת הסיבות שלעיתים נמליץ על השבתה מפעילות לזמן ארוך יותר, כדי לתת לרקמה זמן להחלים כמו שצריך".
כדי למנוע פציעות ספורט, הוא מדגיש את החשיבות שבביצוע חימום מספק לפני כל פעילות, ומתיחות רלוונטיות כדי לשמור על הגמישות של כל השרירים והגידים ברגל. "חשוב גם לעשות עבודת חיזוק של כל המערכת השרירית סביב האגן, הירכיים והברכיים".