תינוק בן כמה שבועות אושפז לאחרונה בבית החולים ספרא לילדים, לאחר שנדבק בווירוס מסוג הרפס, ככל הנראה ע"י המוהל במהלך ברית המילה. מבית החולים נמסר כי התינוק הגיע לחדר המיון עם פריחה ושלפוחיות באיבר המין לאחר שהווירוס התפשט למחזור הדם שלו ונשקפה סכנה שיתפשט אף למוח. התינוק קיבל טיפול תרופתי ומצבו מוגדר כעת טוב. ד"ר אורן פלדמן, מנהל מיון ילדים בבי"ח ספרא לילדים, מסביר כי "כשנגיף ההרפס מתפשט למוח, בייחוד אצל תינוקות, הוא עלול לגרום למחלה מאוד מסוכנת ואכזרית". לדבריו, 50%-70% מהתינוקות שהנגיף מתפשט למוחם, סובלים מנכות קשה, וכאשר הנגיף מגיע למחזור הדם, עלולות להיגרם תוצאות מסוכנות שכוללות פגיעה בכבד ובלב".

ד"ר פלדמן מציין כי וירוס ההרפס נפוץ מאוד באוכלוסייה הבוגרת. אצל תינוקות, לעומת זאת, המחלה נחשבת נדירה, אך התוצאות שלה עשויות להיות קטסטרופליות. הוא מציין כי ההדבקה עלולה להתרחש גם דרך הורי התינוק וכי "יש לעשות כל שניתן כדי למנוע את הסיכון, אפילו הקטן ביותר, שהתינוק ידבק בווירוס". אגב, הוא מציין כי הגוף יכול להפריש את הווירוס ברוק עוד הרבה לפני שנראה לעין פצע חום או פצע קור. "בחלק מהפעמים, הווירוס מופרש גם ללא הופעת פצע כלל, ולכן הזהירות צריכה להיות כפולה".

תופעה מטרידה ומוכרת

זו אינה הפעם הראשונה שתינוקות מגיעים לאשפוז בנסיבות כאלה. הטקס שבו מוהל מבצע מציצת דם באמצעות הפה באיבר הנימול, מקובל אצל חלק מהמוהלים. בשנת 2012 דווח בארה"ב על תינוק בן שבועיים שמת בבית החולים בברוקלין לאחר שנדבק בווירוס.

בדיווח בעיתון "הארץ" בשנת 2016 פורסם כי משרד הבריאות מתכנן להפיץ מסמך הממליץ להורים להימנע מהמנהג הבעייתי. לא ברור אם המסמך הופץ, אך ביולי 2022 הוציאה ועדה בין-משרדית לפיקוח על המוהלים מטעם הרבנות הראשית לישראל ומשרד הבריאות, נייר עמדה בנושא, לפיו "אין הצדקה לאסור את המציצה הישירה בפה גם אם קיימת אפשרות בשכיחות נמוכה לזיהום בהרפס, אם אמנם פעולה זו היא דרישה הלכתית מובהקת".

תינוק מאושפז, אילוסטרציה (צילום: sfam_photo, shutterstock)
ההרפס עלול להיות מסוכן עבור תינוקות|צילום: sfam_photo, shutterstock

באשר לנקיטת צעדים למזעור הסכנות, ברבנות הראשית לישראל מציעים למוהלים ליידע את המשפחה בדבר הסיכונים הכרוכים כדי לקבל את הסכמתם. עוד נכתב במסמך הוועדה כי "המוהל חייב להימנע מלבצע מציצה ישירה בפה בכל מקרה שיש לו פצע בפה, או שיש לו מחלה זיהומית אחרת שיכולה לעבור דרך הרוק, עד שהפצע יתרפא או שיחלים מהמחלה הזיהומית".  במקרים חוזרים של שתי הדבקות בהרפס או יותר, מציינים במסמך כי לגבי תינוקות שהברית כללה מציצה ישירה בפה על ידי אותו מוהל, על המוהל להימנע מהמנהג עד שיוכח שהוא אינו מדביק יותר.

 

תגובת הרבנות הראשית לישראל: "מצוות המציצה היא חלק אינטגרלי מקיום מצוות ברית המילה. על המוהל להודיע להורים לפני ביצוע ברית המילה על האפשרות לבצע את ההליך בפה, או באמצעות כלי שנועד לכך, ועל המוהל לפעול בהתאם לבחירתם ביחס להליך זה. אם המשפחה בחרה לבצע את המציצה בפה, הנחיות הוועדה הבין-משרדית להסמכה ולפיקוח על המוהלים דורשות מהמוהל בטרם קיום ההליך לבצע חיטוי באמצעים הנדרשים, הכוללים שטיפה של הפה במשך דקה אחת לפחות בתמיסת ליסטרין - Peridex או Listerine, שהוכחה כמונעת הדבקה בהרפס.

"בשנים האחרונות לא דווחו מקרים של הרפס הקשורים לברית מילה. כמו כן, הנחיות הוועדה הבין-משרדית להסמכה ולפיקוח על המוהלים דורשות מהמוהל להימנע מלבצע מציצה ישירה בפה בכל מקרה שיש לו פצע בפה, או שיש לו מחלה זיהומית אחרת שיכולה לעבור דרך הרוק, עד שהפצע יתרפא או שיחלים מהמחלה הזיהומית. בכל מקרה של ספק - על המוהל להימנע מקיום המצווה בפה.

"איננו מתייחסים למקרה הקונקרטי שטרם הגיע לוועדה להסמכה ולפיקוח על המוהלים. לאחר שמשרד הבריאות יעביר לוועדה את הפרטי המקרה – הדבר ייבדק לעומק ובמקצועיות. הוועדה להסמכה ולפיקוח על המוהלים של משרד הבריאות והרבנות הראשית לישראל ממליצה להורים לבחור אך ורק במוהל מוסמך מטעם הוועדה. מוהל זה עבר בחינות הלכתיות, רפואיות ומקצועיות, והוא בעל כשירות רפואית. הוועדה בוחנת ובודקת כל תלונה של הורים ומבררת כל עניין הנוגע לאופן תפקודו של המוהל בביצוע ובהתנהלותו של המוהל".

ממשרד הבריאות טרם נמסרה תגובה.