"לפני כמה ימים הובהלתי לטיפול נמרץ. היה לי חור בריאה ולא הצלחתי לנשום", כך כתב ג'וזף לורנס, 25, צעיר מלאס וגאס, בפוסט ברשת החברתית X (טוויטר לשעבר) שבו שיתף את עוקביו במצב הרפואי החמור שאליו הגיע בעקבות שימוש ממושך בסיגריה אלקטרונית. הפוסט שלו הפך ויראלי וזכה ליותר מ-2 מיליון צפיות ואלפי תגובות. אולם, למרות המסר החשוב, היו גם כאלה שהטילו ספק במקרה ואף האשימו אותו בכך שהוא משקר כדי לזכות בתשומת לב.
באגודה למלחמה בסרטן בישראל, מסבירים כי קריסה של איברי הנשימה בקרב צעירים היא אכן תופעה שעשויה להיגרם עקב אידוי. ד"ר דוד ביטון, מתנדב באגודה למלחמה בסרטן, מציין כי בעולם תועדו כבר עשרות מקרי מוות ואלפי אשפוזים בעקבות תופעה שנקראת 'מחלת המאיידים' הגורמת נזק ריאתי חמור, מחדירה של חומרים מזיקים שונים לריאות בעקבות עישון סיגריות אלקטרוניות, לרבות חלקיקי מתכת, שבמקרים מסוימים אף עלול להוביל לקריסה של איברי הנשימה. " המחלה כבר הובילה למותם של משתמשים תוך זמן קצר בשל נזקי העישון, בדומה לדלקת ריאות קשה מאוד שעשויה להסתבך עד כדי מוות".
"לא מדובר במוצר תמים"
כמו כן, הוא מציין כי האגודה עוקבת אחר המחקרים בעולם ומתעדכנת בתסמינים ובעלייה בסיכון לתחלואה בעקבות השימוש בסיגריות אלקטרוניות, ביניהם: שיעול וקוצר נשימה, בחילות, הקאות, סיכון לאסתמה, בעיות קשב, יתר לחץ דם ואף שינויים גנטיים בחלל הפה ובאזורים נוספים בגוף הקשורים לתחלואה בסרטן. גם כאן במדור ציינו לא אחת את הסכנות הכרוכות בשימוש.
מסקר שערך משרד הבריאות בשנת 2023, עולה כי יותר מ-25% מבני הנוער בישראל התנסו בסיגריה אלקטרונית. עבור רבים מהם מדובר בהתנסות הראשונה במוצר עישון כלשהו. עוד עולה מהנתונים כי גיל ההתנסות בסיגריות אלקטרוניות הוא 11-10.
Psa if you vape please consider quitting, had a hole in my lung the other day and had to be rushed to the ER because I could not breathe, thankfully I’m okay and it didn’t fully collapse. Please take care of yourselves and consider quitting, it’s not worth it. pic.twitter.com/pI45FuDABN
המקרה של לורנס בן ה-25 מלאס וגאס הסתיים הפעם בטוב. "תודה לאל אני בסדר, הריאות שלי לא קרסו לחלוטין", הבהיר לעוקבים. בהמשך, ניצל את הבמה כדי לעודד אותם להפסיק לעשן סיגריות אלקטרוניות - "תדאגו לעצמכם, זה לא שווה את זה".
גם באגודה למלחמה בסרטן מבקשים להדגיש: "הווייפ (הסיגריה האלקטרונית), בעל המראה התמים והצבעוני עם הריחות המתוקים, מערפל את העובדה שמדובר במוצר מסוכן שגורם לתלות פיזית ונפשית. במקרים רבים בני הנוער, וגם ההורים, לא מבינים שמדובר בסיגריה אלקטרונית שגורמת לנזקים משמעותיים לבריאות. אנחנו קוראים להורים לשים לב. לא מדובר במוצר תמים, אלא בסכנה ברורה ומיידית האורבת בכל בית".