העובדה שאסור לעשן סיגריות במקומות ציבוריים ידועה ומוכרת לציבור הישראלי כבר שנים רבות. אף שהעניין לא תמיד נאכף, מדובר בעבירה על החוק שעלולה לגרור קנס. אלא שרבים אינם מודעים לכך שגם סיגריה אלקטרונית אסורה לעישון במקומות אלה, וגם השילוט המוצב באזורים שאוסרים על עישון במקומות ציבוריים אינו כולל התייחסות לסיגריות הללו.
יוזמה חדשה של ארגוני בריאות קוראת להוסיף את הסיגריות האלקטרוניות לשילוט האוסר על עישון במקומות ציבוריים, כמקובל בעולם. לפני מספר ימים פנו הארגונים למשרד הבריאות במכתב, שבו כתבו: "אנו פונים אליכם בבקשה לעשיית צעד קטן אך משמעותי ביותר למניעת העישון ונזקיו ולאיסור העישון של הסיגריות האלקטרוניות במקומות ציבוריים. אנחנו מבקשים שבשלט המורה על איסור העישון במקומות ציבוריים יופיע גם הסמל של סיגריות אלקטרוניות, כדי שיהיה ברור שהאיסור לעשן במקומות ציבוריים חל גם על מעשניהן. בפועל, הציבור אינו מודע לכך שהחוק חל גם על סיגריות אלקטרוניות, ולצערנו אנו עדים לעישון סיגריות אלקטרוניות במרחבים ציבוריים רבים, לרבות בחללים סגורים ואף במוסדות חינוך".
על המכתב חתומים איגודי רופאים, אנשי אקדמיה וארגוני בריאות וביניהם: החברה הרפואית למניעת ולגמילה מעישון של ההסתדרות הרפואית, האגודה למלחמה בסרטן, המיזם למיגור העישון, רשת ערים בריאות, האיגוד הישראלי למקדמי ומחנכי בריאות והמועצה הישראלית למניעת עישון. עוד מתואר בו כי כבר בשנת 2019 התקדמה ישראל והרחיבה את איסור העישון במקומות ציבוריים באופן מפורש לכלל מוצרי העישון והטבק האלקטרוניים. אולם, לטענתם, הישג זה לא יכול לבוא לידי ביטוי ללא הטמעתו במרחב הציבורי בכל אמצעי ההסברה והאכיפה: "מאז הרחבת החוק לא נעשה מספיק כדי ליידע את הציבור שכיום אסור לעשן בכל מקום ציבורי גם סיגריות אלקטרוניות".
"חומרים העלולים לפגוע בסובבים"
ענתי יום טוב, מקדמת בריאות ומנהלת תחום הגמילה מעישון בכללית, מתייחסת לפנייה ואומרת כי "סיגריות אלקטרוניות מכילות ופולטות חומרים כימיים רעילים ומסרטנים. האדים הנשאפים על ידי המעשן, נפלטים לאוויר ועלולים לפגוע בסובבים אותם ולגרום לבעיות בריאותיות ובניהן פגיעה במערכת הנשימה והלב". לדבריה, האוכלוסיות הפגיעות ביותר הן ילדים, מתבגרים ונשים בהיריון.
במכתב מבהירים הארגונים כי על פי מחקרים הסיגריות הללו גורמות גם לתסמינים כמו שיעול, הקאות, סיכון לאסתמה, לחץ דם גבוה, התקפי לב ואף למוות שנגרם מ"מחלת המאיידים" (EVALI).