בצל דיווחים של גורמים ישראליים על כך שהמשבר נפתר, ועסקת החטופים יוצאת לדרך, היערכות בתי החולים בשיאה. במרכז הרפואי שיבא (תל השומר) חושפים הערב (חמישי) כיצד יראה מתחם השבים. קרולין בץ חישין, סמנכ"ל חווית האדם ושיווק במרכז הרפואי שיבא תיארה את המתחם וסיפרה כי "אנחנו רוצים שהם ירגישו בבית, שהם לא ירגישו כמו בבית חולים. חשוב לנו לייצר סביבה עוטפת, ביתית וחמה, כדי לתת להם להרגיש שוב בני אדם חופשיים".

לדבריה, לכל אחד מהשבים, בהתאם גם להמלצת משרד הבריאות וכחלק משמירה על פרטיותם, ישהה בחדר אישי מרווח. כמו כן, בשיבא נערכים עם חדרי משפחה פרטיים, שיאובזרו בפינות ישיבה נוחות. "הפעם אנחנו נערכים למצב בריאותי ונפשי יותר מורכב מהפעמים הקודמות, ומניחים שהמשפחות ירצו להיות איתם הרבה יותר".

היערכות שיבא לקליטת חטופים (צילום: דוברות שיבא)
צילום: דוברות שיבא

בץ חישין מדגישה כי כל החדרים, כולל חדרי הטיפול, והחדרים בהם יערכו מפגשים עם הפסיכולוגים והעובדים הסוציאליים, עוצבו מתוך מחשבה על צרכיהם הפיזים והנפשיים של השורדים. "היה לנו חשוב ליצר אווירה נעימה ולא מאיימת. הקפדנו על שטיחים ביתיים וצמחייה, פופים וכורסאות. גם המקלחות בחדרים האישיים הותאמו כדי לתת להם תחושה של מקלחת הכי קרוב למקלחת שלהם בבית. אפילו התאמנו את התאורה בחדר, שכל אחד מהשבים יוכל לבחור את העוצמה שלה". 

העירכות תל השומר לקליטת החטופים (צילום: המרכז הרפואי שיבא תל השומר)
העירכות תל השומר לקליטת החטופים|צילום: המרכז הרפואי שיבא תל השומר

בדומה לעסקת החטופים הקודמת, בשיבא מצפים ומקווים כי מתווה העסקה יאפשר להם להזמין את משפחות השבים קודם לכן, כדי לארגן את החדרים ליקירהם עם חפצים אישיים, כולל תמונות ופרטי לבוש. "אנחנו אומרים כן להכל ונותנים מענה לכל הצרכים שלהם", מסכמת בץ חישין.

העירכות תל השומר לקליטת החטופים (צילום: המרכז הרפואי שיבא תל השומר)
העירכות תל השומר לקליטת החטופים|צילום: המרכז הרפואי שיבא תל השומר
_OBJ

נערכים למגוון בעיות רפואיות מורכבות

כאמור שיבא הוא אחד מארבעת בתי החולים במרכז שיקבלו את השבים, לצד בילינסון, אסף הרופא ואיכילוב. שני בתי חולים נוספים – סורוקה וברזילי – ישמשו לטענת משרד הבריאות כ"יעדי קיצור", כלומר יתנו מענה לשבים שמצבם הרפואי קשה ומורכב, ודורש מענה רפואי מיידי. ד"ר צחי סלוצקי, סגן מנהל המרכז הרפואי סורוקה, מקבוצת כללית, ויו"ר האיגוד הישראלי לרפואה דחופה, מספר בריאיון ל-mako בריאות כי "אנחנו לא יודעים עדיין כמה מהשבים במצב רפואי שמצריך טיפול מיידי".

לדבריו, בבית החולים ממשיכים בהיערכות, בדומה לעסקת החטופים הקודמת. "אנחנו מקווים שאף אחד מהם לא יזדקק לטיפול שכזה, אבל עם זאת, אנחנו מודעים לכך שייתכן שחלקם יחזרו במצב קשה, לאחר כ-470 ימים בשבי". ד"ר סלוצקי מוסיף כי בית החולים ערוך לקליטת חטופים בהתראה קצרה. "עשינו לא מעט תרגולים כיצד אנחנו עוברים מ0 ל-100 בהתראה קצרה, כך גם קרה בעסקת החטופים הקודמת עם הגעתה של אלמה אברהם בת ה-85 לבית החולים במצב אנוש, וכן לאחר מבצע החילוץ של פרחאן אל-קאדי בן ה-53". כמו כן, הוא מדגיש כי מאז שבעה באוקטובר, כבר למעלה משנה ושלושה חודשים, סורוקה מטפלים בפצועים מאזורי הלחימה, ומתכוננים גם לכך לעיתים בהתראה קצרה, של דקות ספורות בלבד.   

לדברי ד"ר סלוצקי, בסורוקה נערכת לקבלת שבים הסובלים ממגוון בעיות רפואיות מורכבות. "בעסקה כלולים גם חטופים צעירים, וגם מבוגרים, חלקם עם מחלות רקע, שניתן להעריך בסבירות גבוהה שלא קיבלו טיפול תרופתי בתקופת שהותם בשבי. ראינו את זה גם במקרה של אלמה אברהם, שעצם העובדה שלא קיבלה טיפול תרופתי החמירה משמעותית את המצב שלה". לטענתו, הם ערוכים להתמודד גם עם מצבים של תת תזונה קיצונית, או בעיות רפואיות כתוצאה מחוסר תזוזה במשך זמן ממושך, לאחר שהותם במנהרות. "יש מגוון בעיות חריפות וחריגות. אנחנו גם לוקחים בחשבון שחלקם עוד סובלים וסוחבים עמם פציעות ממתקפת שבעה באוקטובר, שייתכן והזדהמו לאורך התקופה בשבי, מצב שבהחלט עלול להיות מסכן חיים".

_OBJ

ד"ר סלוצקי מתייחס גם לדרישה החוזרת ונשנית, הן של משרד הבריאות והן של מטה החטופים, לשמירה על פרטיות השבים, ואומר כי "כמו שהיינו דיסקרטיים באירועים הקודמים, כך יהיה גם הפעם. יש לנו מסלולים ברורים מאוד שהשבים יעברו בהם, אזורים פרטיים ומסודרים שבהם יפגשו עם המשפחות. עם כל ההתרגשות מסביב, מבחינתנו צרכי השבים גדולה וחשובה יותר מכל דבר אחר ובכך אנחנו ממוקדים". אנחנו ממוקדים בצרכים של השב".

נושא השמירה על פרטיותם של השבים עלה כאמור מספר פעמים בשנה האחרונה, בין היתר במהלך עסקת החטופים הקודמת, וכן במבצעי החילוץ. כזכור, בזמנו נמתחה ביקורת גם כלפי ראש הממשלה בנימין נתניהו על הגעתו לבית החולים  שיבא (תל השומר) למפגש עם נועה ארגמני ובני משפחתה, לאחר חילוצה משבי חמאס. במענה לשאלתנו האם פולטיקאים יורשו להיכנס למתחם השבים הפרטי, אומר ד"ר סלוצקי כי "החטופים לפני הכל. מה שהם יחליטו, בהתאם למצבם ולהתקדמות שלהם, לא נעשה שום דבר שעלול באיזושהי צורה לפגוע או לסכן רפואית ונפשית את השבים".

ד"ר סלוצקי מסכם ומדגיש כי בעבור עובדי בית החולים, מדובר באירוע מרגש מאוד. "רובנו מתגוררים באזור, וחלק גדול מהשבים אלה אנשים שאנחנו מכירים, והאירוע הזה מלווה אותנו משבעה באוקטובר. זה אירוע מרגש והיסטורי".