המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארצות הברית (CDC) הכריז על אמצעי זהירות חדשים בנמלי התעופה, הכוללים בדיקה של כל מטייל שחוזר מרואנדה שבאפריקה והאזורים הסמוכים, בשל וירוס שמתפשט באזור בימים אלה.
הווירוס, המכונה מרבורג, מעורר דאגה בקרב רשויות הבריאות בשל שיעור התמותה הגבוה הנגרם בעטיו - עד 90%, ואף שאין דיווח על מקרי חולים במרבורג מחוץ לאפריקה, המעקב והערנות הגלובליים גוברים.
ד"ר אורית יוספוביץ, ראש תחום מחלות זיהומיות באסותא מרכזים רפואיים, מסבירה כי מרבורג הוא וירוס השייך למשפחת נגיפי הפילווירוס, ביניהם האבולה המוכר. "מדובר בנגיף הגורם למחלה קשה ומתמשכת המאופיינת בחום גבוה, כאבי שרירים וראש, הקאות, שלשולים ופריחה בשלביה הראשונים, אשר נמשכים בדרך כלל עד שלושה שבועות מההדבקה. אולם הסימנים הקשים ביותר מופיעים בשלב השני של המחלה – דימומים פנימיים קשים המובילים לשיעור תמותה גבוה מאוד".
אחד מהסיכונים המרכזיים בהדבקה, לדבריה, נובע מכך שהווירוס יכול לעבור מאדם לאדם במגע ישיר עם נוזלי הגוף. "המשמעות היא שמטפלים רפואיים ובני משפחה שנמצאים בקרבת החולה הם בסיכון גבוה להידבקות, בייחוד אם לא ננקטים אמצעי הגנה מתאימים".
הנחיות חדשות לנוכח ההתפרצות
ההתפרצות הנוכחית ברואנדה, שזכתה לסיקור נרחב בתקשורת העולמית, לא נעלמה מעיני ה-CDC, ובעקבות המצב, החליטו בארגון לפעול מידית כדי למנוע התפשטות אפשרית של הנגיף למדינות אחרות. לפיכך, החל מסוף השבוע האחרון נדרשים, כאמור, כל המטיילים המגיעים לארצות הברית מאזור ההתפרצות לעבור בדיקות סקר מקיפות לאיתור סימנים מוקדמים של מחלת מרבורג – עד שהבדיקה שהם עושים תציג תוצאה שלילית.
בדומה לנגיפים נוספים ממשפחת הפילווירוס, גם המרבורג מאופיין בתקופת דגירה שקטה יחסית, שבה הנדבקים לא מראים תסמינים מובהקים, אך בהמשך המחלה עלולה להחמיר בצורה דרמטית.
ד"ר יוספוביץ מציינת כי בשל הדמיון בין מרבורג לאבולה מבחינת דרכי ההדבקה ואופן ההתפשטות, הטיפול הנוכחי מתמקד בעיקר בטיפול תומך, כיוון שכיום אין כיום טיפול תרופתי יעיל או חיסון מוכח נגד הנגיף. "עם טיפול תומך מקסימלי שיעור הקטלניות יורד מ-90 ל-50 אחוז – עדיין מדובר בשיעור תמותה גבוה", היא מבהירה.
אחת מההמלצות המרכזיות היא להימנע ממגע עם חולים, במיוחד עם נוזלי גופם, וכן להשתמש באמצעי הגנה מתאימים כמו כפפות ומסכות כאשר מטפלים בחולים. בנוסף, הכשרת צוותים רפואיים להתמודדות עם נגיפים כאלה, במיוחד במדינות שבהן קיימת סכנה להתפרצות, מהווה מרכיב חיוני במאבק נגד הפצת מחלות זיהומיות.
כמו מומחי בריאות שכבר הביעו את דעתם בנושא, גם ד"ר יוספוביץ מאמינה שמדובר בפעולות חיוניות לצורך הגנה על הציבור העולמי מפני התפרצות גלובלית של הווירוס. אף שעד היום לא דווח על מקרים של מרבורג בישראל, היא מדגישה כי "על משרד הבריאות להנחות אנשים המטיילים לאפריקה להימנע מלהגיע לאזורים הנגועים בווירוס". לדבריה, הסיכוי להתפרצות מחלה זו באזורנו נחשב נמוך, אך ערנות והכנה מתאימה יכולות למנוע את ההתפשטות גם למדינות נוספות.