כשרוב האנשים שומעים על וירוס הפפילומה האנושי (HPV) הם חושבים מיד על הקשר שלו לסרטן צוואר הרחם. ואכן, סוגים מסוימים של הווירוס נחשבים כיום כגורם הכרחי בהתפתחות המחלה, ולכן מאז אישור החיסון הראשון נגד HPV בשנת 2006, הוא הומלץ לנערות ונשים צעירות כדי להפחית את הסיכון לסרטן זה. בהמשך, ההמלצה התרחבה גם לגברים – בעיקר כדי למנוע מהם להדביק נשים. אך מחקרים חדשים מראים כי ל- HPV יש השלכות גם על בריאות הגברים, ובפרט על פוריותם. מחקר חדש שנערך בארגנטינה חיזק את ההבנה הזו והדגיש את החשיבות של בדיקות HPV וחיסון – גם בקרב גברים.

וירוס הפפילומה האנושי – נפוץ הרבה יותר ממה שחושבים

HPV הוא שם כולל לקבוצה של יותר מ-200 סוגי וירוסים, שמועברים בעיקר במגע מיני. זהו זיהום כה נפוץ, עד כי 4 מתוך 5 אנשים הפעילים מינית יידבק בו לפחות פעם אחת במהלך החיים. מדי שנה, כ-13 מיליון אמריקאים נדבקים בו, מה שהופך אותו לנפוץ ביותר מבין המחלות המועברות במגע מיני בארה"ב וברוב העולם.

למרות השכיחות, במקרים רבים הוא לא מזיק וחולף מעצמו תוך חודשים מספר, בלי שהאדם הנדבק אפילו ירגיש בו (עד 90 אחוז מהמקרים נגמרים ככה). עם זאת, קיימים זנים מסוימים של HPV שעלולים להישאר בגוף במשך שנים ולהוביל למחלות שונות, כולל סוגים מסוימים של סרטן. אמנם הנושא זכה להתמקדות רבה בעיקר בנשים, אך הווירוס עלול לגרום גם לסרטנים של הלוע, הפין ופי הטבעת. כעת מחקר חדש מראה כי וירוס הפפילומה עלול לפגוע גם בפוריות הגבר – וזה מידע קריטי לכל מי שמתכנן להביא ילדים לעולם.

מה כלל המחקר?

במחקר החדש שנערך בארגנטינה גויסו 205 גברים בגיל ממוצע של 35 שנים, שחלקם פנו לבדיקה בשל חשש לבעיות פוריות ואחרים שימשו כקבוצת ביקורת. מהמחקר הוחרגו גברים שחוסנו נגד HPV בעבר, שעברו ניתוח לקשירת צינור הזרע (וסקטומי), או שסבלו ממחלות ידועות במערכת המין והשתן.

HPV פפילומה (צילום: xrender, shutterstock)
4 מתוך 5 אנשים הפעילים מינית יידבק בו לפחות פעם אחת|צילום: xrender, shutterstock

כל המשתתפים התבקשו לספק דגימת זרע לאחר 5-3 ימי הימנעות מקיום יחסי מין. הדגימות נבדקו לנוכחות זני HPV שונים, כמו גם לנוכחות חיידקים או פטריות שעלולים להשפיע על מערכת הרבייה.

תוצאות הבדיקות הראו כי 19 אחוז מהנבדקים (27 גברים) נמצאו חיוביים לווירוס הפפילומה. קבוצה זו חולקה לשתי תתי-קבוצות:

  •  20 גברים שנדבקו בזנים בעלי סיכון גבוה (HR-HPV)אלו שידועים ביכולתם לגרום לסרטן.
  • 7  גברים שנדבקו בזנים בעלי סיכון נמוך (LR-HPV)שנחשבים לפחות מסוכנים.

קבוצת ביקורת כללה 43 גברים שלא נמצאו אצלם גורמים מזהמים אחרים. החוקרים בדקו את איכות הזרע, סמני דלקת ונוכחות של רדיקלים חופשיים (ROS) – מולקולות שיכולות לגרום לנזק לתאים.

חיסון (צילום: Tero Vesalainen, shutterstock)
חיסון לאחר אבחון הזיהום עשוי לעזור בהעלמת הווירוס|צילום: Tero Vesalainen, shutterstock

כיצד HPV משפיע על פוריות הגבר?

ניתוח הזרע העלה כי לא נמצאו הבדלים משמעותיים בכמות הזרע או במדדים רגילים אחרים, כמו תנועתיות וצורת הזרע. עם זאת, בקבוצת הגברים שנדבקו בזנים בעלי סיכון גבוה (HR-HPV) נצפתה רמת נמק גבוהה יותר בזרע  כלומר, יותר תאי זרע מתים.

נוסף לכך, נמצא כי הזרע שלהם הפיק כמות גבוהה בהרבה של רדיקלים חופשיים (ROS) לעומת קבוצות הביקורת. רדיקלים חופשיים ידועים בכך שהם עלולים לגרום לנזק ל-DNA של התאים, ובמקרה הזה – לפגיעה בתאי הזרע. ממצאים אלו מחזקים מחקרים קודמים שהראו כי HPV עלול לגרום לפגיעה גנטית בזרע ולהשפיע לרעה על חיוניותו ויכולתו להפרות.

האם זה אומר שכל גבר שנדבק ב-HPV יסבול מבעיות פוריות?

התשובה היא לא בהכרח. חשוב להבין שהמחקר בדק רק דגימה אחת מכל משתתף, כלומר הוא סיפק תמונת מצב רגעית. עדיין לא ברור אם זיהום HPV בזרע הוא קבוע, או שהוא חולף עם הזמן. כמו כן, גם אם הווירוס נשאר בגוף, אין זה אומר שכל מי שנדבק יתקשה בהכרח להיכנס להיריון עם בת זוגו.

מה שכן ברור הוא ש-HPV עלול להקטין את הסיכוי להכנסה להיריון אצל חלק מהגברים, אך לא לגרום לאי-פוריות מוחלטת. במקרים שבהם נמצא כי הווירוס אכן משפיע על היכולת להיכנס להיריון, קיימות דרכים שונות להתגבר על הבעיה, כגון:

  • טכניקות הפריה מתקדמות כמו הזרעה תוך רחמית (IUI) או הפריה חוץ-גופית (IVF).
  • שטיפת זרע תהליך שמנקה את הזרע מהווירוס לפני השימוש בהפריה.
  • חיסון נגד HPV - מחקרים הראו כי חיסון לאחר אבחון הזיהום עשוי לעזור בהעלמת הווירוס מהזרע ולהגביר את סיכויי ההפריה.
    זרעונים מנסים להפרות ביצית (צילום: istockphoto)
    עלול לגרום לפגיעה גנטית בזרע |צילום: istockphoto

חשיבות החיסון לשני המינים

החל משנת 2015 החיסון מוצע לבנים ובנות בכיתה ח' במסגרת תוכנית החיסונים, אך אחוזי ההתחסנות בישראל עדיין אינם מספקים ומגיעים בחלק מהמקומות ל-50 אחוז בלבד. נוסף לכך, החיסון נכנס בסל הבריאות האחרון לגברים ונשים עד גיל 26 (כולל), אך ההוראה תיכנס לתוקף רק מספטמבר 2025. החיסון היום זמין בקופות החולים במסגרת הביטוחים המשלימים במחיר מופחת ויש להשלים סדרה של 3 חיסונים כדי לקבל הגנה מלאה.

>> "אנחנו רק הולכים אחורה": שיעור מתחסנים נמוך בחיסון המונע סרטן

ההבנה כי HPV משפיע גם על בריאות הגבר מסייעת להדגיש את החשיבות של חיסון בקרב גברים ונשים כאחד. כיום קיימים חיסונים שמכסים את הזנים המסוכנים ביותר של הווירוס והוכחו כיעילים מאוד במניעת הידבקות ובהפחתת שיעורי הסרטן ובעיות הפוריות הנגרמות מהווירוס. ניתן לראות בצורה מובהקת כי במדינות שאחוזי ההתחסנות בהן היו גבוהים ישנה ירידה בתחלואה ובתמותה, כמו אוסטרליה שהראתה ירידה משמעותית בתחלואה בסרטן הנגרם כתוצאה מהווירוס בזכות תוכנית התחסנות ובדיקות קפדנית.  

למרות זאת, שיעורי ההתחסנות בקרב גברים עדיין נמוכים משמעותית לעומת נשים. מצב זה נובע, בין השאר, מחוסר מודעות להשפעת הווירוס על גברים ומהתמקדות ארוכת שנים בסיכון של נשים לפתח סרטן צוואר הרחם. אך לאור הממצאים החדשים, חשוב להעלות את המודעות ולקרוא לכלל האוכלוסייה להתחסן, ללא קשר למין או מגדר, ובכך לחולל מהפכה גם בתחלואה בישראל. יש צורך בתוכנית לאומית בתמיכת משרד הבריאות למיגור וירוס הפפילומה בישראל כדי להביא לתוצאות המצופות.

ד"ר רועי צוקר הוא מומחה ברפואה פנימית ומחלות זיהומיות, מחוז תל אביב כללית ובית החולים איכילוב.