שלשום (ראשון) דווח במדינת נבאדה שבארה"ב, על מקרה ראשון של הדבקה שבו אדם נדבק בנגיף שפעת העופות מגנוטיפ D1.1 בעקבות מגע עם בקר. רק לאחרונה אותר הנגיף המטריד בעדרי בקר באזור. הנדבק הוא חוואי שעבד עם פרות משק נגועות. הוא פיתח תסמינים קלים בלבד.

לפי מערך מודיעין הבריאות במשרד הבריאות, גנוטיפ D1.1 של שפעת העופות אינו חדש, והוא הנפוץ ביותר כרגע בקרב עופות בר בצפון אמריקה. עד כה היו מספר מועט של מקרי הדבקה של בני אדם בנגיף, אך כלל המקרים התרחשו בעקבות מגע עם עופות, ולא עם פרות. גנוטיפ אחר של שפעת העופות, B3.13, מתפרץ בבקר החל מהשנה שעברה וכבר הספיק לגרום לעשרות מקרי הדבקה של אנשים שבאו במגע עם הפרות.

"ישנו חשש שמעבר נגיפי שפעת עופות לבקר יגביר את הסיכוי להדבקה של בני אדם בנגיף"

"עם הופעת גנוטיפ D1.1, מסתמן שהאירוע הזה איננו חד פעמי בצפון אמריקה - ואף ייתכן שיתרחשו מקרים  דומים ברחבי העולם", נכתב מטעם מערך המודיעין. "מכיוון שפרות שייכות ליונקים, הן קרובות יותר מבחינה אבולוציונית לאדם מאשר לעופות, ומכיוון שבני אדם נמצאים במגע יחסית הדוק עם פרות, ישנו חשש שמעבר נגיפי שפעת עופות לבקר יגביר את הסיכוי להדבקה של בני אדם בנגיף. אמנם עד כה אין עדות להדבקה מאדם לאדם בנגיפי שפעת שמקורם בבקר, אך ככל שמתרבים מקרי הדבקת אדם בנגיפי שפעת עופות למיניהם, כך עולה הסיכוי לחדירת הנגיף באופן יעיל לאוכלוסייה האנושית ולפנדמיה".

לול תרנגולות (צילום: יוסי אלוני, Flash90)
התחיל בעופות, עבר לבקר ומשם לבני אדם|צילום: יוסי אלוני, Flash90

יתרה מכך, הם מציינים כי קיים גם חשש שכניסת גנוטיפ זה לפרות עלולה להוביל לתחלואה קשה יותר בקרב בני אדם. "הזן שגרם לתחלואה בבקר עד-כה (B3.13) הוביל לעשרות מקרי הדבקה בבני אדם, אך כולם היו קלים. לעומת זאת, מבין מעט מקרי התחלואה בצפון אמריקה שמקורם בגנוטיפ D1.1, היו שני מקרים קשים, ואחד מהם הסתיים במוות".

"הפוטנציאל להתפשטות רחבה הוא לא מבוטל"

פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, אומר בתגובה לדיווחים כי "בחודשים האחרונים, אנחנו עדים להתפשטות נרחבת של שפעת העופות בקרב עדרי הבקר בארה''ב. התפשטות שכזו מעלה את הסיכוי שהווירוס יעבור יותר מוטציות כדי להתאים את עצמו ליונקים, מה שיכול להגביר את הפוטנציאל שלו להדבקה אצל בני אדם כפי שאנו רואים עכשיו, אם חלילה הווירוס יעבור שינויים שיקלו את התפשטות בין בני אדם. מאחר שמדובר בזן שרוב אוכלוסיית העולם לא נחשפה אליו, הפוטנציאל להתפשטות רחבה הוא לא מבוטל ולכן יש לעקוב בדריכות אחר המצב".