התרופה החדשנית של חברת גילאד מבוססת על לנקאפביר - מולקולה ממשפחת מעכבי קפסיד – שמציעה הגנה ארוכת טווח מפני HIV בהזרקה תת-עורית הניתנת פעמיים בשנה בלבד. היא מיועדת למבוגרים ונוער בסיכון להדבקה מגיל 12 ומעלה, שלא נדבקו בנגיף. התרופה קיבלה אישור על סמך תוצאות מבטיחות במיוחד ממחקרים גדולים, והשאיפה היא ברורה: להפוך את PrEP (מניעה טרום-חשיפתית) לנוחה, נגישה ודיסקרטית יותר. 

מה אומרים המחקרים?

האישור מבוסס על שני מחקרי ענק: PURPOSE-1 ו־PURPOSE-2,  שנערכו בקרב אלפי משתתפים באפריקה, אמריקה הלטינית וארה"ב. התוצאות היו יוצאות דופן: כמעט אפס מקרי הדבקה בקרב אלה שקיבלו את Yeztugo - אפילו בהשוואה ל־Truvada - הטיפול היומי הקלאסי בכדורים הנפוץ ביותר היום.

למעשה, התרופה החדשה לא רק שמרה על רמות הגנה גבוהות לאורך חצי שנה – אלא גם התגלתה כיעילה יותר מבחינת היכולת "לשכוח" ולהישאר מוגנים. בהשוואה לטכנולוגיות הקיימות כמו כדורים יומיים או זריקות דו-חודשיות כמו אפרטוד מביא איתו פוטנציאלית משהו אחר: יציבות, פשטות, ודיסקרטיות שבעולם אידאלי יותר מותאמת לחיים האמיתיים של אנשים – ולא רק ללוחות זמנים רפואיים. 

אז איפה הבעיה?

כמו תמיד - לא במעבדה, אלא בשטח. למרות האישור, עדיין לא ברור מתי ואם בכלל התרופה תגיע לישראל, פחות סביר כי בשנה הקרובה נראה אותה כאן. גם בארה"ב - שם היא כבר אושרה - השאלה היא לא רק רפואית, אלא כלכלית וחברתית: בתקופה שבה HIV כבר לא נחשב ל"מחלה קשה", ותקציבי ה-PrEP קוצצו באופן דרמטי בעידן טראמפ ומאז, נשאלת השאלה הפשוטה – מי באמת יכול לקבל את התרופה?

כמה זה עולה?

המחיר בארה"ב עומד כרגע על כ-28,000 דולר בשנה – מספר שברוב המדינות, כולל ישראל, מחייב הסדרה מיוחדת ומימון ציבורי או ביטוחי. בישראל, אין עדיין החלטה אם ומתי התרופה תיכנס לסל התרופות או תזכה למימון דרך קופות החולים.

פוטנציאל מהפכני – אבל גם סכנה 

אין ספק שמדובר בתרופה שיכולה לשנות חיים – בעיקר עבור אוכלוסיות הנמצאות בסיכון גבוה לחשיפה לנגיף, ושמתקשות בהתמדה עם טיפול יומי. אבל כמו שראינו בעבר, תרופות מצילות חיים לא שוות הרבה אם רק מעטים יכולים להרשות לעצמם אותן.

החשש האמיתי? שזו תהפוך לעוד טכנולוגיה מעולה שמשרתת רק את מי שיש להם כסף, גישה ורקע תומך – בעוד שדווקא אלו שזקוקים לה הכי הרבה יישארו מאחור.