החורף מתקרב ובא ואיתו גם המחלות הווירליות והזיהומים בדרכי הנשימה, השכיחים בייחוד בקרב ילדים צעירים ותינוקות. מחקר חדש שנערך לאחרונה באוניברסיטת אדינבורו בסקוטלנד, מצא כי שימוש בטיפות מי מלח בריכוז גבוה המיועדות לאף, יכול לקצר את משך ההצטננות בקרב ילדים ביומיים, ואף להקטין את הסיכוי להעברת המחלה לבני משפחה אחרים.
בשנים האחרונות הפכה הטכניקה הפשוטה פופולרית ברשתות החברתיות ומספר רופאים בעבר אף המליצו עליה. עם זאת, מדובר בפעם הראשונה שהעניין נבדק באופן קליני ומקיף, וממצאי המחקר הוצגו לאחרונה בכנס השנתי של האגודה האירופאית למחלות ריאה (ERS) באוסטריה.
לדברי פרופ' סטיב קנינגהם ממחלקת Child Life and Health באוניברסיטת אדינבורו, אחד ממובילי המחקר, ילדים סובלים בין 10 ל-12 פעמים בשנה מזיהומים בדרכי הנשימה העליונות, מה שמכונה התקררות או הצטננות. המצב משפיע באופן משמעותי על הילדים וכן על משפחותיהם ועל ההתנהלות השגרתית. "אומנם ישנן תרופות מדף שיכולות לשפר את התסמינים אבל עד כה לא דובר על טיפולים שיכולים לקצר את משך ההצטננות", הוא מסביר.
מהלך המחקר ותוצאותיו
למחקר גויסו 407 ילדים עד גיל 6, 301 מהם פיתחו הצטננות. הילדים שחלו חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות – 150 ילדים קיבלו טיפות אף בריכוז של 2.6% מי מלח - שלוש טיפות לכל נחיר, מינימום ארבע פעמים ביום. 151 הילדים הנוספים קיבלו טיפול שגרתי לשיפור התסמינים.
לפי הממצאים, ילדים שקיבלו טיפול בטיפות מי מלח חוו תסמיני הצטננות במשך שישה ימים בממוצע, בעוד אלה שקיבלו טיפול רגיל, חוו תסמינים במשך שמונה ימים. יתרה מכך, הילדים שקיבלו טיפות מי מלח נזקקו לפחות תרופות במהלך מחלתם.
עוד נמצא במחקר כי משקי בית של ילדים שקיבלו טיפות מי מלח דיווחו על פחות הדבקות בהצטננות בקרב בני המשפחה - 46% לעומת 61% לטיפול רגיל. 82% מההורים העידו כי טיפות האף עזרו לילד להשתפר במהירות ו-81% אמרו שישתמשו בטיפות אלה בעתיד.
רופא ילדים: "טכניקה טובה וזולה"
ד"ר דב טשרנין, מומחה ברפואת ילדים במכבי שירותי בריאות מתייחס למחקר ואומר כי מדובר בטכניקה טובה וזולה. "גם אני באופן אישי משתמש בה בקליניקה שלי, ולמעשה המחקר הנוכחי מוכיח לראשונה את היעילות שלה".
הד"ר מסביר כי החוקרים השתמשו במי מלח (סיילין) בריכוז גבוה, בניגוד לתמיסת מי מלח בריכוז נמוך שבה משתמשים לרוב בעת ביצוע אינהלציות. "מלח הוא מינרל המורכב משני היסודות נתרן וכלור. עלייה בריכוז הכלור גורמת לרירית האף לדחות את הווירוסים, וכך הם 'נדבקים' אליה פחות טוב". הוא מוסיף כי הריכוז הגבוה של הכלור גם מייבש את רירית האף ומונע הפרשה מוגברת של נוזל, כלומר מפסיק את הנזלת. הוא מציין כי תמיסת מי מלח בריכוז גבוה של 3% ניתנת לרכישה בבתי המרקחת ללא מרשם.
אגב, הוא מציין שהדרך המומלצת היא שימוש במי מלח בטיפות, אם כי תרסיס יכול לסייע במקרים של קושי לינוק או לאכול. "תרסיס מי מלח לרוב לא מגיע לחלק האחורי של האף אלא רק לרירית ולכן אני פחות ממליץ עליו. הכי טוב זה להשכיב את התינוק על הגב ולטפטף כחצי מ"ל לכל נחיר. לעומת זאת, דווקא במקרים שבהם הילד מצונן ולא מצליח לינוק או לאכול זה בהחלט יכול לסייע כי הוא מאפשר לשחרר את האזור הסתום למשך מספר דקות, וזה יכול לסייע. במקרה כזה, אפשר להשפריץ לכל נחיר מעט ספריי לפני ההאכלה".
ד"ר טשרנין אומר כי הצטננות נפוצה בימים אלה של עונות המעבר, עם החזרה למוסדות החינוך לאחר החופשות והחגים. "אני חושב שהשימוש בתמיסת מי מלח הוא רעיון טוב מאוד שיצבור תאוצה בתקופה הקרובה, בין השאר בעקבות המחקר הזה. אגב, אני בדרך כלל ממליץ להורים לילדים קטנים שלא לטפטף את התמיסה לאף, אלא להשכיב אותם על הגב, ולהכניס בעדינות את התמיסה באמצעות מזרק 0.5 מ"ל לכל נחיר. בתקופה זו חשוב גם להתחסן לשפעת, זה חשוב במיוחד לציבור ש לסבול מסיבוכי השפעת, ובהם תינוקות וילדים בגיל חצי שנה עד גיל 5".