שפעת ותחלואה נשימתית
מלכה בוקצ'ין בת 18 מירושלים, מתה במוצאי שבת מסיבוך של מחלת השפעת, כחודש לאחר שחלתה. המחלה גרמה לפגיעה בשריר הלב, והיא הגיעה לבית החולים שערי צדק במצב קשה. הרופאים חיברו אותה למכשיר אקמו המחליף את פעולת הלב והריאות, אך המאמצים להצילה לא צלחו.
הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי
עם התקדמות החורף יש עלייה בתחלואה הנשימתית, ובשפעת בפרט. יותר ממחצית מהדגימות שנלקחות במרפאות של קופות החולים מאובחנות כשפעת, רובן של שפעת מסוג B. בבתי החולים רוב המאושפזים החולים בשפעת נדבקו בשפעת מסוג A. כמו כן מתגלים מקרים רבים של תחלואה בנגיף RSV, ויש גם עליה בתחלואה בקורונה. נגד RSV יש חיסון חדש שעדיין לא נמצא בסל הבריאות, ונגד שפעת יש חיסון עונתי ותיק שאפשר לקבל בחינם בכל קופות החולים ומפחית את הסיכון הנשקף מהמחלה. אפשר להתחסן מגיל חצי שנה, ובני שנתיים עד 49 יכולים לקבל חיסון בתרסיס, ללא זריקה. החיסונים נגד קורונה כבר ניתנים בקופות החולים, גם הם ללא תשלום.
שפעת עלולה להיות מחלה קשה, והיא מסוכנת במיוחד לפעוטות, לקשישים ולמדוכאי חיסון. גם צעירים ובריאים עלולים לחוות מחלה קשה מאוד, לסבול מפגיעה בלתי הפיכה ובמקרים נדירים גם למות ממנה. חבל להסתכן – גשו להתחסן.
קדחת מרבורג ברואנדה
לאחר 42 ימים ללא אבחון של חולים חדשים והחלמתו של החולה האחרון הכריזה ממשלת רואנדה כי הסתיימה התפרצות המרבורג במדינה. 66 חולים מאומתים נמנו בהתפרצות הזאת, 15 מהם מתו מהמחלה. ההתפרצות הייתה גדולה יחסית לרוב אירועי התחלואה הקודמים, אך שיעור התמותה בה היה "רק" 23 אחוז, שיעור נמוך עבור מחלה זו, שבהתפרצויות קודמות הגיעה לפעמים ל-90 אחוזי תמותה. רוב החולים היו אנשי צוותים רפואיים שנדבקו בעת טיפול בחולים אחרים, ויתכן שזה גם סוד ההתמודדות המוצלחת של רואנדה עם ההתפרצות הזאת: תגובה מהירה וטיפול איכותי.
נגיף המרבורג גורם למחלה דומה למחלת האבולה המפורסמת יותר, וכמוה גם הוא מדבק בדרך כלל במגע ישיר בנוזלי גוף של חולה. הקפדה על בידוד חולים, מיגון צוותים רפואיים ומעקב אחרי מגעים של החולה הוא המפתח להתמודדות מוצלחת.
אבעבועות הקוף
מקרים נוספים של אבעבועות קוף מענף 1b החדש אובחנו בגרמניה, במשפחה שחזרה מאפריקה. שניים מארבעת החולים הם ילדים. ליתר ביטחון סגרו הרשויות את בית הספר שבו לומדים שני הילדים החולים, והוא עבר ללמידה מרחוק כדי למנוע הדבקה בין תלמידים. המחלה עדיין מתפשטת באפריקה בכלל וברפובליקה הדמוקרטית של קונגו בפרט.
המחלה המסתורית ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו
בתקופה האחרונה הגיעו דיווחים על מחלה מסתורית המפילה חללים רבים ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, אך לאחר שחזרו תוצאות בדיקות נראה שמקרי המוות קשורים לתחלואה במלריה, משולבת בתת תזונה שנפוצה באזור העני. המחלה אמנם אינה מסתורית עוד, אך זה לא אומר שהיא קלה. מלריה היא מחלה קשה, שמועברת בעקיצות של יתושי אנופלס, ועדיין קוטלת מאות אלפי בני אדם בכל שנה.