לאחר שדווח כי כלב פיטבול נשך למוות תינוקת כבת 10 חודשים מקריית ביאליק, במרכז שניידר לילדים מקבוצת כללית חושפים נתונים מטרידים. "בשבוע האחרון חלה עלייה דרמטית בפניות של הורים למיון בעקבות נשיכות של ילדים בידי כלבי הבית, המובילות לפציעות קשות", מציין ד"ר אורן תמרי, רופא בכיר במחלקה לרפואה דחופה בבית החולים.

לדבריו, מרבית הנפגעים הם פעוטות עד גיל 5. "רק בשבוע האחרון טיפלתי בחמישה ילדים שנפצעו בגלל התופעה הזאת. מדובר בפציעות חמורות הכוללות חתכים בקרקפת, שפה שסועה ופגיעות קשות בפנים. חלקם נדרשים להתערבות של פלסטיקאים וכרגע יש ילדה שעומדת לעבור ניתוח". אגב, הוא מציין כי מרבית המקרים מתרחשים בבית, בסביבה המוכרת, בעיקר בקרב ילדים שמשחקים כהרגלם עם הכלב המוכר של המשפחה.

הוא מוסיף כי ההורים שמגיעים לטיפול בבית החולים, לרוב מגיבים בהלם מוחלט. "לרוב, כאמור, מדובר בכלבים ששייכים למשפחה, כאלה שלא תקפו אדם מעולם, שקיבלו את כל החיסונים הנדרשים ולכן הם המומים".

הסיבות, לדבריו, קשורות באופן ישיר למצב הביטחוני מאז פרצה המלחמה. "אנשים לחוצים, הם פחות יוצאים מהבית, פחות מטיילים עם הכלבים. כשכולם באותו הבית ומצויים בסטרס, גם הכלבים יותר דרוכים ולעתים הם מגיבים בצורה לא צפויה".

בשנים האחרונות - אלפי ילדים נפגעו מתקיפות כלבים

לפי נתוני ארגון בטרם לבטיחות ילדים, רק בחמש השנים האחרונות (2024-2020), פונו 2533 ילדים לקבלת טיפול רפואי בחדרי המיון של בתי החולים בשל נשיכת כלב - 18% מהם מגיל לידה עד 4, ביניהם גם ילדה כבת שנה שבשנת 2020 איבדה את חייה כתוצאה מנשיכת כלב.

ילדה עם כלב (אילוסטרציה: שרון חכים)
גם כלבי המשפחה עלולים להיות יותר תוקפניים בתקופה הזאת|אילוסטרציה: שרון חכים

בארגון מציינים כי מרבית מקרי הפגיעות בקרב ילדים התרחשו בידי כלב מוכר, ולעיתים קרובות אף בידי כלב המשפחה ובתחומי הבית והסביבה הקרובה. אחד מתוך חמישה ילדים שנפגע מכלב הוא צעיר מגיל 4. "ילדים בגילים אלו עלולים להימצא בסיכון גבוה בשל ממדי גופם הקטנים, נטייתם לבחון גבולות, וחוסר היכולת לזהות סימני אזהרה שעלולים להתעורר אצל הכלב", מסבירים בארגון.

מומחי הבטיחות של ארגון בטרם מציינים שכדי למנוע תקיפות כלבים חשוב לזהות סימני מצוקה והתנהגות אגרסיבית של הכלב, כגון נביחות תכופות, חשיפת שיניים או זנב מקופל בין הרגליים. "יש ללמד ילדים להימנע מגישה לכלב כאשר הוא אוכל, ישן, מטפל בגוריו, או כאשר הוא חולה או פצוע". עוד מדגישים בארגון כי אין לגשת לכלב בהפתעה או לבצע תנועות חדות ומהירות לידו ולא להתגרות בו באמצעות טיפוס, ואין למשוך את הזנב או האוזניים, גם בעת משחק.

"ככלל, מומלץ להימנע ממגע עם כלבים זרים או משוטטים, ובפרט עם כלבים המוגדרים מסוכנים. כאשר מדובר בילדים צעירים, חשוב להקפיד על השגחה פעילה בקרבת כלב, שכן ילדים אינם יודעים לזהות כמו מבוגרים את סימני הסכנה מצד בעלי החיים", מציינים בארגון.