מאז תחילת מבצע "עם כלביא" נורו לעבר ישראל מאות טילים בליסטיים הנושאים ראשי נפץ כבדים במשקל רב. השפעת הדי הפיצוץ בזירות הנפילה השונות ניכרת גם במרחק של מאות מטרים מאתרי הפגיעה.
"פיקוד העורף פינה את נפגעי הזירה בחולון לבית ספר סמוך, שם הענקנו להם טיפול ראשוני ותמיכה נפשית", מתאר מוראד חמאד, אח מוסמך בכללית חולון, שהגיע לטפל באנשים שנפגעו בסמוך לזירת הפגיעה באזורו. "רבים מהם סבלו מזכוכיות שהתנפצו כתוצאה מההדף וחלק התמודדו עם חרדה מובנת, אבל אחת התלונות השכיחות ביותר הייתה צפצופים באוזניים, מה שמכונה 'טנטון'. מדובר בתופעה מאוד נפוצה במקרים של הדף, שעוצמתו ניכרת גם במרחק רב".
החדשות הטובות לדבריו, הן שמצב זה לרוב חולף. "בד"כ מי שסובל מזה מתגבר על הצפצוף בתוך ימים, אבל לעיתים זה גם עלול לקחת שבועות. אם זה לא חולף, אני מציע לגשת להתייעץ עם רופא אא"ג".

למה זה קורה?
"עור התוף שלנו מפריד בין האוזן החיצונה לאוזן התיכונה", מסביר ד"ר אילן בלאו, מומחה לרפואת אף אוזן גרון בכללית במרכז הרפואי מאיר ובמחוז שרון – שומרון. "במצב רגיל ותקין, לחץ האוויר משני עברי עור התוף שווה ועור התוף 'נח'. כאשר לחץ האוויר באוזן התיכונה עולה או יורד, עור התוף נדחף או נמשך מה שמתבטא באי-נוחות עד כדי כאב. במצב כזה נפתחת תעלה המחברת בין האוזן התיכונה לחלל שמאחורי האף (תעלת Eustachius) וכך מתאזן שוב לחץ האוויר בחלל האוזן התיכונה באמצעות לחץ הסביבה ועור התוף חוזר למצבו הבסיסי. בשינוי לחץ מהיר, למשל כתוצאה מפגיעת הדף, לחץ האוויר באוזן החיצונה עולה במהירות, עור התוף נדחק פנימה במהירות ומנגנון פתיחת התעלה מתקשה לפעול במהירות ולאפשר איזון לחץ מהיר".
לדבריו, מצב כזה עלול לגרום לפגיעה באוזן במספר דרגות – החל מירידה בשמיעה דרך כאבים חדים ודימומים, סחרחורת, בחילה או טנטון.

"לאחר החבלה נתן להעריך את מצב האוזן באמצעות בדיקה פיזיקלית, בדיקת שמיעה או הדמיה למשל. רוב הפגיעות בעור התוף, כולל קרע ודימום, והן מחלימות היטב בתוך מספר שבועות ללא צורך בהתערבות. במקרים מעטים שבהם הקרע לא מתאחה לאורך זמן, יהיה צורך בניתוח תיקון. כל זמן שהנקב קיים יש להימנע מהרטבת האוזן. במקרה שתפתח זיהום מקומי, יינתן טיפול אנטימיקרוביאלי בהתאם. גם תסמינים וסטיבולרים, העלולים להתבטא למשל בסחרחורת, לרוב חולפים מעצמם בתוך מספר שבועות. במקרים של פגיעת אוזן פנימית, מומלץ להימנע ממצבים הגורמים לשינויי לחץ נוספים כגון צלילה או טיסה במשך מספר שבועות", מסכם ד"ר בלאו.