אתמול (שני) דיווחנו על מותה הטרגי בסוף השבוע האחרון של נערה בת 18 מסיבוך של נגיף השפעת. המקרה הנדיר מצטרף לשורת מקרים מדאיגה של ילדים שאושפזו באחרונה במצב קשה בעקבות סיבוכים של המחלה. במרכז הרפואי שיבא (תל השומר) עדכנו בימים האחרונים כי ילד בריא בן 10 אושפז במצב קשה מסיבוכי שפעת, וחובר למכשיר אקמו (המדמה פעילות לב-ריאה). מבית החולים נמסר הבוקר (שלישי) כי מצבו של הילד החל להשתפר, וכעת אינו מחובר עוד לאקמו. במרכז הרפואי העמק מקבוצת כללית אושפזה גם כן באחרונה ילדה בת 10, ללא מחלות רקע, במחלקת טיפול נמרץ ילדים, לאחר שחלתה בשפעת מסוג A, והגיעה לאי ספיקה נשימתית. במשך ימים מספר הייתה הילדה מורדמת ומונשמת. מבית החולים נמסר כי תחת טיפול אינטנסיבי התייצב מצבה והשתפר בהדרגה, ובימים האחרונים היא שוחררה לביתה כשהיא במצב טוב.

לצד הדיווחים מבתי החולים, גם במרפאות הקהילה מעידים על מגמת עלייה בשבועות האחרונים במספר המטופלים הסובלים מתסמינים דמויי שפעת. נועה (30) מגבעתיים משתפת בתסמינים הקשים שחוותה: "בסוף השבוע האחרון התעוררתי עם כאב ראש. בהתחלה חשבתי שזה מעייפות אבל זה המשיך ואז התחילו גם כאבי בטן. הלכתי לישון ומשישי בבוקר עד יום ראשון לא יצאתי מהמיטה בכלל. סבלתי מזיעה קרה ואז מחום, מיגרנה חזקה ובחילה". לדבריה, נבדקה פעמיים לקורונה ונמצאה שלילית, ובמוקד האחיות טענו כי ככל הנראה זוהי שפעת. "חליתי בעבר בשפעת, אבל הפעם זה ממש השבית אותי", היא מספרת. 

גם ליבת, אמא ל-2 מאזור השרון, שבתה ובעלה חלו, מתארת כי מדובר במחלה קשה. "הבת שלי חזרה מטיול שנתי, עם צינון וחום. יום אחרי היא כבר אובחנה עם דלקת ריאות וקיבלה אנטיביוטיקה, אבל גם בעלי נדבק אחרי יום ממנה. שניהם עם שיעול כבד, לא מסוגלים להרים את הראש מהכרית, כאילו דרסה אותם משאית".

"גם שאר בני המשפחה נוטים להידבק"

"יש הצפה, שיטפון של חולים בשפעת", אומרת ד"ר תמר שדליסקר, מומחית לרפואת ילדים במכבי שירותי בריאות. "באופן אישי אני לא זוכרת שנה עם כזו כמות גדולה של מקרים. מתחילת העונה ועד עכשיו בדקתי מאות ילדים, וכולם אובחנו עם שפעת". לדבריה, טווח הגילים של החולים רחב. "טיפלתי גם בתינוקות וגם בבני נוער. רופאי משפחה ששוחחתי איתם מעידים גם הם על מגמת עלייה בתחלואה בשפעת בקרב מבוגרים". 

מיון (צילום: ChameleonsEye shutterstock)
"חשים שזוהי תחילת תקופת העומס"|צילום: ChameleonsEye shutterstock

ד"ר שדליסקר מציינת כי ברוב המקרים שבהם נתקלה, הייתה זאת שפעת מזן B. היא מוסיפה כי השנה השפעת מתאפיינת במחלה ארוכה במיוחד, שעלולה להימשך בין שבעה לעשרה ימים וכוללת חום, נזלת, שיעול, כאבי שרירים ותחושה כללית רעה. בימים אלה הילד מפספס את המסגרת החינוכית וההורים נאלצים להיעדר מהעבודה. נוסף לכך, בדרך כלל המחלה לא פוגעת רק בחולה אחד, וגם שאר בני המשפחה נוטים להידבק".

"יש הצפה, שיטפון של חולים בשפעת. ילדים מפתחים דלקות ריאה, דלקות אוזניים, וישנם גם מקרים של סיבוכים חמורים. אלה ילדים שלא חוסנו. יש איזו דמוניזציה של החיסון, אבל אלה ממש שטויות

ד"ר תמר שדליסקר, מכבי שירותי בריאות

לדבריה, במקרים רבים מתפתחים סיבוכים של נגיף השפעת. "יש לא מעט מקרים שילדים מפתחים דלקות ריאה, דלקות אוזניים, וישנם גם מקרים של סיבוכים חמורים, כמו אותה צעירה שנפטרה בסוף השבוע". ד"ר שדליסקר מבקשת להדגיש כי שפעת היא מחלה "מיותרת" ובת מניעה. "הילדים שהגיעו אלי עם שפעת אלה ילדים שלא חוסנו. יש איזו דמוניזציה של החיסון, ומי שטוען שהוא גורם למחלה, אבל אלה ממש שטויות. החיסון יכול לגרום לתופעות לוואי מקומיות, חום או כאבי שרירים, כמו כל חיסון אחר". היא מדגישה כי ניתן ורצוי להתחסן גם כעת. "אני ממליצה להתחסן כך שמי שעוד לא נתקל בשפעת, החיסון יגן עליו בהמשך. צריך לזכור שלחיסון לוקח כמה שבועות עד שהנוגדנים מתפתחים בגוף אז כדאי לעשות זאת בהקדם. החיסונים יעילים, ואני ההוכחה לכך. התחסנתי כבר בסוכות, מאז בדקתי מאות ילדים עם שפעת ועד עתה לא נדבקתי".

"בדרך כלל שפעת הורגת יותר מקורונה, אבל איכשהו לזה התרגלנו"

ד"ר אורי בלה, מנהל מרכז בריאות הילד של הכללית במודיעין, אומר כי גם הם מבחינים בעלייה בתחלואה של מחלות דמויות שפעת. "ילדים מגיעים עם תסמינים קלאסיים של חום, שיעול, כאבי שרירים, בחילות והקאות וקוצר נשימה. בקרב ילדים אסתמטיים אנחנו נתקלים בפניות רבות בשל קוצר נשימה".

פרופ' אמנון להד, מנהל המחלקה לרפואת ילדים של הכללית במחוז ירושלים, אומר כי "בכל מרפאה זה שונה. אצלנו במרפאה באזור ירושלים חשים שזוהי תחילת תקופת העומס. לפי הנתונים של משרד הבריאות אנחנו נמצאים בערך בממוצע הרב שנתי. אמנם אין סימנים בשלב זה כי החורף הולך להיות קטסטרופלי מבחינת היקף התחלואה, אך גם לא נראה שיהיה קל יותר מהשנים הקודמות. כבר עכשיו נראה שיש יותר מקרים ממה שראינו בשנה שעברה, אבל שנה שעברה הגל הגדול הגיע באיחור של חודש מהרגיל".

"אנחנו נמצאים מעל הממוצע הרב שנתי. אמנם לא בהרבה, אך זו עדיין עלייה. נתקלתי במספר מקרים גבוה יותר של סיבוכי שפעת מהצפוי, גם בהשוואה לשנה הקודמת. ייתכן שזו נורת אזהרה למה שעתיד להיות בהמשך"

פרופ' אמנון להד, הכללית מחוז ירושלים

לדבריו, הנתונים מעידים גם על מגמת עלייה במספר הילדים שסובלים מדלקת ריאות, חלקם בעקבות סיבוכי שפעת, אחרים בעקבות סיבוכים של נגיפים אחרים שנפוצים בחורף. "אנחנו נמצאים מעל הממוצע הרב שנתי. אמנם לא בהרבה, אך זו עדיין עלייה. גם כשאני מסתכל על המרפאה שלי, אף שזהו מדגם יחסית קטן, נתקלתי בתקופה האחרונה במספר מקרים גבוה יותר של סיבוכי שפעת ממה שהייתי מצפה שיהיה, גם בהשוואה לשנה הקודמת. ייתכן שזו נורת אזהרה למה שעתיד להיות בהמשך".

משאף ונטולין (צילום: SHUTTERSTOCK)
"בקרב ילדים אסתמטיים אנחנו נתקלים בפניות רבות בשל קוצר נשימה"|צילום: SHUTTERSTOCK

על רקע נתוני ההתחסנות הנמוכים בישראל, גם פרופ' להד מפציר בציבור לגשת ולהתחסן. "החיסון שניתן השנה הוא כנגד ארבעה זנים שונים של שפעת, כולל זן B שנפוץ מאוד כרגע. אנחנו עדיין לא בשיא התחלואה, ולכן בהחלט כדאי להקדים ולהתחסן". באשר לחשש של חלק מהציבור בנוגע לבטיחות החיסונים, הוא אומר כי "ידוע שיש הרבה סקפטיות בקרב הציבור אחרי הקורונה, אבל חשוב להדגיש שזהו חיסון ותיק מאוד. בכל שנה עושים שינויים קטנים כדי להתאים את החיסון לזנים הקיימים, אך לא משנים את הטכניקה. אלה חיסונים שהוכיחו את עצמם. אני מזכיר לציבור שבדרך כלל שפעת הורגת יותר מקורונה, אבל איכשהו לזה התרגלנו. אנחנו עדיין בטווח שניתן להתחסן לשפעת ורצוי לעשות זאת".

ד"ר שדליסקר מסכמת ואומרת כי "אנשים מתייחסים לשפעת כשם כללי של כל מיני נגיפים, אבל זה לא נכון. זה נגיף ספציפי שגורם לאחת המחלות הקשות של החורף. מעבר לכך שזוהי מחלה ממושכת שהחולים בה סובלים מאוד, התרופות שקיימות לא יעילות מספיק, וכדי שתהיה להן איזושהי השפעה רצוי לתת אותן בתחילת המחלה, ואולם לרוב אנשים כלל לא יודעים שזאת שפעת כשהם מתחילים להרגיש לא טוב".