ארבעה חיילים נהרגו ו-58 נפצעו, שבעה באורח קשה, מפגיעת כטב"ם חיזבאללה ששוגר אמש (ראשון) לעבר חדר האוכל בבסיס צבאי סמוך לבנימינה. הבוקר (שני) התיר צה"ל לפרסם את שמותיהם של ארבעת ההרוגים: סמל אלון אמיתי, סמל יוסף הייב, סמל יואב אגמון וסמל עומרי תמרי זכרם לברכה.
הפצועים מהאירוע הטרגי פונו למספר בתי חולים במרכז הארץ, 36 מהם לבית החולים הלל יפה בחדרה. מבית החולים נמסר כי 29 פצועים מאושפזים כרגע במחלקות השונות: שלושה מהם במצב קשה ואחד הועבר לבית חולים אחר במרכז הארץ להמשך טיפול. הם מוסיפים כי פצוע נוסף במצב בינוני, והיתר במצב קל.
פרופ' בוריס קסל, מנהל המערך הכירורגי בבית החולים מתאר את הרגעים המאתגרים: "אמש בסביבות השעה 19:15 קיבלנו הודעה על קבוצה של ישראלים שנפצעו מכטב"ם. באופן מיידי הפעלנו נוהל אר"ן (אירוע רב נפגעים) בבית החולים וכל הצוותים הוזעקו, גם אני הוזעקתי מהבית. תוך עשרים וחמש דקות התחילו להגיע אמבולנסים בזה אחר זה". לדבריו, במהלך הלילה מצבם של מרבית הנפגעים השתפר, ושני חיילים עברו ניתוחים להוצאת רסיסים. רוב הפצועים שהגיעו סבלו מפציעות רסיסים בכל חלקי גופם.
לדבריו, אירוע רב נפגעים הוא תמיד מאתגר. "אני בבית החולים כבר 30 שנה, חוויתי וטיפלתי ב-67 אירועים רבי נפגעים. בסך הכל השתלטנו מהר מאוד על כל המכשולים ותוך 50-40 דקות כבר העברנו את הפצועים מחדר המיון, ואת מירב המאמצים ריכזנו בחדרי ניתוח ובטיפול נמרץ בפצועים הקשים".
רק בשבוע שעבר, טיפלו הצוותים הרפואיים בבית החולים בפצועים מפיגוע הדקירה הרצחני שהתרחש בחדרה. "התחושות שלנו הן תחושות קשות כמו של כל עם ישראל, אבל אנחנו ממשיכים לדאוג למורל גבוה של הצוות הרפואי והסיעודי, ממשיכים בדרכנו בלי להישבר".
"זה באמת יוצא דופן"
מלבד הטיפול הפיזי, בבית החולים החלו להעניק לפצועים גם סיוע נפשי. "אני עובדת בבית החולים 24 שנים אבל אירוע כזה עוד לא ראיתי", אומרת קרן חליבה, סגנית מנהלת השירות הסוציאלי במרכז הרפואי בראיון ל-mako בריאות. "טיפלתי בעבר באירועים קשים, כולל פיגועים גדולים שהתרחשו בתקופת האינתיפאדה בשנות האלפיים, אבל בכזה אירוע חריג לא נתקלתי. הוא קרה ממש בתוך הבסיס, וכל הפצועים הם חיילים, זה באמת יוצא דופן".
חליבה הייתה העובדת הסוציאלית הראשונה שהגיעה אמש לבית החולים, עוד לפני שהתבררו ממדי האירוע. "אני גרה סמוך למקום האירוע, ולמעשה כבר ברגע שהתחילו לצאת ידיעות מאוד מקוטעות על מה שקורה, ושמעתי בחוץ את כמות האמבולנסים, יצאתי לכיוון בית החולים. היה מאוד קשה לעבור את כל התנועה כי היו שם המון אמבולנסים ורכבי הצלה". לדבריה, תוך זמן קצר צוות מערך העובדים הסוציאלי כולו התייצב במרכז הרפואי. "הזנקנו את עצמנו ישר לבית החולים. במצב כזה חלק מהצוותים מלווים את הפצועים ומשפחותיהם בחדר המיון ובחדרי הניתוח, ואחרים פותחים מרכז מידע טלפוני למשפחות".
חליבה מספרת שהצוות שעובד בחדרי המיון, פועל על מנת לוודא שכל חייל פצוע, במצב שמאפשר זאת, הודיע למשפחתו שהגיע לבית החולים. "אנחנו תמיד נעדיף שהחיילים ידברו עם ההורים באופן אישי, שהמשפחה תשמע את הקול שלהם".
היא מציינת כי רבים מהחיילים הפצועים עדיין מצויים בהלם גדול. "התחושה של לעבור ממצב כל כך רגיל ושגרתי של ארוחת ערב, לטיפול בחדר מיון היא בלתי נתפסת. הם מאוד ביחד, מהרגע שהגיעו מאוד דאגו האחד לשני, התעניינו במצב האחד של השני".
רבים מהפצועים נחשפו לתמונות קשות בחדר האוכל, חלקם אף עזרו לפנות פצועים. חליבה מסבירה כי בשעות האחרונות העובדים הסוצאיליים מסתובבים במחלקות השונות ומקיימים שיחות אישיות עם כל אחד מהפצועים, מנסים להבין את מהם הצרכים וסוג הסיוע שהם זקוקים להם. היא מוסיפה כי במסגרת שיחות אלה, פועלים העובדים הסוציאליים בשיטות עבודה שנבדקו ונמצאו יעילות, במטרה לנסות ולמנוע התפתחות של הפרעת דחק פוסט-טראומטית בקרב אותם חיילים פצועים. "אנחנו מתמקדים בעיקר ב'הבניית זיכרון קוגניטיבי' – שיטה שמתמקדת בשיחה על האירוע בצורה כביכול פשוטה וטכנית. אנחנו לא יכולים לשנות את מה שקרה להם, אבל אנחנו כן יכולים לנסות ולהתערב בדרך שבה הם זוכרים את האירוע, ויש פה הזדמנות להשפיע בטווח של 48-24 השעות הראשונות. הם כולם חיילים צעירים ואני מקווה שהתערבות נכונה, והרבה מאוד תמיכה ואהבה שתושקע בהם, תמנע מהם תגובות קשות בהמשך". היא מדגישה כי המערך עובד בשיתוף פעולה הדוק עם הצבא.
בימי שגרה מטפלת חליבה בהורי פגים וביולדות. "הדיסוננס הזה, לעבור מהפגייה לטיפול בחיילים פצועים הוא מטורף, אבל עשיתי את המעבר הזה בשניות, פשוט עוברים". היא מציינת כי הבוקר לפני שהחלו את העבודה התיישבו הצוותים הסוציאליים לשיחה, בין השאר כדי לעכל בעצמם את האירוע הקשה שחוו. "לפני חלוקת העבודה, ישבנו ושוחחנו כדי לראות איפה כל אחד מהעובדים הסוציאליים נמצא ברמה הרגשית, כי כולנו עברנו אתמול חוויה מאוד לא פשוטה. לאחר מכן יצאנו לטיפול בפצועים. אנחנו לקראת שעות קשות, בייחוד לאחר שדובר צה"ל התיר לפרסם את שמות ההרוגים, וזה מצב שבו החיילים הפצועים שמאושפזים מתחילים לקבל הודעות על החברים שלהם שנהרגו בתקרית וזו סיטואציה לא פשוטה".