כשבוע לאחר פרוץ המלחמה עם איראן, נדמה שהשגרה הישראלית קיבלה צורה חדשה: מתוחה, קטועה ומלאה באזעקות פתאומיות והתעוררויות תכופות באמצע הלילה. רבים מוצאים את עצמם קמים שוב ושוב, רצים למרחב המוגן, ממתינים דקות ארוכות - ואז מנסים לשוב לישון, לעיתים ללא הצלחה.

מה שנדמה בהתחלה כהפרעה רגעית לשינה, הופך במהרה לדפוס מתמשך שמשפיע על הגוף והנפש גם בשעות היום. שינה, חשוב לזכור, היא לא מותרות - אלא צורך בסיסי לתפקוד פיזי ונפשי תקין. כשהיא נפגעת, גם אם נדמה שמדובר רק בלילה אחד לא שקט, ההשלכות עלולות להיות משמעותיות. ד"ר ענבל קדמן, מומחית לרפואת משפחה ממכבי שירותי בריאותי, מסבירה מה בדיוק קורה לגוף ולנפש כשמחזור השינה שלנו משתבש שוב ושוב.

לדבריה של ד"ר קדמן, "כמות השינה שאדם מקבל בלילה, ובעיקר איכות השינה, היא קריטית לשמירה על תפקוד תקין של מערכות הגוף. כאשר השינה נקטעת שוב ושוב, כפי שקורה בימים אלה בעקבות האזעקות, הגוף לא מצליח להיכנס לשלבים העמוקים של השינה, אלה שמאפשרים ריפוי, שיקום תאים, ויסות הורמונלי וחיזוק מערכת החיסון. התוצאה היא לא רק עייפות - אלא פגיעה אמיתית בבריאות".

עייפות (צילום: kinga cichewicz, unsplash)
צילום: kinga cichewicz, unsplash

לדברי הקרדיולוג פרופ' יהודה אדלר, מחקרים מצביעים על כך ששינה מקוטעת מעלה את הסיכון ללחץ דם גבוה, סוכרת, מחלות לב והשמנה, זאת בשל הסיבות הבאות: שינה מקוטעת עלולה להעלות את לחץ הדם מה שמגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם, יקיצות מרובות עלולות להשפיע על קצב הלב הטבעי ולהגביר את הסיכון להפרעות קצב.

כמו כן, יקיצות מרובות יכולות להשפיע על תפקוד הלב באופן כללי, ולהגביר את הסיכון למחלות לב - ושינה לא מספקת עלולה להשפיע על חילוף החומרים ולהוביל לעלייה במשקל, מה שמגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם. בנוסף לכך, יקיצות מרובות גורמות לעייפות כרונית וקשורות לעלייה בסיכון למחלות נוספות, כמו סוכרת ודיכאון, אשר גם הן משפיעות לרעה על הלב. בטווח הקצר אנשים עלולים לחוות כאבי ראש, חולשה כללית, פגיעה בקשב ובריכוז, תחושת רעב מוגברת ושינויים במצב הרוח. מדובר במעגל מתמשך - הגוף לא נרגע בלילה ולכן גם ביום שאחריו הוא פועל תחת עומס מתמשך.

התקף חרדה (צילום: 123rf)
התקף חרדה|צילום: 123rf

עבור הנפש, יקיצות תכופות בלילה "אינן רק תגובה לגירוי חיצוני, הן אירוע רגשי בפני עצמו. כל התעוררות מכניסה את הגוף למצב של דריכות ומעוררת תחושת איום. במצבים כאלה, מנגנוני עיבוד הרגש שמתרחשים בעיקר בשלבי השינה העמוקים, משתבשים. כשזה חוזר על עצמו כמה פעמים בלילה, הלחץ הרגשי נותר בלתי מעובד, ומקבל ביטוי לאורך כל היום.

"אנשים מדווחים על בכי לא מוסבר, עצבנות, תחושת חוסר שליטה, חרדה, קשיי ריכוז ועייפות רגשית. התחושות האלו הן טבעיות. הבעיה היא לא בהן, אלא בזה שאין להן מרחב לעיבוד. כשאין שינה מספקת, אין עיכול רגשי, ואז הנפש 'סוחבת' איתה עומס הולך וגדל", היא מסכמת.