במהלך סוף השבוע האחרון, בעיצומן של מסיבות חג הפורים, הגיעו למחלקה למיון בבי"ח ספרא לילדים כעשרה נערים במצב שיכרות - הצעיר שביניהם בן 12 בלבד. הוא נזקק לקבלת טיפול לאחר שהשתכר בביתו עד שאיבד את הכרתו. הוא הגיע לבית החולים במצב קשה ונדרש להשגחה רפואית.

נער נוסף, כבן 13, נדרש לטיפול לאחר שנדרס בעת שהיה במצב שיכרות. גם הנהג הפוגע היה שיכור. הנער סבל מחבלת ראש שכללה שבר בגולגולת. בנוסף, טיפלו רופאי המיון גם בנער בכן 15 שנפצע לאחר שנתקע בדלת זכוכית בעת שהיה מושפע מאלכוהול. הוא סבל מדימום משמעותי שהצריך שימוש בחסם עורקים ותפירת כלי הדם המדממים.

 "מצב חירום רפואי"

"המקרים שטיפלנו בהם במהלך חג הפורים מדגישים את הסכנה הממשית שבצריכת אלכוהול בגיל צעיר," מסביר ד"ר אורן פלדמן, מנהל המחלקה לרפואה דחופה ילדים בבית החולים. "כשנער בן 12 מגיע למיון ללא הכרה בשל צריכת אלכוהול, מדובר במצב חירום רפואי של ממש. הגוף של ילדים והמתבגרים אינו מפתח עדיין את היכולת לפרק אלכוהול כמו גוף בוגר, ולכן ההשפעה במקרה הזה חמורה פי כמה. יתרה מכך, אלכוהול פוגע בשיקול הדעת ובקואורדינציה, מה שעלול להוביל לתאונות קשות, כפי שנכחנו".

שותים בירה? (צילום: shutterstock By Kzenon)
השכרות עלולה להזיק פי כמה כשמדובר בבני נוער|צילום: shutterstock By Kzenon

"רק בנס אף אחד מהילדים אינו סובל מנזק בלתי הפיך. אני קורא להורים לשוחח עם ילדיהם על הסכנות הללו ולהשגיח עליהם בתקופת החגים", אומר ד"ר פלדמן לסיום. "לא יעלה על הדעת שנערים בני 13-12 מגיעים בהשפעת אלכוהול לבית החולים. אסור לנו לקבל תופעות של צריכת אלכוהול או סמים בקרב בני נוער. לפני כמה שנים הגיל הממוצע שבו טיפלנו היה 61-15, היום זה 13-12 ובעוד כמה שנים אנחנו עלולים לטפל חלילה בבני 10-9".

אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים מוסיפה: "בני נוער נוטים לאמץ התנהגויות של מבוגרים, אך לעיתים הן עלולות לסכן את שלומם. צריכת אלכוהול היא דוגמה לכך, כפי שקרה בסוף השבוע האחרון. מערכת קבלת ההחלטות של בני הנוער מושפעת לעיתים ממתיחת גבולות, סקרנות ולחץ חברתי. בהיעדר מסר הורי ברור, הם עלולים לקבל החלטה שאינה בטוחה עבורם, ולכן, חשוב להבהיר להם את העמדה ההורית לגבי מה שמותר ומה שאסור".