מערך מודיעין הבריאות של משרד הבריאות מדווח בימים האחרונים על עלייה בתחלואה הנשימתית ובשיעורי הפניות למרפאות הקהילה בעקבות דלקת ריאות. בקופות החולים מאשרים את הפרטים ומעידים כי התחלואה אכן מורגשת במרפאות.
ד״ר נעמה כץ חנין, רופאת משפחה בכללית וסגנית ראש אגף רפואה בקהילה, מציינת כי בשבוע החולף נצפתה עלייה מסוימת בזיהומים בדרכי הנשימה העליונות ובדלקות ריאה בקרב פונים למרפאות הקהילה. עם זאת, היא אומרת כי ישנה ירידה במספר הביקורים בשל מחלות דמויות שפעת.
ד"ר קיי אלקרא, רופאת משפחה, מכבי שירותי בריאות במחוז בצפון, מוסיפה: "אני עדים לעלייה במספר המטופלים המאובחנים בדלקת ריאות, הן בקרב אוכלוסיות בסיכון כמו קשישים וחולים כרוניים, והן בקרב אנשים בריאים שלרוב אינם נוטים לפתח את המחלה. הגורמים לכך יכולים להיות מגוונים - החל משינויים עונתיים במזג האוויר, דרך היחלשות מערכת החיסון כתוצאה ממתח ודחק נפשי ועד לחשיפה ממושכת לזיהומים ושהייה בתנאים צפופים או לא מאווררים".

ד״ר רוני פרבר, מנהל מחלקת בריאות הציבור במאוחדת, מוסיף כי ״בהתאם לדוח של משרד הבריאות אכן נצפתה עלייה מסוימת בפניות למרפאות בקהילה בשל דלקת ריאות, בעיקר בקרב ילדים בני שנתיים עד 11 ובני 65 ומעלה. כמו כן, נצפתה עלייה בזיהומים בדרכי הנשימה העליונות בכלל קבוצות הגיל".
מחלה שעלולה להסתבך
ד"ר אלקרא מדגישה כי דלקת ריאות היא אינה מחלה שיש להקל בה ראש. "תסמיניה יכולים לכלול שיעול ממושך עם ליחה, חום גבוה, קוצר נשימה, כאבים בחזה, חולשה ועייפות משמעותית ואף להוביל לאשפוז. לעיתים המחלה מתפתחת בהדרגה, ולכן אנשים נוטים להתעלם מהתסמינים הראשונים ולפנות לבדיקה רק בשלבים מאוחרים יותר. אני ממליצה לכל מי שחווה תסמינים מתמשכים או מחמירים לפנות לבדיקה רפואית ללא דיחוי. אבחון מוקדם, לצד טיפול אנטיביוטי או תומך יכולים למנוע סיבוכים חמורים, כמו פגיעה בריאות או צורך באשפוז. כמו כן, ניתן להפחית את הסיכון להידבקות באמצעות שמירה על היגיינה, הימנעות מחשיפה לעשן וסביבה מזוהמת, חיסון שפעת ובמידת הצורך - קבלת חיסון נגד דלקת ריאות עבור האוכלוסייה הרלוונטית".
"חשוב להדגיש כי נגיף השפעת ממשיך להיות דומיננטי בקרב הנדבקים, ושיעור המתחסנים נגד שפעת נותר נמוך יחסית, במיוחד בקרב ילדים ומבוגרים צעירים", מוסיף פרבר. "חיסון שפעת וחיסון הפנוימוקוקוס למניעת דלקת ריאות מומלצים בייחוד עבור קבוצות הסיכון, כולל קשישים, חולים כרוניים ותינוקות ומפחיתים את הסיכוי לתחלואה קשה ולאשפוזים".