לפני מספר ימים הגיע למוקד מכבי שירותי בריאות בחיפה תינוק כבן שנה כשהוא סובל מקוצר נשימה, שיעול משמעותי וחוסר תיאבון. הוריו סיפרו שהוא החל לסבול מהתסמינים שלושה ימים קודם לכן, וכיוון שאלה לא חלפו – הם החליטו להגיע איתו להיבדק.
הצוות הרפואי במקום ערך מיד בדיקות לפי הנהלים המקובלים שכללו - בדיקת דופק, סטורציה ומדידת חום. הרופאים הבחינו כי נעשה שימוש בשרירי עזר לצורך נשימה, ובעקבות כך הבינו כי הוא סובל ממצוקה נשימתית משמעותית. מצבו הוגדר חמור, ולפי ההתרשמות הקלינית והאזנה לריאותיו - הרופאים אבחנו כי מדובר בנגיף RSV.
לנוכח מצבו, חובר התינוק באופן מיידי למסכת חמצן המאפשרת אספקת חמצן בריכוז גבוה, ולמקום הוזעק רופא ילדים. בתוך כך, החל הצוות הרפואי לטפל בו באמצעות אינהלציות, אולם למרות הטיפול, מצבו של התינוק לא השתפר ואף הידרדר. בשלב זה, הוחלט להפנוו למיון בנט"ן. בזמן ההמתנה לפינוי, הצוות המשיך לטפל בו ומצבו השתפר.
עם הגעתו למיון, התינוק אושפז במחלקת טיפול נמרץ. לאחר מצבו התייצב, הוא הועבר להמשך טיפול במחלקת ילדים, וכעבור מספר ימים שוחרר לביתו.
נועם אברון, האח האחראי במוקד מסכם את הטיפול בתינוק: "ברגעים כאלה, כל שנייה קריטית והצוות המיומן יודע לפעול במהירות. מטרת הרפואה הדחופה היא להעניק מענה מיידי ולמנוע התדרדרות רפואית, ואנחנו גאים בכך שהצלחנו לסייע ושהסיפור הסתיים בטוב".
אייל והיבא חסון, הוריו של התינוק, הודו לצוות הרפואי על הטיפול ואמרו: "זה היה ממש טראומתי לראות את התינוק שלנו במצב הזה. למזלנו, זכינו לטיפול ומענה מהיר וחייו ניצלו".
נגיף נפוץ בקרב תינוקות שעלול להוביל לקשיי נשימה
ד"ר רועי אסף, מומחה לרפואת ילדים במחוז הצפון של מכבי שירותי בריאות, מסביר כי נגיף ה-RSV הוא וירוס נשימתי נפוץ מאוד, בייחוד בחודשי החורף. לדבריו, הוא גורם לדלקת ולהפרשות בדרכי הנשימה, מה שעלול להוביל לקשיי נשימה, בעיקר בקרב תינוקות מתחת לגיל שנה. "במקרה הזה, התינוק שהגיע למוקד הרפואה הדחופה סבל מקשיי נשימה משמעותיים, מה שעורר את חשדם של הרופאים", הוא מסביר.
עוד הוא מציין כי מרבית הנדבקים בנגיף עוברים את המחלה בצורה קלה יחסית, אך במקרים מסוימים, בעיקר בקרב פגים, תינוקות קטנים או ילדים עם מחלות רקע נשימתיות, המחלה עלולה להיות חמורה יותר ולדרוש השגחה רפואית צמודה ואף אשפוז. "הטיפול במקרים קלים הוא תומך, וכולל הקפדה על לחות האוויר, ניקוי האף במי מלח, שתייה מספקת והשגחה על סימני מצוקה נשימתית. במקרים קשים יותר, ייתכן צורך בתוספת חמצן או באשפוז להשגחה וטיפול מתקדם", מסביר הד"ר.
מניעת ההדבקה, לדבריו, כוללת שמירה על היגיינה – שטיפת ידיים תכופה, הימנעות ממגע קרוב של תינוקות עם אנשים חולים והימנעות מחשיפה למקומות צפופים וסגורים בעונת ההתפרצות. "לתינוקות בסיכון גבוה קיימת גם אפשרות לקבל חיסון מונע, ולאחרונה נוסף לסל התרופות גם חיסון לכלל אוכלוסיית התינוקות בשנה הראשונה לחיים. בקרוב יעודכנו ההנחיות של משרד הבריאות בנושא".
הד"ר מדגיש כי המקרה הנוכחי מראה את חשיבות המענה המהיר והמקצועי שניתן ע"י צוותי הרפואה הדחופה בקהילה. "הודות לזיהוי מהיר, פעולות מצילות חיים חייו של התינוק ניצלו".