מערך מודיעין הבריאות מעדכן על עלייה חדה במקרי הזיהומים הפולשניים הנגרמים בעקבות חיידק סטרפטוקוק A. לפי הנתונים שהציג המערך לאחרונה נראה כי שכיחותם של הזיהומים מהסוג הזה עלתה פי שניים ויותר בין השנים בין 2022-2013 - בעוד שבשנת 2013 דווח על 3.6 מקרים ביחס למאה אלף אנשים, בשנת 2022 המספר קפץ לשמונה מקרים ביחס לאותו גודל האוכלוסייה. בשנים 2012-1995 שעור זיהומי סטרפטוקוק A הפולשניים בארה"ב היו יציבים יחסית, ונעו בין 2.3 ל-4.5 מקרים למאה אלף אנשים.
מנתוני המרכז הארצי לסטרפטוקוקים במעבדות בריאות הציבור של משרד הבריאות, עולה שגם כאן בישראל, בתקופת הקורונה נצפתה ירידה במספר מקרי הזיהומים הפולשניים של סטרפטוקוקוס A אך החל ממחציתה השנייה של שנת 2021 חלה עלייה במספר המקרים, שנמשכה גם בשנים 2023-2022.
ד"ר אורי בלה, מנהל מרכז בריאות הילד של כללית במחוז המרכז, אומר בשיחה עם mako בריאות כי לא ברור לחלוטין מהו ההסבר לעלייה החדה, אולם ייתכן כי מגפת הקורונה קשורה לעניין. "אחת הסברות היא שזה קשור למה שמכונה ה'אפטר אפקט של הקורונה'. כלומר – בשל אי החשיפה הכללית לזיהומים במשך עידן הסגרים, האוכלוסייה נחשפה פחות למחוללי מחלות, מה שמתבטא בשלב מאוחר יותר בעלייה כללית בזיהומים הנשימתיים".
ממחלה קלה ועד סכנת חיים
לדברי הד"ר, זיהומי סטרפפקוק פולשניים עלולים לגרום למגוון רחב יחסית של מחלות – החל בדלקת גרון קלה, דרך זיהומי עור כמו אימפטיגו, למשל, ועד זיהומים קשים כמו ספסיס שמעמידים את החולה בסכנת חיים.

מי שנמצא בסיכון, לפי ההסבר, הוא בעיקר מי שסובל מדיכוי חיסוני, או אנשים שסובלים מפגם כלשהו בעור. "ילדים שחולים באבעבועות רוח, למשל, נמצאים בסיכון מוגבר כיוון שהם סובלים מפצעים מגרדים, ומחסום העור שלהם עלול להיפגע", הוא מציין. עם זאת, הוא מבהיר שגם אנשים בריאים שאינם סובלים ממחלות רקע עלולים לחלות בסטרפטוקוק A פולשני.
מה אפשר לעשות כדי לצמצם את הסיכוי לחלות?
ד"ר בלה מדגיש כי ישנם כמה צעדים שהאוכלוסייה הכללית, וגם הרופאים המטפלים, יכולים לעשות כדי למנוע תחלואה. "ראשית, חשוב להיות יותר ערניים לאפשרות הזאת. אם סובלים מדלקת גרון המאובחנת כחיידקית, חשוב לטפל בה באמצעות אנטיביוטיקה כי ההשלכות עלולות להיות חמורות במיוחד. בנוסף, אם יש פצע כלשהו בעור חשוב להיות במעקב אצל רופא, כי עור פגוע, כאמור, עלול להיות פתח לחיידק הזה. באופן כללי, חשוב להיות ערניים למחלות חום, בייחוד בקרב ילדים שפחות יותר לתקשר את תחושותיהם. אם לילד יש חום ומצבו לא משתפר לאחר מתן משככי כאבים, או אם הוא נראה מתנשם בכבדות או אפתי – יש לפנות לייעוץ רפואי".
ד״ר דנה דרור, מומחית לרפואה פנימית ולמחלות זיהומיות בכללית מחוז ירושלים, מוסיפה כי למרות הנתונים שפרסם מערך המודיעין, לא ידוע לה על עלייה משמעותית של תחלואה בסטרפטוקוק A פולשני בארץ לפי שעה. כמו כן, היא מבהירה כי חשוב לבצע אבחון רפואי מסודר לפני שמחליטים ליטול אנטיביוטיקה. "חשוב לדעת שישנם וירוסים שונים שעלולים לגרום דלקת גרון, ולא כל דלקת כזאת היא בהכרח חיידקית. סטרפטוקוק קלאסי לרוב מתבטא במחלה סוערת שכוללת חום גבוה וקושי בבליעה. כשהמחלה מתקדמת מהר מאוד, האדם נראה חולה מאוד ומצבו מידרדר – זה בהחלט צריך להדליק נורת אזהרה ובמקרה כזה חשוב להתייעץ עם רופא כדי לשלול מחלה פולשנית".