ילד בן 10 מרחובות פונה לאחרונה למיון ילדים במרכז הרפואי קפלן כשהוא סובל מתסמינים חריגים - שלפוחיות ואדמומיות עזה בפניו, בצווארו ובאוזנו, שנראו כמו כוויות כימיות. הסיבה המפתיעה: מגע עם מנגו שזה עתה נפל מהעץ. מתברר שדווקא אחד הפירות האהובים בישראל עלול להסתיר סכנה לא מוכרת, בעיקר עבור ילדים המשחקים ליד עצי מנגו בחצרות ובגינות.
"הוא שיחק כדורגל אצל חבר בחצר, והכדור פגע במנגו על העץ. המנגו נפל על הרצפה והוא הרים אותו לשולחן. כשהוא חזר אמר ששורפות לו הפנים והלחי שלו הייתה אדומה מאוד", שחזר אביו של הילד: "שטפנו את הפנים והלכנו לקאונטרי, אבל אחרי כמה שעות ראיתי שעל לחי אחת יש לו ממש כוויות, וגם על האוזן ובצוואר ואז כבר נלחצתי ופנינו למיון קפלן".
במלר"ד ילדים של המרכז הרפואי זיהתה ד"ר אפרת שפירא לוי, רופאה בכירה, את מקור הבעיה: מדובר בתגובה עורית לשרף של עץ המנגו - תופעה שלא רבים מודעים לה. "הגורם העיקרי לתגובה נקרא URUSHIOL - חומר שנמצא בקליפת המנגו הלא בשל וגם בצמחים כמו קיסוס. במגע עם העור הוא עלול לגרום לשלפוחיות, יובש ופריחה שנראית ממש כמו כווייה כימית", מסבירה ד"ר לוי.
"הטיפול המיידי הוא שטיפה יסודית של האזור במים וסבון. אם יש סימנים של דלקת או אי-נוחות משמעותית ניתן להשתמש בתרופות אנטיהיסטמיניות ובמשחות סטרואידיות מקומיות", היא ממשיכה.
למרות המראה המבהיל, ד"ר לוי מדגישה שאין קשר בין התגובה הזו לאלרגיה למנגו כפרי עצמו: "מי שמפתח תגובה עורית כזו יכול להמשיך לאכול מנגו בבטחה, כי האלרגיה היא למגע עם השרף - לא לאכילה".
הילד טופל במרכז הרפואי ושוחרר לביתו בהמלצה להמשך מעקב רפואי במידת הצורך. במרכז הרפואי קוראים להורים להיות מודעים לתופעה: "חשוב לדעת שגם עצים שאנחנו מכירים ואוהבים כמו מנגו עלולים להוות סיכון במגע ישיר עם הקליפה והשרף, במיוחד לילדים משחקים בחצרות בבתים פרטיים ובגינות".