השמנה בקרב ילדים ובני נוער הפכה בשנים האחרונות לאחת מבעיות הבריאות המשמעותיות בעולם, ומספר הסובלים ממנה הולך וגדל. בשנת 1997 הגדיר ארגון הבריאות העולמי את ההשמנה כמגפה הפוגעת בכל הגילים וכאחת מבעיות בריאות הציבור הקשות ביותר.
פרופ' שלומית שליטין, רופאה בכירה במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים, ומומחית בהשמנה בקרב ילדים ובני נוער, מסבירה כי גם בישראל, שכיחות ההשמנה התגברה באופן משמעותי בארבעת העשורים האחרונים בקרב מתבגרים. "ככל שהילד סובל מהשמנה בגיל מבוגר יותר, כך גדל הסיכוי שלו לסבול מהשמנה כאדם בוגר. לפי הנתונים 10%-20% מהתינוקות השמנים יהפכו לילדים שמנים, כ-40% מהילדים השמנים יהפכו למתבגרים שמנים וכ-75%-80% מהמתבגרים השמנים יהפכו למבוגרים שמנים", מציינת הפרופ'.
אולם לטענתה, חל שינוי מאז נכנסו לשוק הישראלי תרופות לטיפול בהשמנה, שחלקן מאושרות לשימוש גם עבור ילדים מגיל 12, כמו זריקות ה-"סקסנדה" ו"וויגובי". לדבריה, אם עד היום הייתה נהירה של מתבגרים שעומדים בקריטריונים לניתוחים בריאטריים, (המוכר שבהם הוא ניתוח 'קיצור קיבה'), כעת זריקות ההרזיה משמשות עבורם כקו הטיפול הראשוני, בנוסף לשינוי באורחות החיים, להתמודדות עם מחלת ההשמנה.
"הטיפול עובד אבל יש עוד המון סימני שאלה"
השינוי המשמעותי הזה מתבטא גם בנתונים שנאספו ע"י המרכז הרפואי שניידר, ולפיהם בעקבות השימוש בתרופות לטיפול בהשמנה, בשנה האחרונה חלה ירידה חדה של למעלה מ-50% בהפניות לניתוחים בריאטריים של בני נוער. יתרה מכך, פרופ' שליטין מציינת כי גם זמן ההמתנה לתוכנית ההכנה לניתוחים אלה, שעמד קודם על תשעה חודשים ואף שנה, התקצר משמעותית לשבועות בודדים בלבד. "זה בהחלט מראה שהטיפול בהשמנה באמצעות הזריקות עובד. עם זאת, יש עוד המון סימני שאלה", היא אומרת. "צריך להביא בחשבון את תופעות הלוואי של הזריקות, וגם את העובדה שאין לנו עדיין ניסיון עשיר בטיפול באמצעותן, בייחוד בגילים הצעירים, כלומר אנחנו לא יודעים אם יש לתרופות האלו יש השפעות ארוכות טווח".
כמו כן, היא מציינת כי מדובר בתרופות שיש ליטול באופן ממושך, כיוון שמחקרים שנעשו בקרב ילדים ומבוגרים מראים שברגע שמפסיקים את השימוש בזריקה, מתרחשת עלייה במשקל. "יש לנו היום פתרון יותר טוב ממה שהיה פעם אבל עדיין לא נאמרה המילה סופית", אומרת הפרופ'. היא מציינת כי בימים אלה מספר חברות תרופות עובדות על פיתוח תרופות נוספות לטיפול בהשמנה שניתנות דרך הפה ולא בזריקה, העשויות גם כן לחולל שינוי באופן הטיפול. עם זאת, היא מבהירה כי גם טיפול תרופתי לטיפול בהשמנה וגם ניתוחים בריאטריים, מחייבים ליווי ושינוי באורח החיים.
"השמנה היא מחלה העלולה להפחית את תוחלת החיים"
פרופ' שליטין מסבירה כי השמנה אינה רק בעיה אסתטית, אלא מחלה כרונית עם השלכות רפואיות, סוציאליות ונפשיות. "זוהי מחלה שמובילה לעלייה בתחלואה ולקיצור תוחלת החיים, וככל שהיא מתחילה בגיל צעיר יותר, וככל שהיא ממושכת יותר, כך היא עלולה להפחית את תוחלת החיים". כמו כן, היא מציינת כי השמנה בקרב מתבגרים מעלה את סיכויים לסבול ממחלות לב בגיל צעיר, יתר לחץ דם ,עלייה בשומני הדם, עלייה בעמידות לאינסולין והופעת סוכרת מסוג 2, וכן מהפרעה בתפקודי הכבד, נחירות לילה לרבות דום נשימה בשינה ועייפות מוגברת. לדבריה, יש לנתונים אלה גם השפעה כבדה על בריאות הציבור, שכן העלויות של הטיפול בסיבוכים הנלווים של ההשמנה הן משמעותיות מאוד למערכת הבריאות.
הפרופ' מסבירה כי לפי ההמלצות החדשות של האגודה לרפואת ילדים האמריקאית, טיפול בילדים עם השמנה צריך להתחיל כבר מגיל 6, על ידי רופאי הילדים בקהילה, ולכלול הדרכה לשינוי באורח החיים -שינוי תזונתי והגברת פעילות גופנית. ואולם לדבריה, המשאבים הקיימים בפועל במסגרת קופות החולים בישראל, מוגבלים יחסית ולא תמיד מאפשרים להעניק את המענה המתאים. "יש המון רופאי ילדים שמרימים ידיים די מהר, וכך הילדים מופנים בשלב מוקדם למרפאות ההשמנה בבתי החולים. אלה מהם שעומדים בקריטריון הגיל המתאים, מעל גיל 16, כבר מגיעים מראש עם הפניה לניתוח בריאטרי", היא מציינת.
עם זאת, פרופ' שליטין מבהירה כי בבתי החולים לא ממהרים לשלוח לניתוח שכזה. "כל מקרה נבחן לגופו. אנחנו לא שולחים מיד לניתוח, יש שלבים בטיפול. תחילה אנחנו מקיימים הערכה של מצבו הבריאותי של אותו מתבגר, ובוחנים אם יש סיבוכים כתוצאה מההשמנה, באילו סיבוכים מדובר וגם מהי הסיבה להשמנה". היא מוסיפה כי רק לאחר שמוצו הטיפולים השמרניים, לרבות שמירה על אורח חיים בריא וטיפול תרופתי, ואם אכן אין ירידה במשקל, המטופלים מופנים לתוכנית הכנה לניתוח בריאטרי. עם זאת, לטענתה קיימים גם מקרים, שבהם רמת החומרה של המחלה כה קשה, כך שלא נראה שהזריקות יהיו כלי יעיל, ולכן יש להפנות את המטופל לטיפול ניתוחי מוקדם יותר.
פרופ' שלומית שליטין תשוחח על נושא ההשמנה בוובינר שיתקיים הערב, 25 בדצמבר, בשעה 21:00 ב-zoom, ללא עלות או הרשמה מוקדמת.