בבית החולים רמב"ם אושפזו לאחרונה שני גברים ואישה, לאחר שננשכו בידי עכביש מסוג הארסן החום (הידוע גם כששן חום). השלושה, סבלו מסיבוכים שונים כתוצאה מחשיפה ישירה לארס העכביש שחדר לגופם.

"הם קיבלו, בין היתר, טיפול שמטרתו מניעת התפתחות נמק עורי באזור הנשיכה והתדרדרות של תפקודי הגוף כתוצאה מחשיפה לרעל הארס", מציינים בבית החולים.

תופעה שמתגברת בעונה החמה

"בכל שנה בזמן עונות המעבר ולקראת הקיץ אנחנו רואים עלייה במגמת מקרי נשיכת עכבישים הנפוצים בבתים", מציינת ד"ר אמילי אביטן-הרש, מנהלת מחלקת עור ברמב"ם. "חלקם מגיעים לאשפוז וחלקם מפתחים תגובות קלות יותר - תלוי בכמות הארס שחדר אל הגוף בזמן נשיכת העכביש".

גבר מאושפז (צילום: צילום פרטי)
נשיכת עכביש עלולה להיות קטלנית|צילום: צילום פרטי

לדבריה, מה שמעודד את הופעתם של העכבישים דווקא בתקופה זו, קשור, בין היתר, להרגלים הביתיים שלנו. "בתקופה הזאת, כשמזג האוויר מאפשר, אנחנו מזיזים רהיטים, מחליפים את מלתחות הבגדים, מנקים ומאווררים אזורים מסוימים בבית ומרבים ביציאה לגינה. הפעולות הללו מייצרות מצבים שבהם יש לעכבישים הזדמנות לצאת ממקומות המסתור שלהם ולפגוש אותנו, בדיוק בזמן לתקופת הרבייה שלהם שמתרחשת במהלך האביב והקיץ. לעיתים, המפגש הזה נגמר בנשיכה".

עוד היא מציינת כי גם הימים האחרונים שבהם רבים מאיתנו בילו במקלטים על גבי מזרנים ישנים או על כיסאות שמאופסנים באופן קבוע בחללים הללו, יכלו לשמש קרקע פורייה למפגש עם היצורים הקטנים שנוהגים להסתתר בחללים רבים. "לפני שמתיישבים על מזרן או כורסה במקום מועד לפורענות, רצוי להזיז ולנער אותם היטב. את אותה פעולה רצוי לעשות גם כשמוציאים בגדים ששהו בארון במשך תקופה ממושכת, או בעת הוצאת חפצים מהמחסן", היא ממליצה.

 יצור קטן - סכנה גדולה

ד"ר אביטן-הרש, מסבירה כי ארס העכבישים מסוג ששן חום נחלק לשני סוגים. "האחד, נקרוטוקסין (necrotic) תוקף את הרקמות במקום הנשיכה, והשני עלול להוביל לפגיעה בכדוריות האדומות. בהמשך, עלולה להתפתח גם פגיעה זיהומית ובמקרים מסוימים - תגובה אלרגית לארס. יש לציין כי הארסן  נושך רק במצבים שבהם הוא חש מאוים".

מקלט תל אביב ישראל מלחמה (צילום: JOHN WESSELS, getty images)
גם השהות במקלט עלולה להפגיש אתכם עם העכביש|צילום: JOHN WESSELS, getty images

לדבריה, נשיכת עכביש מסוג ששן חום היא אומנם לא דבר נפוץ, אבל אין להקל בה ראש. "אין רגישות ספציפית לארס ששן חום. באופן כללי, כל אחד שננשך יכול לפתח סיבוכים, תלוי בכמות הארס שחדרה למערכת הגוף ומהירות התגובה. מרגע שהעכביש נושך. לא תמיד זה יורגש, אבל בתוך זמן קצר, עלולה להתפתח פריחה מפושטת ופצע גדול בעור. במצבים חמורים, תגובת הגוף לרעלן עלולה אף להוביל להפרעות קרישה ולמצבים מסכני חיים. הטיפול, שנמשך במקרה של אשפוז כשבוע ימים, כולל שימוש בסטרואידים לטובת הקטנת השפעת הרעל ומניעת התפשטות הנמק בעור ולעיתים גם טיפול אנטיביוטי".

איך מזהים נשיכת עכביש?

"במקרה שיש חשד לנשיכת עכביש, עלולות להופיע באזור הנשיכה נקודות שחורות או סגולות, וכן תחושת נוקשות מסביב לפצע".

מה עושים במקרה כזה?

"יש לפנות לרופא ולהתחיל טיפול בהקדם. הרופאים יודעים לזהות את הסימפטומים, אף שהם עלולים להיות מטעים. במקביל לאבחון, מומלץ במקרים הללו לבצע בדיקות נוספות שהן מאוד חשובות בהקשר הזה: תפקודי קרישה, בדיקות שתן ותפקוד כליות, התייחסות לחום וחולשה שעלולים להופיע, כאבי שרירים, בחילות, הקאות ועוד. מדובר במצב שעלול להיות קטלני ולכן חשוב להתייחס אליו ברצינות הראויה ולא להתעלם".