יהודית בת ה-60 סבלה משחמת הכבד במשך שנים. מצבה הרפואי היה חמור מאוד – חייה היו בסכנה והיא הזדקקה להשתלת כבד מיידית. אלא שסוג הדם הנדיר שלה, AB, והעובדה שהיא הייתה ממוקמת בתחתית רשימת ההמתנה הובילו לכך שהסיכוי לקבל תרומה היה נמוך ביותר.
רגע המזל הגדול שלה אירע כאשר לפתע התקבלה שיחה במרכז הלאומי להשתלות. על הקו – נציג מהמרכז המקביל בקפריסין, שבישר כי נמצאה תרומת כבד זמינה לציבור הישראלי, התואם את דרישותיה הרפואיות של יהודית.
פרופ׳ ניר לובצקי, מנהל המחלקה לניתוחי כבד, לבלב והשתלות במרכז הרפואי ת״א איכילוב, מתאר את הרגע שבו הבין הצוות כי נמצאה תרומה מתאימה עבור יהודית. "קפריסין היא מדינה קטנה, ולעיתים אין בה מועמד מתאים להשתלה, בייחוד כשמדובר במצבים שהתרומה היא מסוג דם נדיר כמו AB. התרומה התקבלה בעקבות צעיר שנפגע בתאונת דרכים ולאחר שהות ארוכה בטיפול נמרץ שם הוא נפטר. החולים שהיו ממוקמים לפני יהודית ברשימת ההמתנה לא היו זמינים להשתלה, ולכן ההצעה הועברה ליהודית. מובן שהיא שמחה והסכימה מיד".
המבצע המורכב - "מצריך הרבה תיאומים וסנכרון"
מבצע הנצלת האיבר ערך כשש שעות וחצי. במהלכן, טסו במטוס פרטי לקפריסין צוות המנתחים ד"ר מאירוביץ׳ וד"ר גבאי ביחד עם דור נימן, אח בחדר הניתוח של בית החולים. "זה מבצע מאוד מורכב ולחוץ בזמנים כיוון שהכבד יכול לשרוד מחוץ לגוף התורם עד כ-12 שעות, ואנחנו משתדלים שזה ייקח פחות זמן" מתאר פרופ׳ לובצקי. "הוא מצריך הרבה תיאומים וסנכרון בין הגורמים בארץ לבין אלה שבחו"ל. לשמחתי בתוך כשש שעות וחצי הצלחנו לקצור את האיבר ולהביאו לארץ".

מאיכילוב נמסר כי מייד כשהגיע הצוות לישראל, הם חיברו את הכבד למכונת הזלפה עם אנטיביוטיקה לשיפור תפקודו וניקוי החיידקים שבו. בהמשך – בוצעה ההשתלה שארכה כשש שעות.
לדבריו פרופ' לובצקי, יהודית הייתה מופתעת מאוד כששמעה שהתמזל מזלה. "לנוכח סוג הדם הנדיר שלה, כשהיא טופלה אצלנו כבר הכנו אותה למצב שלא יימצא עבורה תורם. אמרנו לה שהסיכוי לכך קטן מאוד. לשמחתי, לבסוף כנגד כל הסיכויים נמצאה ההתאמה המיוחלת - והיא עברה את הניתוח בהצלחה. כעת היא נמצאת בתהליך שיקום".
ד"ר תמר אשכנזי, מנהלת המרכז הלאומי להשתלות, מוסיפה כי בד"כ איבר כזה מועבר מקפריסין ליוון ולא לישראל. "יש להם הסכמים עם יוון, אך בכל הזדמנות שבה ביוון לא יכולים לבצע את ההשתלה מסיבה מסוימת, מתאמת ההשתלות הקפריסאית מתקשרת אלינו ומציעה את האיבר (כבד או ריאות), ואנחנו מייעדים אותו לחולה הראשון ברשימה שלנו. מאחר שמדובר בתורם שנפטר, המצב גורר לחצי זמן משמעותיים המצריכים אישורים ותיאומים הקשורים בהטסת הצוות הרפואי לנטילת האיבר ותזמון חדר הניתוח ובמקביל - טיפול בבירוקרטיה שכוללת ארגון מטוס פרטי, סידורי ביטחון ומכס, מונית למקום וכו'. היחסים הטובים שלנו עם הצוותים בניקוסיה, מתבססים, בין היתר על שיתוף הפעולה בתוכנית ההצלבות לחולי הכליות".
יהודית: "יום ההשתלה הוא יום הולדתי השני. בזכות אנשים טובים ונדיבים מעבר לים, ובזכות מסירותם של המנתחים באיכילוב וכל הצוות המקצועי שטיפל בי וליווה אותי בתהליך ההשתלה זכיתי בחיים חדשים".
"זה היה מבצע חוצה מדינות להצלתה של מטופלת אחת, והוא התאפשר בזכות הקשרים והארגון של המרכז הלאומי להשתלות", מסכם פרופ׳ לובצקי. "זה בהחלט לא משהו שאנחנו רואים לעיתים קרובות".