בימים אלה מוגשת תביעת רשלנות נגד בי"ח הלל יפה וקופ"ח כללית, בגין רשלנות רפואית שבגינה איבד, לכאורה, גבר כבן 50 אשך.

וכך נטען בתביעה לגבי השתלשלות העניינים עפ"י עו"ד עידו פן, המייצג את התובע: לפני כשנה הגיע ירון (שם בדוי) לחדר המיון בבי"ח הלל יפה והתלונן על כאבים חריפים באשך.

לפי הנטען, הרופא שטיפל בו במיון לא חשד בבעיה האקוטית שממנה סבל ירון, המכונה 'תסביב אשך', ולא פעל על מנת לשלול אותה. בתביעה נטען כי על פי הפרקטיקה הרפואית המקובלת, הרופא היה אמור לבצע בדיקת סונר דופלר מיידית – בדיקת אולטרסאונד הבודקת את זרימת הדם לאשך. אולם, בפועל, לפי האמור, בדיקה זו לא נעשתה, וחמור מכך - הרופא במיון גם לא ציין לפני ירון כי ייתכן שהוא סובל מהתופעה, ולא נתן לו הנחיות ברורות לחזרה מיידית למיון במקרה של כאבים מתמשכים. "שחרורו המהיר של התובע, לאחר כ-50 דקות בלבד, מעיד על חוסר הערכה נכונה של חומרת המצב", נטען בתביעה.

מספר ימים לאחר שחרורו, לטענתו, ירון המשיך לסבול מכאבים, אולם כפי שמתואר בתביעה, בשל חוסר זמינות של אורולוגים ברפואה הקהילתית בתזמון של סופ"ש, הוא המשיך לסבול ולא ניגש לטיפול.

ביום ראשון, כשהמרפאה נפתחה, לטענתו, מיהר ירון להתייצב אצל האורולוג הקהילתי בקופ"ח כללית. על פי הנטען, ממצאי הבדיקה שביצע אותו רופא הצביעו באופן ברור על חשד לתסביב אשך, אולם גם הרופא הזה לא אבחן את הבעיה. מסיבה שטרם הובהרה, הרופא, כך נטען, התרשם כי ירון עבר בדיקת סונר במיון, אף שלפי התביעה, בדיקה כזו מעולם לא בוצעה בפועל, כאמור. בסופו של דבר, לטענתו, קבע הרופא כי ירון סובל מדלקת באשך, והפנה אותו לבדיקת הדמיה ללא ציון הדחיפות.

רק שלושה ימים לאחר מכן, ירון ביצע בדיקת סונר בקופת החולים, ובמהלכה אותרו ממצאים מחשידים לתופעת תסביב האשך. אולם, גם בשלב זה, ירון, כך נטען, לא הופנה בדחיפות למיון בעקבות הממצאים, והרופאים לא התריעו על חומרת הבעיה, ולכן ירון הגיע למיון רק ביום למחרת.

חוות הדעת הרפואית קבעה כי ניתן היה להציל את האשך בסבירות גבוהה

בחוות הדעת הרפואית שצורפה לתביעה, קבע ד"ר הופמן, מומחה לכירורגיה אורולוגית וכירורגית כלי דם, כי גם לאחר שהועברו לירון ממצאי בדיקת ההדמיה שביצע ירון, לא הדגישו בפניו הרופאים את הצורך הדחוף לפנות לטיפול רפואי מיידי.

מיון (צילום: ChameleonsEye, shutterstock)
גם במיון הבעיה לא אותרה|צילום: ChameleonsEye, shutterstock

עוד טוען ד"ר הופמן, כי "לו היה התסביב מאובחן כבר ביום הראשון, היה ניתן להציל את האשך בסבירות גבוהה. גם אבחון אצל הרופא בקהילה היה משפר באופן משמעותי את סיכויי ההצלה של האשך, זאת בהתחשב בממצאים שהצביעו על זרימה חלקית של דם לאשך".

לדברי עו"ד פן, בפועל, העיכוב המשמעותי באבחנת הבעיה הוביל לנזק בלתי הפיך ולכריתת האשך. "העיכוב גרם לגבר לסבל משמעותי לתהליך החלמה קשה וממושך ולפגיעה בדימוי העצמי".

בתביעה נטען כי התובע סובל מנכות בשיעור של 20%  ובמסגרתה, מתבקש בית המשפט לחייב את בית החולים הלל יפה ואת קופת החולים כללית לפצות אותו עד גבול סמכותו (עד 2.5 מיליון שקלים). טרם הוגש כתב הגנה.

תסביב אשך – תופעה מסוכנת שלרוב ניתנת לטיפול אם היא מאובחנת בזמן

תסביב אשך הוא אירוע בריאותי חריף, המתאפיין בהופעת כאבים חזקים ופתאומיים ללא גורם ברור. לעיתים היא מתרחשת בעקבות מאמץ פתאומי או זיהום, אך לעיתים, אין כל הסבר או רקע ברור.  

אבחון התופעה מתבצע על ידי בדיקה גופנית ואמצעי הדמיה כמו סונר דופלר, בדיקה חיונית ובלתי פולשנית לאבחון מוקדם.

בחוות דעתו מטעם התביעה, טוען ד"ר הופמן כי קיימת חשיבות עצומה לאבחון מהיר של התופעה, שכן הסיכויים להצלת האשך עומדים על 90%-100% כאשר האבחון מתבצע בתוך שש שעות מתחילת התסמינים. לדבריו, ע"פ מחקרים, אחוזי ההצלחה פוחתים בחדות, עד לפחות מ-50%, כאשר האבחון מתבצע לאחר 24-12 שעות, ובהנחה שהאבחנה נעשית באיחור של מספר ימים, מדובר באחוזים בודדים של סיכוי כזה.

 

תגובת הלל יפה: "בית החולים יגיב על התביעה בנחרצות בערכאות המתאימות בזמן המתאים בכדי לא לפגוע בסודיות הרפואית כעת".

תגובת כללית: "כתב התביעה התקבל רק לאחרונה ותגובה מפורטת על כך תינתן במסגרת ההליך המשפטי".

עו
עו"ד פן|צילום: פרטי - מאושר