אתמול (רביעי) עדכנו אודות ילד שהגיע לבי"ח שניידר לאחר שחלה בחצבת. הוא טופל באזור נפרד בידי צוות ממוגן. מבדיקה שערכנו ב-mako בריאות מתברר כי מדובר בילד כבן 5 ממרכז הארץ, שהוריו סרבו לחסנו בחיסון המונע.

משניידר נמסר כי הילד שהה במלר"ד לפני כשבועיים, אז נחשף לילדה חולה בנגיף המידבק. אולם, אף שהצוות הרפואי הציע להורים ולכל מי שנכח בסביבתה, להתחסן בחיסון המונע – הוריי הילד סרבו, מה שהוביל לכך שבתוך שבועיים מרגע החשיפה, הוא הגיע שוב לבית החולים כשהוא סובל מהתסמינים המוכרים. גם בשלב זה סרבו ההורים למסור פרטים או לתת לו טיפול.

"למרבה הצער, אין באמת דרך לוודא שההורים אכן ישמעו להנחיות וימנעו הדבקה"

הילד שוחרר מבית החולים והוריו קיבלו הנחיות והובהר להם שעליו להישאר בביתו כדי למנוע הדבקות נוספות. "למרבה הצער, אין באמת דרך לוודא שההורים אכן ישמעו להנחיות וימנעו הדבקה", אומר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה ודיקן הפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר-אילן. "זה חמור מאוד, כיוון שמדובר בווירוס מאוד מידבק. אם ילד כזה נמצא בסביבת ילדים בעלי כשל חיסוני, תינוקות מתחת לגיל שנה או אנשים לא מחוסנים – סביר מאוד שידביק אותם. בשנים האחרונות, בחו"ל וגם בארץ, הנגיף כבר הספיק להרוג, כולל ילדים ותינוקות. לפי חישוב מקדם ההדבקה, כל חולה חצבת עלול להדביק כ-20 אנשים. כרגע כל מה שנותר לעשות הוא לסמוך על  זה שאנשים יהיו אכפתיים ויביעו דאגה לזולת, ובעיקר להשקיע בחינוך והסברה".

חצבת (צילום: shutterstock)
"מחלה מידבקת שהייתה אמורה להיעלם מהעולם"|צילום: shutterstock

אגב, הוא מציין כי ההשלכות ההדבקה אינן תמיד מתבטאות בטווח הקצר. "חצבת היא מחלה שעלולה להוביל לסיבוכים ארוכי-טווח, חלקם אפילו כוללים פגיעה נוירולוגית חמורה ואף סכנת חיים. זה בהחלט חבל שכיום ישנם אנשים שלא מתחסנים לנגיף, זה ממש מחזיר אותנו לימי הביניים – החצבת היא מחלה שמזמן הייתה אמורה להיעלם מהעולם".

"חצבת נחשבת לאחת המחלות הזיהומיות המידבקות ביותר בעולם", מוסיף פרופ' אפי בילבסקי, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית. "לאדם לא מחוסן יש סיכוי של למעלה מ-90 אחוז להידבק בה. מספיק להימצא באותו החלל שבו השהה חולה כדי להידבק". לדבריו, הטיפול המונע ניתן באמצעות חיסון פעיל (חי מוחלש) המכיל את נוגדני הנגיף, והוא יעיל בייחוד אם הוא ניתן בתוך 72 שעות מרגע החשיפה. לילדים מתחת לגיל חצי שנה, נשים הרות או לאנשים עם דיכוי חיסוני חמור, ניתן חיסון סביל שמבוסס על נוגדנים, בתוך 6 ימים ממועד החשיפה".

לדברי פרופ' בילבסקי, מקרה זה מדגיש שוב את החשיבות שבחיסוני שגרה. "אוכלוסייה שאינה מחוסנת עלולה להידבק ולחלות, ולהוות פתח לשרשרת הדבקה נוספת. גם במקרה שילד שאינו מחוסן נחשף לחולה, כמו במקרה הנוכחי, עדיין ניתן לחסנו בתוך 3 ימים באמצעות חיסון פעיל, וכך להפחית בצורה משמעותית את סיכוי ההדבקה".