יעילותם של חיסוני השפעת בצמצום תסמיני התחלואה בנגיף הובאו לידיעת הציבור אין-ספור פעמים. "מנתונים שפורסמו בעולם עולה כי החיסון מגן בכ-70 אחוז מהחרפה של דלקת ריאות והגעתם לאשפוז של תינוקות וילדים וגם מונע הדבקה בקרב האוכלוסייה כולה", מציין ד״ר רוני פרבר, מנהל מחלקת בריאות הציבור במאוחדת.

אלא שלמרות המלצת גורמים רפואיים להתחסן כבר בספטמבר-אוקטובר, כשמדובר בחיסונים בבתי הספר – התמונה שונה: הורים שפנו אלינו, מתלוננים כי בדומה לשנים קודמות, גם השנה מוצעים חיסוני השפעת במסגרת בית הספר רק באמצע שנת הלימודים, כלומר סביבות דצמבר. "אני לא מבינה מה רוצים מאתנו – מצד אחד אומרים לנו כמה חשוב לחסן את הילדים, ומצד שני עד שהם כבר מקבלים חיסון בבית הספר הם מספיקים להיחשף לחולי שפעת ולהידבק. למה לא מאפשרים להתחסן כבר בתחילת השנה?", תוהה נעמה (שם בדוי) מאבן יהודה.

"חשוב לחסן כמה שיותר מוקדם בעונה, כלומר בתחילת הסתיו, כדי להספיק להעניק הגנה"

פרופ' סיריל כהן

גם מומחים שעמם שוחחנו תוהים לגבי עיתוי מתן החיסון. פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, מוסיף כי הזמן האופטימלי לחסן לשפעת הוא בתחילת העונה, כלומר במהלך אוקטובר. "צריך להביא בחשבון שלוקח כשבוע - שבועיים עד שנוצרים נוגדנים ותאי T המגנים על הגוף מהמחלה". לדבריו, בבתי ספר קיים מגע הדוק יחסית בין התלמידים, ולכן מדובר בצעד חיוני לבריאות הילדים. "בכיתה אחת בארץ לומדים יחדיו 40-30 ילדים שמבלים שעות רבות בחלל סגור. לכן חשוב לחסן כמה שיותר מוקדם בעונה, כלומר בתחילת הסתיו, כדי להספיק להעניק הגנה מתאימה לאוכלוסייה זו".

ילדה מתחסנת (צילום: shutterstock | Africa Studio)
חיסון השפעת מסייע לצמצם את סיבוכי המחלה|צילום: shutterstock | Africa Studio

ד"ר אורי בלה, מנהל מרכז בריאות הילד של כללית במודיעין, מעריך שאחד הגורמים לעיכוב השנתי בחיסונים בבתי הספר נובע מהעברת הסמכויות לגורמים חיצוניים: "אם פעם היינו רגילים שאחות בית הספר אחראית על חיסונים, היום האחריות היא בידי חברות קבלן. אם הן מתעכבות – החיסונים מתעכבים. לא ברור לי מדוע משרד הבריאות לא מפנה הורים לקופות החולים במקום לגרום לסחבת מיותרת. גם אנחנו כרופאים, מעודדים אוכלוסייה בוגרת יותר להתחסן, מפני שאנחנו יודעים שילדים יכולים להתחסן במסגרת בית הספר. בפועל, העניין נופל בין הכיסאות וחבל".

"לא ברור לי מדוע משרד הבריאות לא מפנה הורים לקופות החולים במקום לגרום לסחבת מיותרת"

ד"ר אורי בלה

עם זאת, הוא מציין כי גם כעת לא מאוחר מדי להתחסן. "באופן אידיאלי יש לחסן כבר בתחילת השנה, עד סוכות בערך. לשמחתנו הנגיף הגיע מאוחר יחסית השנה, ולכן התחלואה עדיין לא בשיאה. זו בדיוק ההזדמנות לחסן את הילדים, בייחוד כעת כשהחיסונים כבר זמינים בבתי הספר".

במשרד הבריאות מפרטים את הסיבות שגורמות לעיכובים במתן החיסונים. אילנה גנס, מפקחת ארצית בשרותי בריאות הציבור של המשרד: "חיסוני השפעת החלו בבתי הספר לפני כחודשיים כאשר החיסונים היו זמינים. ספקי השירות הונחו לתעדף את החיסונים - וכך עשו. עד כה חוסנו כ-99,000 תלמידים. חשוב להבין שגם כאשר כלל האחיות עוסקות בחיסוני שפעת, עדיין נדרש תהליך על מנת להגיע למעל 5,000 מוסדות חינוך וכדי לחסן כ-545,000 תלמידים, וכאשר חודש אחד הוא חגים והילדים אינם נמצאים בבתי הספר. המלחמה יצרה במקומות מסוימים קושי נוסף בנגישות עקב לימוד מרחוק של ילדים".