לביא בן השש נולד עם מיקרוטיה, מצב מולד שגורם לחוסר התפתחות של האפרכסת. לאחרונה הוא עבר בשניידר ניתוח ייחודי מסוגו לשחזור האוזן. "החלטנו לעשות את זה אחרי ששאלתי את לביא אם הוא רוצה שתי אוזניים והוא מיד ענה בחיוב באופן נחרץ", מספרת אמו שני איטח הניק. לדבריה, כבר עם היוולדו, אביו של לביא הבחין במראה אוזן יוצא דופן והוא פנה לאחות שטיפלה בו. "זה היה נראה כאילו האוזן דבוקה לעור, אבל חשבנו שזה משהו שנובע מתנוחת הלידה או משהו כזה". אולם, לאחר שרופא הילדים הגיע לבדוק אותו הוא בישר להורים שלביא סובל מתסמונת שפוגעת באוזן. בזכות מכשיר שמיעה שקיבל מעמותת מיכ"ה, כיום הוא מצליח לשמוע גם באוזן הפגועה.

הניתוח הייחודי שבוצע לראשונה בישראל בקרב ילדים

"המטרה שלנו הייתה לשחזר את נראות האפרכסת, כדי לשפר את המצב הפסיכולוגי-סוציאלי של הילד שהורגל לחיות ללא אוזן", מסביר ד"ר אסף אולשינקה, כירורג פלסטי בכיר ומנהל השירות לניתוחי פנים וגולגולת בילדים. עם זאת, הניתוח לא תיקן את השמיעה לדבריו.

הד"ר מסביר כי בטרם הניתוח בוצעה בשניידר סריקה תלת-ממדית של הפנים של לביא. "באמצעות מודל זה יצרנו בארה"ב שתל תלת-ממד מחומר מיוחד, המותאם לו באופן אישי. כמו כן, יצרנו תבניות שמאפשרות לנו למקם את האוזן החדשה במיקום המדויק בפניו תוך התייחסות לשאר המבנים האנטומים ובדומה לצד השני – התקין. בניתוח עצמו למעשה משחזרים את האוזן ע"י כיסוי השתל ברקמה עשירה בכלי דם מהרקה, ולאחר מכן מכסים אותה בעור של הילד לשם התאמה מדויקת של הצבע והצורה".

האוזן של לביא לפני ואחרי  (צילום: שניידר)
האוזן של לביא לפני התהליך (שמאל) ואחרי (ימין)|צילום: שניידר

לדבריו, טכנולוגיית תלת-הממד בוצעה לראשונה בישראל בקרב ילדים. "עד כה שחזורי אוזן לילדים בוצעו בארץ באמצעות סחוסים מצלעות או באמצעות שתל המותאם לגודל הרצוי רק במהלך הניתוח עצמו ולא באמצעות התאמה מראש", הוא מסביר. "בניגוד לשיטה הנעשית באמצעות סחוסים מצלע, שמאפשרת לבצע שחזור רק לבני 10-9, השתל החדשני מאפשר לנו לבצע שחזור גם עבור ילדים בגיל קטן יותר, עוד לפני הכניסה לכיתה א'". כמו כן, יתרונו נובע מכך שהוא מתאפשר לביצוע בשלב אחד ולא במספר שלבים ובאופן מדויק, מהיר ואסתטי יותר. ומאחר שאין צורך בסחוס שנלקח מהצלעות - מדובר בתהליך הרבה פחות כואב'".

שני מספרת שמאז הניתוח לביא לא מפסיק להתלהב ומבקש שיצלמו לו את האוזן. "הוא נדהם מהאוזן והחדשה ולא מפסיק להסתכל במראה."

מרכז הפיתוח החדשני בשניידר 

מרכז הפיתוח, המתמחה בפיתוח וייצור אביזרים ושתלים מותאמים אישית בטכנולוגית תלת-ממד וAI אשר נפתח לאחרונה בבית החולים, נועד לפתח אביזרים כירורגיים ושיקומיים מותאמים אישית לכל ילד, כדוגמת: מסכות הנשמה, סדים ושתלים. כמו כן, הוא מאפשר לבצע פרוצדורות חדשות בטכנולוגיות מתקדמות אשר מקטינות את הסיכונים ומקצרות את משך הניתוח וזמן ההחלמה. כמו כן, הרופאים בשיתוף המטופלים ומשפחותיהם יוכלו לבחון את הדגמים בצורה ויזואלית ברורה ומדויקת, על ידי שימוש בטכנולוגיות תלת-ממד ויכולות AI עוד בשלב התכנון הטרום ניתוחי. מאז פתיחתו של מרכז הפיתוח  נעשו כבר עשרות ניתוחים מצילי ומשפרי חיים לילדים: ביניהם שחזורי גולגולת ופנים, ניתוחי לב בתלת ממד ועוד.