על רקע ההסלמה הביטחונית והלחץ הגובר על מערכת הבריאות, נפתח בפעם הראשונה בתולדות מערכת הבריאות, חמ"ל תת-קרקעי סודי של משרד הבריאות שממקום במרכז, ומנהל מאחורי הקלעים את אחד המבצעים המורכבים ביותר של התקופה. לראשונה, Mako בריאות הורשו להיכנס אל המתחם המדובר, שנחשף כעת לציבור - ולתעד מקרוב את האנשים שמנהלים משם את המערכה הרפואית הקריטית.
מדובר באחד ממרכזי השליטה המורכבים שהוקמו אי פעם בישראל לניהול מצב רפואי בעורף בעיצומה של מערכה צבאית. החדר, שמאובטח וממוגן, נפתח ממש בתחילת הלחימה מול איראן - כאמור במסגרת מבצע "עם כלביא", ובו מתקיימות מדי יום שתי הערכות מצב מרכזית, בבוקר ובוקר, בנוכחות מנכ"ל משרד הבריאות, בכירי המערכת, קצינים מצה"ל, נציגי קופות החולים, מד"א וגורמי סייבר ולוגסטיקה.
את הסיור בחמ"ל משרד הבריאות הוביל ד"ר ספי מנדלוביץ משנה למנכ"ל משרד הבריאות ונציג צה"ל
שהשתתף בסקירה הצהיר: “מערכת הבריאות עברה לכוננות ד׳, והושלמה פריסה למרחבים מוגנים בכל בתי החולים ובתי האבות ברחבי הארץ".


הדגש שניתן הוא על ויסת פצועים חכם ומבוקר, כולל הפניה של ילדים לבית החולים שניידר או לבלינסון, בהתאם לנוהל שנכתב מראש כשפיקוד הוערף, מד"א ויחידות חילוץ פועלות בצמוד לצוותים הרפואיים. דוקטור סיגל ליברנט: "אנחנו מנטרים את כל הפצועים ויוצרים תמונת מצב עם מידת מורכבות של המטופלים. ישנם 1,100 פצועים מתחילת המבצע. בהיבט הקהילתי מתופעל מכלול קהילה ששומר על רציפות תפקודית מול קופות החולים, מוריד הנחיות מהר ומזהה פערים. 2/3 מהמרפאות בקהילה פתוחות בדרגת התגוננות טובה כרגע. כנ"ל לגבי בתי מרקחת ממוגנים, הם פתוחים לשירות הציבור.

מערכת בקרה חכמה: תמונת מצב בזמן אמת
לראשונה, מתופעלת מערכת שמחוברת למוקדי החירום ולמד"א - ומנתחת בזמן אמא את מצב הפצוע, כדי לקבוע איזה רכב חירום לשלוח (אופנוע, ניידת טיפול נמרץ או אמבולנס רגיל) ומהי הדרך המהירה והיעילה ביותר להגיעה. המערכת מציגה פלזמות ענקיות עם מפת עומסים רפואיים, משדרגת, ומייעלת את קבלת ההחלטות בחמ"ל ומספקת יתרון תפעולי עצום לעומת סבבים קודמים כמו "שומר חומות" או "צוק איתן".
בריאות הציבור: ד"ר שרון אלרועי פרייס
ממשיכים לעקוב אחרי 1,500 מפונים מהמבצע הנוכחי שכחמ"ל המפונים פעיל מאתמול. נציגי המשרד מקבלים זיהוי שמי של המפונים ויכולים לעקוב בזמן אמת לגבי מצב בריאותם. ד"ר שרון אלרועי פרייס, מוסרת: "המכלול עוסק במתן מענה רפואי לכל סוגיה שעולה מהשטח. בנוסף, שומרים על רציפות תפקודית של גופים כגון טיפת חלב, בריאות התלמיד, שירותים מקוניים ומוקדי אחיות".


בריאות הנפש: קפיצה מדאיגה במספר הפניות
במהלך הסקירה נחשף כי נרשם גידול של מאות אחוזים בפניות לקווי הסיוע הנפשיים מאז פתיחת המבצע.במהלך הסקירה נחשף כי נרשם גידול של מאות אחוזים בפניות לקווי הסיוע הנפשיים מאז פתיחת המבצע:
• מעל 3,000 שיחות התקבלו בתוך פחות מ-4 ימים
• למעלה מ-30 נפגעי חרדה טופלו בפועל
• "מדובר בפניות קשות יותר, עמוקות יותר, רבות מהן מערבות גם פציעות פיזיות", אמר ד”ר גלעד בודנהיימר, ראש תחום בריאות הנפש במשרד. בקווי הסיוע של משרד הבריאות מוקצה צוות ייעודי בתוך החמל לניהול רציף של המענה הנפשי - כולל הפעלת מוקדי טיפול מרחוק והיערכות לסיוע ממוקד באזורים נפגעים.

כוח אדם ולוגיסטיקה: חילוץ צוותים מחו"ל והחזרתם לארץ
בתחום כוח האדם דווח על שימור רצף תפקודי מלא - כולל מערך אחיות ומטפלים שהופעלו תחת קפסולות. בנוסף מענה לחילוץ צוותים רפואיים מחו"ל:
• 390 אנשי צוות רפואי השוהים בחו”ל סומנו כעדיפות ראשונה להחזרה.
• 315 נוספים סומנו בעדיפות שנייה.
.• נעשים גיוסי תגבור מידי לבתי חולים בפריפריה כמו בית החולים יוספטל, שם נשלחו שש אחיות לרפואה דחופה.
• נפתחו 35 מסגרות ילדים בבתי החולים וגם מסגרת ילדים בחדר המצב עצמו.
בתחום מנות הדם: היעד של 11,000 מנות כמעט הושג תוך ימים ספורים, בזכות התגייסות אזרחית מרשימה. דוקטור שושי גולדברג האחראית על המכלול: "מדובר בזווית של ניהול אופרציות עובדים, קפסולות כוח אדם, מעברת כוח אדם ממקום למקום. נכון לעכשיו נשמר רצף טיפולי".
גריאטריה, קופות חולים והפסקות חשמל
דאגה מיוחדת הופנתה לפינוי קשישים מבתי חולים גריאטריים לא ממוגנים והם מעניקים מענה לגיבוי נשימתי מיידי במקרה של הפסקת חשמל ותיאום מול משרד האנרגיה. במקביל, כל קופות החולים פועלות – בחלקן פרונטלית, ובחלקן מרחוק. כללית דיווחה על פתיחה מלאה של מרפאות, למעט שלוש שנפגעו בלילה האחרון.
אבטחת מידע וסייבר: אין פערים תפעוליים
בתחום הסייבר דווח על 24 אירועי חדירה שנחסמו בהצלחה – ללא השפעה תפעולית.
• עלה אתר מידע חדש בנושא בריאות הנפש בעת חירום.
• אתר “חרבות ברזל” עובר הסבה לצרכי האזרחים.
• לא נמצאו פערים במערכות המידע, אך זוהו פערי דיווח במוקדים מסוימים.
בסיום הסקירה, נשא מנכ״ל משרד הבריאות דברים חוצבי להבות: “זהו אתגר שונה מהמלחמות שחווינו. האירוע הנוכחי מערב עומס חרדה, פצועים פיזיים, תקלות לוגיסטיות ותחושת אי ודאות - ולכן נדרשת גישה שונה. עלינו לייצר שגרה בתוך מצב חירום. כל החלטה מתקבלת בשולחן המרכזי - והמיקוד הוא בשמירה על חיי אדם, מוכנות לאר”ן המוני, ורציפות תפקודית מלאה.” לדבריו, המערכת מתכוונת להמשיך לפעול בשגרה מבצעית, לקיים הערכות מצב יומיות, להרחיב את המסגרות לילדים ולעבות את כלל המערכים. “נלמד תוך כדי תנועה. נעבור את זה יחד. הדוגמה שמד״א מציבה באירוע הזה היא ביטוי מובהק לחוסן הלאומי של מדינת ישראל”, סיכם.