איציק (שם בדוי), מעשן כבד בן 60, הגיע לחדר המיון בבית החולים בילינסון מקבוצת כללית כשהוא מעורפל הכרה וסובל מכאבים בבטן ובגב. בדיקת אולטרסאונד שביצע הצביעה על אבי עורקים מנופח. הוא הובהל במהירות לביצוע בדיקת CT ובה התגלתה מפרצת (קרע) באבי העורקים עם דימום המתפשט לבטן. בבית החולים מציינים כי אחוזי התמותה במקרים כאלה עומדים על כ-90 אחוזים, בשל הדימום המשמעותי המתפשט לחלל הבטן.

כיוון שמדובר במצב חירום מסכן חיים, לרופאים היה ברור כי אם איציק לא ינותח באופן מיידי - הוא ימות, ולכן הוא הועבר בדחיפות לחדר הניתוח. בגלל מורכבות הניתוח השתתפו בו שלושה מנתחים בכירים ממחלקת כלי הדם: ד"ר היתאם חאטר, ד"ר טל שגב וד"ר מריאוס וינברג.

"מפרצת היא התרחבות והיחלשות של דופן אבי העורקים. כאשר היא אינה מטופלת בזמן, עלול להיווצר קרע שמוביל לדימום פנימי מסיבי שמסכן חיים", מסביר ד"ר חאטר, ד"ר היתאם חאטר, מנתח במחלקה לכלי דם בבילינסון ומומחה בניתוחים של אבי העורקים. לדבריו, המפרצת נגרמת כתוצאה מטרשת עורקים, עישון, לחץ דם גבוה, הזדקנות, מחלות רקמת חיבור ועוד.

הוא מוסיף כי בשל העובדה שהתגלו אצל איציק מפרצות גם בעורקי האגן שיוצאים מאבי העורקים, ההליך היה מורכב ביותר: הוא כלל צנתור שבו הושתל תותב מלאכותי (סטנט) באבי העורקים וגם ניתוח פתוח בבטן שכלל קשירת עורק האגן וביצוע מעקף עורקי בין המפשעות. לאחר הניתוח, איציק הועבר למחלקת טיפול נמרץ כללי, שם יצבו הרופאים את מצבו. כשבוע לאחר הניתוח, הוא שוחרר לביתו.

"מקרה נדיר ומסוכן"

"מדובר במקרה נדיר במיוחד. לשמחתי, חיי המטופל ניצלו ברגע", אומר ד"ר היתאם חאטר. "גם ההתאוששות שלו נדירה, והעובדה שהוא מצליח לתפקד כפי שתפקד לפני הניתוח אינה מובנת מאליה".

בית חולים בילינסון, המרכז הרפואי רבין (צילום: ויקיפדיה)
הגיע לבילינסון עם כאבי בטן - והתגלה כסובל ממצב מסכן חיים|צילום: ויקיפדיה

הוא מציין כי מפרצת בטנית היא מצב מסוכן שמתפתח בקרב כאלף אנשים בישראל מדי שנה. "המפרצת יכולה להתפתח באזור עורקי הכליות ואיברי הבטן. מדובר בעורקים חיוניים שיוצאים מתוך אבי העורקים לכליות ולאיברי הבטן, ולכן הרבה יותר מאתגר להשתיל בהם תותב מלאכותי, בלי לפגוע בתפקוד שלהם. במחלקת כלי הדם בבילינסון החלו לבצע לאחרונה גם ניתוחים מורכבים שכאלה ובהם מתאימים ובמהלכם מכינים תותב מלאכותי לפי מידות מדויקות,  שמעניק את המענה הנדרש, תוך שימור זרימת הדם לשאר איברי הבטן".

עוד הוא מציין כי אבחון מוקדם של המפרצת הוא עניין קריטי. "מרבית המקרי המפרצת מתרחשים ללא תסמינים ולרוב היא מתגלה במקרה. מומלץ לכלל הגברים בני ה-74-65 שמעשנים או שעישנו בעבר לבצע בדיקת אולטרסאונד בטן שמסייעת באבחון מוקדם של מפרצת באבי העורקים. בדיקה זו מסייעת להציל חיים".