משרד הבריאות קיים הבוקר הערכת מצב בנושא של מענה מערכת הבריאות למפונים מביתם. בהערכת המצב לקחו חלק בכירי מערכת הבריאות, בהם שר הבריאות, ד"ר אלרועי פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר גלעד בודנהיימר, ראש מערך בריאות הנפש, ליאור ברק, סמנכ"ל פיקוח קופות במשרד הבריאות, לירון דורון לוי, מנכ"לית מרכז השלטון המקומי ונציגים בכירים של קופות החולים.
"אנחנו נמצאים כעשרה ימים בלחימה עצימה במבצע, אמנם אנחנו במלחמה כמעט שנתיים, ידענו את סיפור המפונים מהצפון ומהדרום", פתח את דבריו שר הבריאות. "ההערכה היא שכ- 10,000 איש הועברו למלונות, בכ-71 מלונות, בהם יצטרכו לשהות במשך תקופה ארוכה. הבנתי שחייבים לנהל את האירוע בסדר גודל אמיתי של מערכת הבריאות. רידדנו את מערכת האשפוז, אבל ההבנה היא שצריך לחזק את הקהילה ולתת שירות לאנשים שיצאו עם נעליים, ללא תרופות או כרטיס מגנטי. בחלק מהמקומות מדובר באוכלוסייה מוחלשת שזקוקה לשירותי בריאות. הדגשתי שחייבים להנגיש את השירותים במלונות, אני מסתובב בשורה של מלונות ברחבי הארץ בימים האחרונים, אתה רואה את המצוקות של האנשים שיצאו בקושי עם נעליים מבתים שספגו פגיעה ישירה - ללא משקפיים, ללא תרופות. משרד הבריאות נרתם ככל האפשר על מנת להנגיש את השירותים וגם בהיבט של החוסן הנפשי כי הם עברו טראומה.
"משרד הבריאות דואג שיהיה רישום מוסדר במלונות המפונים, שכל קופה תדע מי המבוטחים שלה ובאילו מלונות הם ממוקמים, הדרישה שלי שיגיעו פיזית למקומות, מי זקוק למה, עד שיכנסו למסלול של שגרה, אילו מרפאות ממוקמות בקרבת מקום וכו'. להפעיל במלונות אורח חיים בריא, אם מדובר במשפחות שעתידות להישאר שם חודשים ארוכים, אכילה לא מאוזנת, הרגלים רעים כמו עישון. כמובן תוך מתן דגש לבריאות הנפש. למשל, אישה שסובלת מתפרים של הפינוי, הקופות דאגו שתגיע אחות ויטפלו בצרכים של המטופלים. כולל מערכות כמו רשויות מקומיות, ביטוח לאומי, קופות החולים. אין מגבלה תקציבית – אנחנו עושים מה שנדרש.
"אנחנו מבינים שהמצב הוא דינמי, נפתחים מדי יום עוד מלונות", מתארת ד"ר אלרועי פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. "ברור לנו שאנחנו צריכים לתת מענה מתכלל, ולכן מיקמנו נציג של לשכת הבריאות המחוזית בכל מלון. הבנו את זה במהלך מלחמת "חרבות ברזל" בשנתיים האחרונות. הוא מעביר מידע למשרד הבריאות, מתחבר גם לנציגי הרשויות, מסתכלים גם על המלונות כרפואה מונעת, ומסתכלים על היבטים כמו חוסן נפשי, תזונה ועוד. הקמנו גם חמ"ל עבור המפונים. הנציג בשטח ממלא טפסים ומתאר אילו פערים הוא רואה בשטח, מערכת לניהול מידע, מפה דיגיטלית שמראה איפה המפונים ממוקמים בארץ ולאן לשלוח כוחות".
"הפקנו הרבה לקחים ממבצע "חרבות ברזל", מסביר ד"ר גלעד בודנהיימר, ראש מערך בריאות הנפש במשרד הבריאות. "הקמנו מרכז חוסן ארצי, בנינו נהלים מראש שמרכז החוסן הארצי יודע לתת מענה בכל רחבי הארץ. נציגים נותנים מענה בכל המלונות ונציגי הקופות נותנים מענה לטיפול ממושך ולא רק נקודתי. אנחנו גם רוצים שהאזרחים תפקדו ויצא מהמלון לכל מה שהם צריכים, כי אדם פאסיבי הסיכון שלו לפתח פוסט טראומה הוא גדול בהרבה. נמצאים בכ-60 מלונות בשטח".
ליאור ברק, סמנכ"ל פיקוח קופות במשרד הבריאות: "אנחנו באופן גורף מעדיפים שקופות החולים יהיו בשטח ויתנו מענה, רצף טיפולי, היכרות עם התיק הרפואי של המטופלים. קופות החולים פונות באופן יזום למטופלים שנפגעו. הדברים העיקריים שקופות החולים עושות במלונות זה הנפקת מרשמים עבור כאלה לא לקחו איתם, שליחת תרופות עד למלון, הקדמת תורים וסיוע עבור טיפולי המשך למבוטחים שלא בסביבת ביתם".
כל אחד מנציגי קופות החולים התייחס להיערכות ולפעולות שנעשות בשטח מול תושבים מפונים במלונות.
שירותי בריאות כללית
שירותי בריאות כללית מתחילת מלחמת ”עם כלביא“, צוותי כללית מעניקים מענה רפואי מלא, מקצועי ונגיש לאלפי אזרחים שפונו מבתיהם – בפריסה רחבה ובאמצעות מגוון ערוצים. בין הצעדים בהם נקטה כללית כדי להבטיח רציפות טיפולית והנגשה של שירותי בריאות ומידע: הקמת מערכת יזומה לזיהוי מטופלים מאזורי נפילות, אליהם נשלחת הודעות סמס – עם מידע מותאם על שירותים רפואיים זמינים בסביבתם.
צוותי כללית - רופא, אחות, אנשי בריאות נפש - הגיעו למוקדי הפינוי הראשוניים בבת ים, בחולון, בטמרה, בפתח תקווה ובבאר שבע, ונתנו טיפול רפואי ורגשי כבר סמוך למועד הנפילה, עוד לפני הפינוי למלונות . במקביל, צוותים רפואיים מגיעים למלונות המפונים, למתן טיפול ולביצוע אומדן צרכים ומתן מענה – לכלל המפונים, גם אם אינם לקוחות כללית.
מיום שני, תחל לפעול בתל אביב ניידת רפואית שתעבור בין המלונות, עם רופא, אחות וציוד עזרה ראשונה. בנוסף, כללית פתחה *מוקד וואטסאפ ייעודי למפונים* – 050-8862700 – לקבלת מידע שירותי, ייעוץ והכוונה מהירה. חולקו עלוני מידע עם פירוט המרפאות הסמוכות למלונות ועומדות לרשות המפונים. כמו כן, בטמרה נפתח קו תמיכה ייעודי בשפה הערבית, המעניק מענה מותאם לאוכלוסייה.
בכל מחוז פועל חמ״ל ייעודי של כללית, אשר יוזם קשר עם המפונים ומהווה כתובת לפניות פרטניות, סיוע רפואי, תיאומים ומתן פתרונות מותאמים בשטח .
שירות כללית קרובה אליי* מאפשר לאתר מרפאות, בתי מרקחת ושירותים רפואיים לפי מיקום – כולל שעות פתיחה, ניווט. מסייע למפונים לאתר שירותים בסביבתם.
שירותי בריאות מכבי
שירותי בריאות מכבי בצל הלחימה אשר הובילה לריבוי מפונים מאזורים שונים ברחבי הארץ, מכבי שירותי בריאות מפעילה מערך סיוע רחב, מקיף ומותאם אישית, שמטרתו להבטיח כי כלל חברי מכבי שפונו מבתיהם ימשיכו לקבל שירותי רפואה מקצועיים, זמינים ורציפים – גם בתקופה מאתגרת זו. כחלק מכך, פתחה מכבי מוקד ייעודי ומיוחד עבור המפונים. המוקד מופעל על-ידי צוות מיומן המעניק מענה אנושי ואישי למפונים מביתם ומטפל בפניות רבות מדי יום. במסגרת פעילות המוקד, הנציגים מסייעים בקבלת מרשמים לתרופות, בקביעת תורים ובתיאום טיפולים רפואיים ומנהליים, במטרה לשמור על רצף טיפולי וליווי פרטני לאורך כל השהות מחוץ לבית. הדגש המרכזי הוא על שירות מהיר, נגיש ואישי. בנוסף, צוותים רפואיים של מכבי מגיעים פיזית אל מוקדי השהייה של המפונים השונים.
בכל צוות נכללים רופא, אחות, עובד סוציאלי ואיש צוות ניהולי, אשר פועלים בשטח יחד עם נציגי פיקוד העורף וצוותי בתי המלון. הצוותים מעניקים טיפול רפואי ראשוני, תמיכה רגשית, תיאום המשך טיפול ומענה מידי לכל צורך שעולה מהשטח, בגישה שירותית ואנושית.
בתוך כך, ובתגובה לצרכים שעלו מהשטח, פועלת ׳מכבי ממבט ראשון׳ גם לספק שירותים משלימים כגון בדיקות ראייה ומשקפי ראייה באתרי הפינוי עצמם ובתיאום עם הנציגים בשטח. כמו כן מכבי יצרה כלי דיגיטלי המנגיש את כל שירותי הרפואה הסמוכים למלון לפי מיקום המשתמש. מדובר בכלי פשוט שמרכז מידע רפואי רלוונטי על סמך מיקומם הזמני של המפונים – לרבות זמינות רופאים, מוקדים רפואיים דחופים, בתי מרקחת, שירותים דיגיטליים והפניות. ניתן לגשת אליו בקלות דרך סריקת קודQR במלונות האירוח, דרך האפליקציה או באמצעות קישור אישי שנשלח על-ידי מוקדי מכבי.
מאוחדת
מיד עם תחילת המערכה הנוכחית מול איראן ולנוכח ההבנה שאנשים רבים נאלצו להתפנות מבתיהם או נפגעו, מאוחדת הקימה מערך למתן מענה לאוכלוסייה זו. מערך זה כולל: הקמת מוקד פרואקטיבי - שיחות יזומות לאנשים שביתם היה ברדיוס הפגיעה, בירור מולם האם פונו, ואם כן - לאן, מתן מידע על השירותים של הקופה שעומדים לרשותם , לרבות שירותים מרחוק, שירותי חירום ומרפאות ושירותים רפואיים באזור אליו פונו. כמו כן, הוקם מוקד טלפוני שעומד לרשות המפונים, אליו הם יכולים להתקשר ולקבל מענה במגוון רחב של נושאים, ביניהם: סיוע בזימון תורים, מידע על אודות פריסת השירותים שפתוחים, מוקדי הריון ולידה, מאוחדת ג'וניור, שירותי חירום - הפניה למיון היברידי, טלפארמה - סיוע בהזמנת תרופות אונליין, *שירות הזמנת רופא עד אליהם.
שירותים נוספים שמפעילה מאוחדת למבוטחיה: שירותי סיוע נפשי וחיבור לצוות המטפל; תקשורת כתובה ודרכי הגעה למוקד; הזמנת כרטיס\אישור זמני לביקור אצל הרופא למי שאין בידו את כרטיס הקופה; מוקד רפואת שיניים. נשלח סמס לכלל מבוטחים באזורי פגיעה עם מידע כללי ודרכי יצירת קשר עם מוקד המפונים, ובמקביל צוותים רב-מקצועיים של הקופה מגיעים למלונות באופן שוטף, מתעניינים בשלומם של המפונים, בודקים מה הצרכים הרפואיים ואיך ניתן לסייע. בין הצוותים נמצאים כמובן גם צוותי בריאות הנפש.
לאומית
לאומית מתחילת המבצע, יצרה הקופה קשר עם 1,050 ראשי משפחה מאזורי פגיעה, וכ100- משפחות נמצאים במלונות, אצל קרובי משפחה. לאומית מפעילה מוקד שירות לשעת חירום – מענה שבעה ימים בשבוע, בין 08:00 לחצות המעניק מענה הוליסטי: סיוע נפשי, תרופות, תורים, מידע על מרפאות סמוכות לבית המלון וכל עזרה שנדרשת. את המוקד מאיישים נציגים בעלי הרשאות רחבות והנחייה לרגישות ותעדוף הטיפול. כמו כן, מופעל מוקד אחיות לרפואה דחופה ,24/7 עם רופא כונן. במוקד זה נרשמה עלייה של 36% בהיקף הפניות מאז תחילת המבצע. לאומית יזמה שיחות טלפון למפונים וללקוחות מהסביבה הקרובה לאירוע נפילה, ובוצע בירור צרכים על-ידי מנהל המרכז הרפואי שלהם. עד כה נוצר קשר יזום עם כמחצית מהמפונים המבוטחים.
בנוסף, מבוצע ביקור פיזי על ידי נציגי לאומית במלונות וניתנת עזרה שירותית לשוהים. ללאומית היצע רחב של שירותים מרחוק: תור טלפוני והתכתבות עם הרופא האישי, בקשת מרשמים באמצעות האפליקציה ועוד.
תוך כמה זמן ניתן לקבל תרופות?
כל קופות החולים מציינות כי תקופות יסופקו בין 24-48 שעות במשלוח, באיסוף עצמי - ניתן לאסוף ישירות מבתי מרקחת.
אילו בעיות עולות מהשטח?
ד"ר אלרועי פרייס: "פערים שקשורים להעסקה של הילדים על הרצף וצריכים לראות איך נותנים להם מענה במלון ושמרים על רצף טיפולי, בעיה אונקולוגית שמתוכננים לטיפול ורוצים לוודא שהתור לקבת טיפול כימותרפי נשמר, מכשירים לתינוקות ועוד".