לפני כשבוע וחצי (2.4) פרסמנו ב-mako בריאות כי פארק המים חוף גיא, שמשרד הבריאות הורה לסגור אותו לפני כעשרה חודשים, בסוף יולי 2024, ייפתח שוב מיד לאחר ערב החג, ב-14 לאפריל, חול המועד פסח.

כאמור, לפני כתשעה חודשים, ביולי 2024, דווח כי רואי כבן 10 מקיבוץ מחניים שבצפון הארץ, ללא מחלות רקעאושפז במצב קשה מאוד , לאחר שחלה כתוצאה מאמבה אוכלת מוח (naegleria Fowleri)  בפארק המים חוף גיא שבכנרת. עד היום, כעשרה חודשים אחרי כןנותר מצבו קשה וללא שינוי.

כשלושה שבועות לפניו, צעיר בן 26 שבילה בכינרת, אף הוא ללא מחלות רקע, נדבק גם הוא באמבה. בתחילה סבל מכאבי ראש והקאות ולאחר מכן הידרדר מצבו במהירות והופיעו תסמינים נירולוגייםלאחר ההידרדרות במצבו הוא נפטר.

משרד הבריאות שלח דגימות מעבדה ל-CDC, אך עד היום טרם פורסמו ממצאי הבדיקות. כמו כן, עולה השאלה החשובה ביותר – האם פארק המים בטוח כעת למתרחצים?

"הבדיקות נשלחו ל-  CDC ובדגימות נמצאו אמבות שמשגשגות בחום. לא האמבה הנדירה בה נדבקו השניים, אלא אמבות אחרות – זה סמן לתנאים שאפשרו תמיכה של אמבה כזו", מסבירה ד״ר שרון אלרעי פרייס, ראש חטיבת בריאות הציבור במשרד הבריאות. "כלומר, היו בפארק תנאים לגידול אמבות בזמן בו נלקחו הדגימות. בעיקרון צריך לשלוח דגימה של 150 ליטר מים מתוך הפארק, שזה לא ממש ריאלי, אז נשלחו דגימות קטנות יותר. אחרי המקרה הראשון של בן ה-26 נשלחו מספר דגימות ממספר מקומות בפארק, וגם אחרי המקרה של בן ה-10 שנדבק באמבה".

האם משרד הבריאות הנחה לסגור את הפארק ביולי 2024 או שזו הייתה יוזמת הפארק?

"הנחינו אותם לסגור והם אמרו שהם יישמו את הסגירה." 

 

אילו פעולות ביצע משרד הבריאות מאז שני המקרים הטראגיים?

"מה שאני יכולה להגיד זה שנעשו פעולות רבות  כדי להבין את מקור התחלואה וגם כדי לנסות להבין למה זה קרה שם. עשינו בדיקות ובקרה עם צוות ייעוץ פנימי וצוות מומחים חיצוני שגויס במיוחד, וגם מול ה-CDC כדי לנסות להבין את היקף הבעיה, מאוחר יותר גם מול הנהלת הפארק. נתנו להם דרישות לביצוע לפני פתיחה. ניתנו הנחיות כדי שמקרה כזה לא יישנה."  

 

אילו פעולות גרמו לכך שאמבה עלולה לשגשג בתנאים הללו?

"יש סדרה של פעולות שהובילו לכך שיכולים להיווצר התנאים לשגשוג האמבה. בתפעול מקום כזה חשוב שיהיה כלור בצורה מלאה במים כל הזמן וחשוב שיהיה שיפוע, כלומר, שהמים לא יעמדו ויהיו כל הזמן בתנועה. הכוונה היא שלא יווצר ביופילם - שכבה אורגנית בה עלולים להתרכז חיידקים ובתוכם האמבה. היו מקומות בביקורת שהמים עמדו ולא הייתה תנועה טובה של מים."

 

אילו ליקויים דרשתם שיתוקנו?

"ווידוא שיש כלור כל הזמן במים, מאגר נתונים שמאפשר בדיקה מתי הייתה הכלרה של מים, שיפועים של המגלשות כדי שהמים לא יעמדו. ביקשנו גם תוספת של מערכת UV – מערכת של קרינה אולטרה סגולית שעוזרת לטפל יותר טוב במים ועוזרת להרוג את כל צורות החיים של האמבה. כלומר, גם על התשתית, וגם על התפעול לאור מקרי תחלואה."

 

מה נעשה מאז מבחינת בדיקות מול הפארק?

"היה תהליך ארוך שלנו מול פארק המים. נתנו שורה של הנחיות לטיפול, גם ברמה של טיהור וטיפול במים בצורה יותר בטוחה בחלקים השונים של הפארק. הגענו לבקרה לאחר תיקון הליקויים, ואכן ראינו שהפעולות אכן בוצעו. הכל תוקן ולכן מבחינה בריאותית הם יכולים לפתוח."

מגלשת מים (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

 

האם הפארק בטוח לרחצה היום?

"אנחנו חושבים שהפארק בטוח, בפארק ביצעו את כל הנחיות שנדרשו והיו הרבה, על מנת לצמצם את הסיכון. יש פה עניין של תפעול פארק שנמצא בסיכון בגלל המים וגם בגלל הקרבה לכינרת, כי בסוף מדובר באמבה סביבתית, זה מייצר סיכון שבתפעול שלו חשוב להתייחס אליו בצורה יותר מחמירה. האמבה נמצאת במקורות מים טבעיים והקריבה לכינרת היא גורם סיכון."

 

האם מקרה כזה עלול לקרות שוב בפארק הספציפי או באחרים?

"זה עלול להישנות, יש פה מרכיב של האמבה שהיא מאוד נדירה ומשגשגת בטמפרטורה של למעלה מ-37 מעלות במים מתוקים, וחלק מהנדירות זה אופי ההדבקה שלה (האמבה מידבקת רק אם חודרים לאף מים שהיא נמצאת בהם, אי אפשר להידבק בה בעקבות שתיית מים מזוהמים וגם לא מאדם לאדם). יש כמה מאות מקרים כאלה בעולם, שנובעים מהתחממות גלובלית. במקומות שהם בסיכון גבוה, חייבים לנקוט משנה זהירות כדי לצמצם, אבל אי אפשר להתחייב שמקרה כזה לא יקרה שוב."

 

יש הנחיה כלשהי לציבור?

"מבחינת ההנחיות לציבור - מה שעשוי למנוע הדבקה זה סגירה של האף. כדי להימנע מזיהום כזה, לעשות עם אטמי אף. עוד אמצעי זהירות, אבל זו איזושהי המלצה כללית לציבור. וחשוב לזכור שזה זיהום נדיר."

 

מפארק המים חוף גיא נמסר: "פארק המים חוף גיא פותח מחדש את שעריו לציבור הרחב, לאחר שהושלמו עבודות שדרוג במתקני הפארק, ואנו מברכים על הודעתו של משרד הבריאות לציבור שהפארק בטוח לרחצה .במשך כל שנות פעילותו הפארק הקפיד ומקפיד על עמידה בתקנים ובהנחיות של הגורמים המקצועיים המוסמכים, בהתאם להנחיות שהתקבלו לאורך השנים ממשרד הבריאות, והוא מלווה באופן שוטף על-ידי מומחים מהשורה הראשונה לתפעול ותחזוקה של פארקי מים. 

מתוך שיקולים של זהירות מונעת ביצע הפארק שדרוג של מתקניו, בהתאם להנחיות שהתקבלו ממשרד הבריאות, והוא פותח את שעריו לציבור לאחר שהתקבלו כל האישורים הנדרשים והוא עמד בכל הבדיקות שבוצעו. חשוב לציין, כי מדובר בהנחיות חדשות. רובן המוחלט מציב סטנדרט מחמיר ביחס לדרישות הדין הרלוונטיות לגבי פעילותם של פארקי מים בישראל, שבהן עמד ועומד פארק המים חוף גיא לאורך שנות פעילותו. כאמור, פארק המים חוף גיא אימץ ויישם את כלל ההנחיות המחמירות החדשות שניתנו ע"י משרד הבריאות.
לטובת הבטחת בריאותו של הציבור, אנו קוראים למשרד הבריאות, מתוקף היותו הרגולטור הנושא באחריות לעניין זה, ליישם את ההנחיות החדשות שניתנו לפארק חוף גיא גם ביחס לכל פארקי המים הפועלים ברחבי המדינה, תוך קידום שינויי החקיקה הנדרשים."