רחוב בצלאל (צילום: חגי אגמון-שניר, ויקיפדיה)
צילום: חגי אגמון-שניר, ויקיפדיה

עלייה בתחלואת חצבת בישראל: 25 חולים אובחנו, חשש מהתפרצות בירושלים

25 חולי חצבת חדשים התגלו בישראל מאז אמצע אפריל. באזור ירושלים יש כיסוי חיסוני נמוך יחסית נגד חצבת, והדבר מעורר חששות להתפרצות רחבה כפי שיש כעת במדינות אחרות

יעל פורמן  |  מכון דוידסון לחינוך מדעי |  פורסם 08:00 08.05.25 

חצבת בארץ

עשרים וארבעה חולי חצבת חדשים התגלו בישראל מאז אמצע אפריל, בירושלים, בני ברק, מודיעין עילית, תל אביב ועמק חפר. הודעה זו מהווה עדכון להודעה קודמת מלפני ימים ספורים שדיברה על שמונה חולים חדשים בלבד. שלושה מהחולים הביאו את נגיפי החצבת מחוץ לארץ, מסרביה, בלגיה ווייטאנם. 18 מהחולים לא חוסנו מעולם, ושתיים מההתפרצויות מוגדרות מקומיות – אלה שבמודיעין עילית ובני ברק. מבין החולים ישנם שלושה פעוטות, 17 ילדים ובני נוער וארבעה מבוגרים.

 

באזור ירושלים יש כיסוי חיסוני נמוך יחסית נגד חצבת, והדבר מעורר חששות להתפרצות רחבה כפי שיש כעת במדינות אחרות. נזכיר שבשנים 2018 ו-2019 הכתה בארץ מגפת חצבת כחלק מהמגפה העולמית הנרחבת בתקופה זו, והפילה שלושה קורבנות, אחת מהן תינוקת לא מחוסנת בת כשנה וחצי, ונפטרת נוספת היא דיילת שנולדה בשנים שבהן חיסנו במנה אחת בלבד, ונפטרה לאחר חודשים של אשפוז כתוצאה מסיבוכי המחלה.

 

\הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי 

חשוב להזכיר גם שמי שבוחרים לוותר על חיסון ילדיהם מפני חצבת שלא בשל סיבה רפואית מסכנים את חיי ילדיהם, וגם את החיים של אנשים בסביבתם, למשל תינוקות שלא הגיעו עדיין לגיל חיסון, אנשים הסובלים מלקות במערכת החיסון שלהם באופן זמני או קבוע, ואנשים שהתחסנו אבל לרוע מזלם הם מהבודדים שהחיסון לא מצליח להגן עליהם. החצבת הורגת, וכשאינה הורגת היא עלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים. בכל מקרה היא מחלה קשה שגורמת סבל רב לחולה, ועלולה להתפרץ מחדש שנים לאחר ההחלמה בצורה של דלקת מוח קטלנית שכמעט לא ניתנת לטיפול, סיבוך הנקרא SSPE. ילדים שלא חוסנו, או מבוגרים שנולדו לאחר 1957 וחוסנו במנה בודדת – זה הזמן להשלים את החיסונים, לפני שהמחלה תתפשט בעוד אוכלוסיות לא מחוסנות במדינה. החיסון יעיל ובטוח ומגן גם מפני חזרת, אדמת ואצל ילדים גם מפני אבעבועות רוח.

 

חצבת בעולם

מספר החולים בהתפרצות הגדולה בטקסס שבארצות הברית עודכן ביום שלישיהאחרון ל-702, מתוכם 672 לא מחוסנים. נראה ששום דבר לא עוצר את התפשטות המחלה. חברי הקהילה הנוצרית שהושפעה מתעמולה נגד חיסונים מסרבים לחסן את ילדיהם, למרות ששתי ילדות מהקהילה כבר מתו מהמחלה. חלק מההורים נסמכים במקום זה על טיפולים מפוקפקים ששר הבריאות החדש של ארצות הברית המליץ עליהם, וגרמו בכמה מקרים לפגיעה בכבד של ילדים בגלל עודף ויטמין A. השמועות השגויות שוויטמין זה יכול לסייע במניעת ההדבקה מסתובבות ברשת האינטרנט, וחשוב לדעת שוויטמין A כטיפול לחצבת שמור לבתי החולים בלבד מכיוון שכמות גדולה מדי מוויטמין זה עלולה להיות רעילה. טיפול ביתי בתוספים למטרה זו עלול לסכן את הילדים! 

חצבת (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

 

בניו מקסיקו השכנה, שגם בה כבר נרשם קורבן למחלה, כמות המקרים המתגלים קטנה משמעותית, אך עדיין יש הדבקות חדשות. מספר החולים הידועים עלה שם ל-67.

 

בארצות הברית (כולל טקסס וניו מקסיקו) ספרו כבר 935 מקרי חצבת (נכון ל-1.5), כש-93 אחוזים מהם קשורים להתפרצויות, זאת אומרת, הדבקה מקומית בקהילה של לפחות שלושה חולים. המשמעות היא שכיסוי חיסוני נאות בכל ארצות הברית היה מונע כמעט את כל המקרים האלה, שביניהם 121 איש שאושפזו בגלל מחלתם ושלושת הקורבנות שאיבדו את חייהם.

 

בקנדה מספר מקרי החצבת אפילו מתעלה על זה של השכנה מדרום, ושם נמנו כבר 1,177 מקרי חצבת, מתוכם מעל אלף מאומתים במעבדה, וזה עד ה-19 באפריל. מעל מאה מקרים נוספו רק בשבוע שלפני תאריך זה. עיקר התחלואה, 993 מקרים באונטריו, ולאחר מכן באלברטה עם 120 מקרים, כש-72 אחוזים מכלל החולים מתחת לגיל 18, ורק 6 אחוזים מהחולים מחוסנים בלפחות מנה אחת. התפרצות בסדר גודל כזה במדינה לא הייתה מאז 2011, וגם אז נספרו שם “רק” 752 חולי חצבת.

 

באירופה סופרים לאט יותר מאשר בצפון אמריקה. בחודש מרץ 2025 לבדו נספרו 1,097 חולים, מעל שליש מהם ברומניה. חולים רבים אותרו גם בהולנד, איטליה וצרפת, שם גם מת אדם מהמחלה. בסך הכול בשלושת החודשים הראשונים של 2025 נספרו כמעט 4,500 חולי חצבת באיחוד האירופי, על סמך נתוני ה-ECDC, וזה לאחר ששנת 2024 שברה את שיאי העבר ונרשמו בה יותר חולים אפילו מאשר במגפה של 2016 עד 2019, מגפה שהסתיימה עם התפרצות הקורונה ששלחה המונים לסגרים ובידוד ועצרה על הדרך גם את החצבת.

 

התפרצויות חצבת רבות יש גם בדרום אמריקה, באפריקה ובאסיה. כל טיסה לחו”ל עלולה לסכן בהדבקה בחצבת. הקפידו שכל הטסים לחו”ל יהיו מחוסנים בשתי מנות, אם הם יכולים להתחסן.

למאמרים נוספים באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי