התפרצות קדחת מרבורג בשבועות האחרונים ברואנדה שבאפריקה ממשיכה להדאיג את הרשויות ברחבי העולם. לאחר שבמרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) הודיעו כי החל ממחר יערך ניטור בריאותי לנוסעים ששבו מרואנדה, משרד הבריאות מפרסם הבוקר (ראשון) הנחיות גם למטיילים הישראלים.
דיווחים מהרפובליקה של רואנדה על הימצאותם לראשונה של מקרי מחלת נגיף מרבורג בשטחיה, החלו להתקבל כבר לפני כשבועיים. שיעור התמותה מהנגיף הגורם לקדחת דימומית, גבוה במיוחד ודומה לזה שנגרם על ידי נגיף האבולה. בהתפרצויות בעבר אף הגיע לכ-90 אחוזים מהחולים. הנגיף מועבר במגע ישיר עם דם או עם נוזלי גוף של חולים, או לאחר מגע עם הפרשות של בעלי חיים נגועים במחלה.
לפי נתוני הרשויות ברואנדה, המעודכנים נכון ליום שבת ה- 12.10, עד כה אותרו במדינה 61 מקרים מאומתים, מתוכם נרשמו 14 מקרי מוות. במשרד הבריאות מסבירים כי רוב המקרים המדווחים הם בקרב צוותים רפואיים בבתי חולים. לדבריהם, לא זוהה מקור ההדבקה של כלל החולים ולפיכך מוערך שמתקיימות שרשראות הדבקה לא מוכרות במסגרת ההתפרצות. התחלואה מדווחת במספר מחוזות במדינת רואנדה, לרבות בעיר הבירה קיגאלי – מטרופולין חשוב ומרכזי באפריקה, המחובר בקשרי תעופה לשורת יעדים בעולם. עם זאת, לפי שעה לא דווח על מקרים "מיובאים" שנקשרו להתפרצות זו, מחוץ לרואנדה..
ההמלצות לטסים לנקוט אמצעי זהירות
תסמיני המחלה כוללים חום בשילוב כאב ראש חזק, צמרמורות, כאבי שרירים, פריחה, הקאות, שלשול, כאבי בטן, או דימום לא מוסבר. במשרד הבריאות אומרים כי נכון לעת הזו, אין המלצה להימנע מנסיעה לאזורים הנגועים או לדחות נסיעות שאינן חיוניות. עם זאת הם ממליצים לנוסעים ישראליים המגיעים לאזורים נגועים לנקוט אמצעי זהירות: להתעדכן ולהישמע להוראות רשויות הבריאות ברואנדה, להימנע ממגע עם חולים שמבטאים תסמינים קליניים כגון חום, כאבי שרירים ופריחה והפרשותיהם (כגון דם, רוק, קיא, שתן וצואה), או עם כל חפץ שהיה במגע עם חולה לרבות ציוד רפואי, בגדים או כלי מיטה.
כמו כן, הם ממליצים למטיילים להימנע מהשתתפות בטקסי קבורה הכוללים מגע עם גופות, להימנע מביקורים אצל מרפאים מסורתיים, וכן להימנע מהגעה למקומות בהם מתרכזים עטלפים (מכרות או מערות), וממגע עם קופים. במשרד הבריאות מדגישים לפני נוסעים לרואנדה כי יש להקפיד לשטוף ידיים במים וסבון לעיתים קרובות, ובפרט לפני מגע עם האף, הפה, האוזניים והעיניים.
כמו כן, במשרד מציינים כי תקופת הדגירה של נגיף המרבורג היא עד 21 יום, ולכן במקרה שבו מופיעה מחלה הכוללת חום, ואחד מהתסמינים הבאים - כאב ראש חזק, עייפות, כאבי שרירים, הקאה, שלשול, כאב בטן, או דימום לא מוסבר, באדם ששוהה באזור נגוע או במהלך תקופה של עד 21 יום לאחר שהותו שם, יש לפנות לטיפול רפואי. "בזמן שהות בחו"ל - יש לפנות באופן מידי לגורם רפואי במקום השהייה תוך יידוע על ביקור באזור נגוע לצורך המשך הערכה. בישראל - יש ליצור קשר עם הרופא/ה המטפל/ת וליידע על הביקור באזור הנגוע. יש להימנע ממגע קרוב עם אנשים אחרים עד שלילת האבחנה".