מבצע "עם כלביא" אולי הסתיים, אבל ההשלכות הנפשיות והפיזיולוגיות עדיין כאן. סטרס, חוסר שינה, שינוי בהרגלי התזונה ושהייה ממושכת במרחבים מוגנים - כל אלה עלולים להשפיע לא רק על מצב הרוח, אלא גם על העור, השיער והבריאות הכללית. ד"ר מוניקה אלמן, מומחית לרפואת עור והמנהלת הרפואית של מכבי אסתטיקה, מסבירה איך נראית ההשפעה של תקופה לחוצה על הגוף - ומה ניתן לעשות כדי לטפל ולשקם.
סטרס, מרחבים מוגנים והשפעתם על העור
המרחבים המוגנים, ובעיקר המקלטים הציבוריים מאופיינים במחנק ולכלוך. הם לרוב אינם מאווררים, חמים ולחים, לעיתים מצוידים במזגנים המכילים עובש, וקיימת בהם תחושת צפיפות ודוחק. השהייה בהם, בשילוב עם הסטרס הנפשי, עשויה להשפיע על העור לרעה ולגרום לאקנה, שיכול להתפרץ אפילו כשלושה חודשים לאחר התקופה.
גם פצעונים זמניים עשויים להופיע בעקבות הזעת העור, חוסר ההיגיינה והשינויים בהרגלי השינה. יש לציין שלעיתים המתח הנפשי עשוי להוביל גם להתפרצות של פסוריאזיס, סבוריאה, קשקשים בקרקפת והזעת יתר. גם אצל ילדים, אנו יכולים לראות התפרצויות של יבלות ויראליות בידיים, אשר נגרמות בעקבות סטרס ומייצרות הדבקה עצמית.
השפעת הסטרס על השיער
כידוע, מצבי סטרס עשויים לגרום לנשירת שיער - הן ברמה המיידית והן כתופעה שיכולה להתרחש עד כמספר חודשים לאחר שלב המתח. תופעות הלוואי עשויות להתבטא הן בנשירת שיער מוגברת, ולעיתים אף נראה תופעה בה מופיעות קרחות בכל מיני מקומות בגוף בהם יש שיער.

הרגלי אכילה
המתיחות הביטחונית מובילה גם לשינויים בהרגלי האכילה שלנו, שלעיתים נעשים בריאים פחות. המתח הנפשי, השהייה בבית ללא מעש, כל אלו עשויים להוביל לאכילה רגשית, צריכת "ג'אנק פוד" ועוד, אשר עשויים להשפיע גם הם על מצב העור והשיער.
המלצות למהלך ואחרי התקופה
במהלך התקופה, מומלץ לנסות לשמור על שגרת טיפוח והיגיינה כמה שניתן. לשתות לפחות 2 ליטר מים ביום. ועל מנת לשמור על מצב רוח שישפיע לנו על הבריאות הנפשית, לא להישאר בפיג'מה - להתלבש, לעשות ספורט ולחייך לעצמנו בבוקר, פעולה שמשחררת אנדורפינים המעלים את מצב הרוח.
לאחר התקופה, מומלץ לחזור לשגרת הטיפוח שלנו. במידה והופיעו בעיות בריאותיות מומלץ ללכת לייעוץ רפואי שלא התאפשרה הגעה אליו במהלך התקופה. חשוב להמשיך להקפיד על שתיית מים ופעילות גופנית, ולחזור לאכול מאוזן כמה שניתן.