המרקם החמאתי והטעם העמוק של האגוזים הם אולי הסיבה לכך שמדובר במוצר פופולרי במיוחד במטבח הישראלי ובכלל. יתרה מכך, מסתבר שלפקאן יש גם ערך תזונתי מרשים שיכול לשדרג כמעט כל תפריט בריאותי. לצד טעמו הייחודי, הפקאן מצטיין בפרופיל תזונתי מגוון. למרות הערך הקלורי הגבוה יחסית שבהם, שילוב מתון של פקאן בתפריט היומי יכול דווקא לתרום לשובע ממושך ולוויסות מנגנוני רעב.
לפקקאנים יש כמה יתרונות תזונתיים בולטים:
עשירים בנוגדי חמצון: נוגדי החמצון שבפקאן מסייעים בהגנה על תאי הגוף מפני נזקי חמצון, מה שתורם להאטת תהליכי הזדקנות מוקדמת ולצמצום הסיכוי לחלות במחלות כרוניות כמו: מחלות לב וכלי דם, דלקות וסוגים מסוימים של סרטן. החומרים הפעילים שבו מסייעים גם בהפחתת דלקות בגוף.
מכילים שומן בלתי רווי: הפקאן מכיל חומצות שומן חד-בלתי-רוויות, התורמות להפחתת הכולסטרול הרע (LDL) ולהעלאת רמות הכולסטרול הטוב (HDL). השפעה זו מסייעת בהגנה על הלב, בשיפור זרימת הדם ובהפחתת הסיכוי לטרשת עורקים ולשבץ מוחי.
המון ויטמינים ומינרלים חיוניים: הפקאן עשיר במגנזיום, המסייע בהרפיית שרירים ושמירה על תפקוד תקין של מערכת העצבים; אבץ, החיוני לחיזוק המערכת החיסונית ולריפוי פצעים; ויטמינים מקבוצת B, שתומכים בתפקוד המוח, משפרים את חילוף החומרים בגוף ומסייעים בהפחתת עייפות; וחומצה פולית, החשובה לנשים בהריון לצורך התפתחות תקינה של העובר.
סיבים תזונתיים: הסיבים שבפקאן תורמים לשמירה על איזון רמות הסוכר בדם, מסייעים בעיכול תקין ומגבירים את תחושת השובע לאורך זמן. צריכת סיבים מספקת גם תמיכה בפעילות מערכת העיכול ועשויה להפחית את הסיכון לעצירות ולמחלות מעי דלקתיות.
הערכים התזונתיים של הפקאן (ל-30 גרם, כ-15 חצאים)
- כ-200 קלוריות
- 20 גרם שומן (רובו בלתי רווי ובריא ללב)
- 3 גרם חלבון
- 4 גרם פחמימות בלבד
- כמות משמעותית של מגנזיום, אבץ וסיבים תזונתיים
מה לגבי פקאן מסוכר?
אגוזי פקאן מצופים בקרמל או בתערובות סוכר למיניהן הם ללא ספק נשנוש מתוק, פופולרי וממכר. עם זאת, חשוב לדעת כי הוספת הסוכר פוגמת ביתרונות הבריאותיים של האגוז, ומעצימה את המחיר הקלורי. פקאן מסוכר מכיל כמות גבוהה של פחמימות פשוטות, מה שעלול לגרום לעליות חדות ברמות הסוכר בדם. אם אתם אוהבים את המרקם הפריך ואת המתיקות, מומלץ להכין גרסה מופחתת סוכר בבית – פשוט מוסיפים מעט דבש או סילאן טבעי במקופם סוכר. אפשר לאפות מעט לשם קבלת מרקם אחיד.
סמדר פרימור, דיאטנית קלינית במחוז הצפון של מכבי שירותי בריאות