אף שבשבועות נהוג לאכול מאכלי חלב, יש כאלה שמעדיפים את התחליף. בין שמדובר באנשים שסובלים מאי-סבילות ללקטוז, ובין שמדובר באנשים שבוחרים להימנע ממנו מטעמי טבעונות – רבים מהצרכנים בוחרים לחפש תחליפי חלב אחרים. שוק החלב מציע שלל אפשרויות, אך האופציה המוכרת ביותר היא משקה הסויה. האם בחירה כזאת באמת מומלצת יותר לבריאות?

ערכים תזונתיים

כשבוחנים את ההרכב התזונתי של משקה (חלב) הסויה לעומת חלב פרה, מגלים כמה הבדלים משמעותיים: משקה סויה נחשב לאחד התחליפים הבולטים והאיכותיים ביותר לחלב פרה, בעיקר בזכות הרכבו התזונתי. הוא מכיל כמות חלבון גדולה – כ־7 עד 9 גרם לכוס. חשוב לציין כי מדובר בחלבון מלא, המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות. זהו ללא ספק יתרון משמעותי עבור ציבור הצמחונים והטבעונים.

בנוסף, משקה הסויה דל בפחמימות ועשיר באיזופלבונים – נוגדי חמצון טבעיים המסייעים בשמירה על בריאות הלב והעצמות. יתרון נוסף טמון בערך הגליקמי הנמוך שלו, מה שהופך את משקה הסויה לבחירה מתאימה במיוחד עבור אנשים המעוניינים לאזן את רמות הסוכר בדם.

גם חלב הפרה מספק לגוף חלבון איכותי וחיוני, החשוב בייחוד עבור ילדים ונוער הנמצאים בתהליכי גדילה מואצים. מעבר לכך, חלב זה עשיר באופן טבעי בסידן ובוויטמין B12 – רכיבים תזונתיים מרכזיים המועילים לשמירה על בריאות העצמות והמוח. עם זאת, יש להביא בחשבון שחלב פרה מכיל כמות גבוהה יותר של פחמימות, סוכר טבעי (לקטוז) ושומן רווי, מה שיכול להשפיע על התאמתו לאנשים בעלי צרכים בריאותיים מסוימים.

איך זה משפיע על הבריאות?

בריאות הלב: מחקרים מצביעים על כך שצריכה קבועה של משקה סויה כחלק מתפריט מאוזן עשויה לתרום לשיפור פרופיל השומנים בדם ולהפחתה מתונה ברמות הכולסטרול הרע (LDL), מה שהופך אותו לאופציה מתאימה לאנשים המעוניינים לשמור על בריאות הלב. חלב פרה, לעומת זאת, מכיל כמות מתונה של שומן רווי, אך במסגרת תזונה מאוזנת, צריכתו בכמות סבירה לרוב אינה משפיעה באופן מהותי על רמות הכולסטרול.

עם זאת, עבור אנשים שצורכים שומן רווי ממקורות נוספים או כאלה שמומלץ להם להפחית את רמות הכולסטרול – ייתכן שיהיה צורך בבחירה מותאמת יותר של סוג וכמות החלב. לכן, כדאי להתייעץ עם גורם מקצועי על מנת להתאים את הבחירה בתחליף החלב למצב הבריאותי ולתפריט האישי.

איזון סוכר בדם: לחלב סויה אינדקס גליקמי נמוך משמעותית מזה של חלב פרה, ולכן הוא עדיף לחולי סוכרת או לבעלי נטייה לעלייה חדה ברמות הסוכר.

סידן וויטמינים: חלב פרה הוא מקור טבעי מצוין לסידן וויטמין B12 בעוד חלב סויה לא תמיד מכיל את הרכיבים הללו, ולכן מומלץ לבדוק שהם אכן קיימים ברשימת הרכיבים.

מה אומרים המחקרים?

המחקר שפורסם השנה ב־BMC Medicine חיזק את מעמדו של משקה הסויה כמסייע לבריאות הלב כחלק מתזונה מאוזנת. הוא נמצא יעיל בשיפור פרופיל השומנים בדם, בייחוד בקרב אנשים עם נטייה לרמות כולסטרול גבוהות. מצד שני, נראה כי לחלב פרה עדיין תפקיד חשוב במתן רכיבי תזונה חיוניים, בייחוד לאוכלוסיות כמו ילדים ומתבגרים. עם זאת, לא כל אחד יוכל ליהנות ממנו – אנשים המתמודדים עם אי-סבילות ללקטוז או בעלי רקע רפואי מתאים עשויים להרוויח יותר מצריכת משקה סויה.

טרה - משפחה שותה חלב (צילום: New_Africa, shutterstock)
לכל אחד מתאים חלב אחר|צילום: New_Africa, shutterstock

אז מה עדיף – משקה סויה או חלב פרה?

הבחירה בין משקה הסויה לחלב פרה תלויה בעיקר בצרכים הבריאותיים והמטרות התזונתיות. משקה סויה יכול להתאים למי שמחפש מקור איכותי לחלבון מהצומח, למי שמנסה להפחית בכולסטרול או זקוק למשקה עם ערך גליקמי נמוך. עם זאת, חשוב להבין שלא מדובר בפתרון קסם לכל מי שסובל מכולסטרול גבוה.

מנגד, חלב פרה מספק לגוף כמויות טבעיות וגבוהות של סידן ו־B12, ולכן עשוי להתאים יותר לילדים, בני נוער או אנשים שזקוקים לרכיבים אלה מהתזונה.

במילים אחרות – אין פה "צד מנצח". שילוב נבון בין הסוגים, לפי הצורך האישי, יכול לעזור להרוויח את היתרונות הבריאותיים של כל אחד מהם כחלק מתזונה מגוונת ומאוזנת.

כללי הזהב: איך לבחור תחליף חלב בסופר?

אם אתם לא צורכים חלב ומעדיפים משקה סויה (או כל תחליף אחר), חשוב שתיישמו כמה דגשים לגבי המוצר:

  • רשימת רכיבים קצרה וברורה – ככל שיש פחות מרכיבים מיותרים, כך עדיף.
  • מועשר בסידן ו־B12 – בייחוד אם אתם לא צורכים מוצרי חלב מהחי.
  • ללא תוספת סוכר – חפשו תווית “ללא סוכר” או בדקו בטבלת הסימון התזונתי.
  • כמות חלבון – חלב סויה מכיל לרוב יותר חלבון מתחליפים אחרים – שיקול חשוב למי שלא צורך בשר או דגים.
  • העדיפו מוצר מקורר – לעיתים הוא מכיל פחות חומרים משמרים לעומת מוצר שעומד על המדף.

 

טל הדר ביתן הכותבת היא דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, מחוז דרום