בכל אפריל, גברים בני 21 ומעלה בתאילנד מתייצבים למה שנחשב לאחד מהאירועים המלחיצים בחייהם – יום ההגרלה הצבאית. מי שלא מתגייס מרצון, משתתף בטקס פומבי שבו הוא שולף פתק צבעוני מתוך מיכל: אדום – גיוס חובה לשנתיים, שחור – פטור. האירוע מצולם מכל זווית וממלא את הרשת בסרטונים של מועמדים עצבניים, מתוחים, בוכים, מתמוטטים – או חוגגים כאילו זכו בלוטו.
השנה, צעיר אלמוני ממחוז קואן קאנון הפך לוויראלי בגלל תגובתו. בסרטון שמתעד את רגעי ההגרלה, הוא ניגש בדריכות אל הדלי, שלף את הפתק, מסר אותו לחייל, ואז פשוט קפא במקום. הצעיר לפת את ראשו, נשם בכבדות כשהוא מוקף בקציני צבא ובקהל שמריע – והמתין לגזר דינו. כשהגריל פתק שחור – כלומר, פטור משירות – האיפוק התפוגג. הוא קפץ באוויר, צרח באושר, ופשוט קרס לאחור על רצפת השיש. שלושה אנשים זינקו לעזור לו, בעודו מחזיק את ראשו בכאב, אך השמחה הכריעה את הכאב: הוא נעמד שוב על הרגליים, דחף את החיילים הצידה והמשיך לקפוץ ולצרוח כאילו אין מחר.
@dailymail Not sure he wanted to be in the military TT/@22114.2 #thailand #military #viral #funny #reaction ♬ original sound - Daily Mail
הסרטון הפך לוויראלי בטיקטוק עם יותר מ-1.7 מיליון צפיות ואלפי תגובות. אחד המגיבים כתב: "הוא פשוט זכה בלוטו האישי שלו... הוא חופשי". אחר הוסיף בצחוק: "אני מת על כל הדיוות שמגיעות להגרלות גיוס בתאילנד לאחרונה".
הפתק האדום: שיטת הגיוס הביזארית של צבא תאילנד
חוק שירות חובה בתאילנד קיים מאז שנת 1954 וקובע שגברים בגיל 21 מחויבים להתייצב להגרלה אם לא התנדבו מוקדם יותר. מי שמתנדב משרת שישה חודשים, אך מי שמגריל את הפתק האדום יתגייס לשנתיים. כ-100 אלף גברים מגויסים כך מדי שנה, בהגרלות שנמשכות עשרה ימים ומתקיימות ברחבי המדינה. ההגרלה עצמה מרגישה כמעט טקסית, עם משפחות שמגיעות לעודד מהצד וחיילים חמורי סבר שמעבירים את הדליים מיד ליד.
הצבא התאילנדי כולל את הצבא היבשתי, חיל הים וחיל האוויר, עם כ־300 אלף חיילים בשירות. נשים טרנסג'נדריות פטורות מהשירות בהצגת אישור רפואי שמוכיח שעברו הליך התאמה מגדרית. גם מתמודדים עם הפרעה נפשית, מי ששינו את מראם באופן קיצוני, או סטודנטים הלומדים במשרה מלאה – פטורים מגיוס.