אנשים לעיתים משקרים לאחרים לגבי המשקל שלהם. לעומת זאת, אישה אחת ממישיגן, ארה"ב, בחרה בגישה אחרת לגמרי – היא פשוט שיקרה לעצמה. שיטתה פשוטה למדי: לשכנע את עצמה שהיא כבר רזתה, עד שהגוף יתנהג בהתאם. זה אולי יפתיע אתכם, אבל מדובר בטכניקה מוכרת, עם גיבוי גם מתחום הפסיכולוגיה.
בסרטון שהפך לויראלי בטיקטוק עם קרוב ל-4 מיליון צפיות, יוצרת התוכן ליה אוריל חשפה את הדרך בה הצליחה לצמצם את היקף המותניים שלה וכינתה אותה "גזלייטינג עצמי". "גרמתי לעצמי להאמין שכבר השלתי 18 ק"ג", אמרה. "פשוט העמדתי פנים שאני כבר רזה". לדבריה, הדמיון הפך לכלי ששינה את חייה.
@leaha.ureel Of course the main factor in weight loss is still diet which I’ve drastically changed. This is not advice, just my experience! #fitness ♬ original sound - Leaha Ureel
אוריל הסתמכה על תיאוריה לפיה אפשר "לעקוף" את ההתנגדויות של המוח בעזרת תרגילי הדמיה. בפועל, אנחנו מדמיינים את עצמנו כבר עושים את מה שאנחנו נרתעים, מתעצלים או נמנעים מלעשות – ובסוף המוח משתף פעולה. במקרה של אוריל, לא רק שהיא הצליחה לרדת במשקל, היא גם החלה לאהוב לנקות את הבית – למרות שבעבר הייתה, כהגדרתה, "מבולגנת במיוחד".
"מה שהדהים אותי יותר מכל זה שהגוף מצליח לשכנע את המוח שהתחביבים שאתה אוהב הם בעצם תחביבים שדורשים תנועה", סיפרה. אצל אוריל, העמדת הפנים הפכה להרגל – וההרגל הפך למציאות.
"שינוי זהות מכוון הוא המפתח": הצד החיובי של "גזלייטינג"
"גזלייטינג" הוא מונח שמתאר מצב של התעללות רגשית מצד מישהו אחד למישהו אחר. לרוב, המתעלל גורם לקורבן להטיל ספק בכושר השיפוט שלו ומערער את תחושת המציאות שלו באמצעות מניפולציות, כגון: שקרים, הכחשות, שכנוע של האחר שהוא אינו כשיר נפשית ועוד. המונח נושא קונוטציה שלילית במרבית המקרים, אבל ד"ר מייגן גרסיה-ווב, מומחית להשמנת יתר, טוענת שבמקרה הספציפי הזה – מדובר בכלי מנטלי יעיל.
"'גזלייטינג' נשמע רע, אבל באופן כללי – אני מסכימה שזה אפשרי", אמרה ד"ר גרסיה-ווב בריאיון ל־New York Post. לדבריה, מה שאוריל מתארת הוא עקרון מוכר בעולם הקואוצ'ינג: אימוץ הזהות של מישהו שכבר הגיע ליעד, וכך להתקדם אל המטרה.
"שינוי זהות מכוון הוא המפתח", היא הסבירה. "אתה מדמיין איך אתה מתנהג כמי שכבר השיג את מה שאתה רוצה – ואז פשוט מתחיל לפעול לפי זה". מדובר בעיקרון פסיכולוגי מוכר: תתנהג כמו מי שאתה רוצה להיות – והמוח יתחיל להאמין שאתה כבר שם.
I ‘gaslit myself’ into losing 40 pounds — my mind trick method is obesity doc-approved https://t.co/acVbtvXgJ7
— New York Post (@nypost) April 8, 2025
"אם אתה רוצה לרדת במשקל, תשאל את עצמך: מה אני עושה בגוף היעד שלי שאני לא עושה עכשיו?", המשיכה ד"ר גרסיה-ווב. "איך נראה היום שלי? איך אני מתנהג בעבודה, במסיבות או כשאני חוזר הביתה בערב? החזון שיש לך לגבי עצמך בעתיד – הוא המפתח. ככל שתתחיל לחיות כאילו אתה כבר האדם הזה – כך תוכל להפוך אליו באמת. אתה בעצם נותן למוח שלך את המפה". עם זאת, גרסיה-ווב מדגישה שלא מדובר בשיטה קסומה – ויש גם סיכונים פוטנציאליים.
"ברור שזה תלוי מאיפה אתה שואב את ההשראה שלך – וזה יכול להשפיע על הבריאות לטובה, או לרעה", היא הסבירה. לצורך העניין, אם אתה מדמיין שהגרסה הרזה שלך חיה רק על קפה או כמעט לא אוכלת – זה אולי יגרום לירידה במשקל, אבל יפגע בבריאות הכללית. לכן, חשוב לשאול האם ההרגלים המדומיינים באמת בריאים וניתנים לשימור.
במקום להתמקד במספר על המשקל, ד"ר גרסיה-ווב מציעה לחשוב על גרסה עתידית שלך שבריאה יותר באופן הוליסטי. "אני מעדיפה להציג את זה לא כזהות של משקל מסוים – אלא כזהות של העצמי הבריא ביותר שלך", אמרה. "במקרה הזה, מדובר בזהות שאפשר להגיע אליה דרך פעולות ממשיות – בלי קשר למספר על המשקל".