שישה אזרחים אמריקאיים נעצרו בקוריאה הדרומית, לאחר שניסו, לפי החשד, לשלוח כ-1,600 בקבוקי פלסטיק מלאים באורז, שטרות דולר וספרי תנ"ך – במטרה שיעשו את דרכם דרך הים אל חופי צפון קוריאה. הם ניסו להשליך את הבקבוקים מהאי גוואנגווה, אזור גבול רגיש, מתוך תקווה שהזרמים יובילו אותם לצפון.

המשטרה המקומית בודקת אם המעשה מפר את חוקי הבטיחות, ונכון לעכשיו לא נמסרו פרטים נוספים על העצורים או אם ניסו פעולות דומות בעבר. מקור נוסף במשטרה אישר את המעצר, אך סירב להרחיב.

המעשים הללו הם חלק ממסורת של אקטיביסטים שמנסים להעביר מסרים ואמצעי מחיה לצפון קוריאנים – לעיתים דרך בקבוקים בים ולעיתים באמצעות בלונים הנושאים עלונים נגד המשטר. בצפון קוריאה הגיבו בזעם למבצעים כאלה, ואף שיגרו בלוני זבל לשטח הדרום, כולל שניים שנחתו בשנה שעברה במתחם הנשיאותי בסיאול. 

בלוני האשפה והצואה של צפון קוריאה (צילום: רויטרס)
בלוני האשפה והצואה של צפון קוריאה|צילום: רויטרס

ב-2020, חוק חדש אסר על שיגור עלונים וחפצים לצפון קוריאה, אך ב-2023 ביטל בית המשפט החוקתי של קוריאה הדרומית את החוק, וקבע שמדובר בפגיעה חמורה בחופש הביטוי.

מאז נכנס לתפקידו בתחילת יוני, הנשיא הליברלי החדש לי ג’ה-מיונג מוביל מדיניות שמטרתה למנוע החרפת מתיחות מול הצפון. ממשלתו שמה קץ לשידורי רמקולים בגבול שכללו תעמולה נגד קוריאה הצפונית, ואף פועלת להגבלת יוזמות פרטיות מסוג זה באמצעות חוקים העוסקים ב"בטיחות הציבור". ב-14 ביוני, אקטיביסט נוסף נעצר לאחר ששלח בלונים לכיוון צפון מהאי גוואנגווה, באירוע שהעלה שוב את הדיון סביב חופש הביטוי מול שיקולי ביטחון.

למרות מחוות הפיוס מצד הדרום, לא ברור אם צפון קוריאה תגיב באותו מטבע. המשטר בפיונגיאנג הודיע כבר ב-2023 על ניתוק קשרים עם הדרום וויתור על רעיון האיחוד בין המדינות. שיחות השלום הרשמיות בין שתי הקוריאות הוקפאו מאז 2019, אז קרסה היוזמה הדיפלומטית שהובלה על ידי ארה״ב בנוגע לפירוק הצפון מנשק גרעיני. מאז הפסקת השידורים מצד הדרום, לא נשמעו עוד שידורים צפון קוריאניים בעיירות הגבול של קוריאה הדרומית – אך השאלה אם פיונגיאנג תבחר להרגיע את המצב נותרת פתוחה.