עוד ועוד משפחות נכנסות מדי שנה לסטטיסטיקה, ועל פי נתוני הביטוח הלאומי בשנים האחרונות חל זינוק חד במספר האבחונים לילדים בעלי צרכים מיוחדים, כשההערכות מדברות על אלפי ילדים מדי שנה, בדרגות שונות של נכות. במקביל, אנו רואים שבשנים האחרונות יש הכרה הולכת וגדלה וסיוע מצד המוסד לביטוח לאומי, וכן ניצנים של פתיחות מצד הגופים הפנסיוניים להבנת המצב המורכב של אותם הורים והליכה לקראתם. מצד שני, חלק גדול מההורים לילדים עם צרכים מיוחדים לא באמת מודעים לכל הזכויות שמגיעות להם. זה קורה בעיקר בגלל חוסר שקיפות של מוסדות שונים וכי אין גוף מרכזי שמדריך את אותם הורים לאחר האבחנה.
מהן הזכויות להן זכאים ההורים ואיך ניתן לממש אותן?
קצבת נכות של הביטוח הלאומי: לאחר קבלת האבחנה לילדכם מהגורמים הרפואיים או אלה האמונים על התפתחות הילד אתם נדרשים להגיש תביעת נכות. גם אם מדובר באבחנה של מוגבלות קלה, חשוב ללכת ולהגיש תביעת נכות באתר המוסד לביטוח לאומי. סכום הקצבה החודשי, אם תתקבל התביעה, ייקבע על פי דרגות הנכות ואחוזי הנכות. הקצבה המינימלית לילד נכה היא 50% בגובה של 1,711 שקל.
נקודות זיכוי במס הכנסה: אבחנה של ילדכם המזכה בקצבה מביטוח לאומי, או החלטת ועדת השמה לחינוך מיוחד, מעניקה 2 נקודות זיכוי במס הכנסה ששווין 484 שקל בחודש. כדי לקבל אותן עליכם ללכת לפקיד שומה במס הכנסה כדי שיכיר בהן, ואז תוכלו לשלוח אל המעסיק אישור מס הכנסה על מספר נקודות הזיכוי שקיבלתם. הזכאות ניתנת לאחד מההורים בלבד. חשוב לבקש לנצל את נקודות הזיכוי היכן שתשלום מס ההכנסה הוא הגבוה יותר. אם פספסתם את הזכות הזאת, תוכלו להגיש בקשה להחזר ממס הכנסה עד שש שנים אחורה. יש כמה חברות המסייעות בכך. כשמדובר בכמה שנים הסכומים יכולים להיות משמעותיים.
כתבי שירות וביטוחי בריאות המעניקים החזרים בגין טיפולים: לא כל ההורים מודעים לכך, אך קיימים כתבי שירות מיוחדים המאפשרים להורים לקבל החזרים מאוד משמעותיים בגין טיפולים שמקבלים הילדים. הדגש הוא שההצטרפות לאותם כתבי שירות לא מותנית בהצהרת בריאות ולכן כולם יכולים להתקבל. הטיפולים החודשיים מסתכמים לעתים באלפי שקלים, החל מקלינאית תקשורת, מרפאה בעיסוק, פיזיותרפיה ועוד. כמו כן, ביטוחי בריאות מעניקים גם הם החזרים על אבחונים וטיפולים שונים, ולכן כדאי מאוד לתבוע החזרים בהתאם לתנאי הפוליסה. ההבדל בין כתבי שירות לביטוחי בריאות של חברות הביטוח הוא שבביטוחי בריאות יש החרגות אם הצטרפתם אליהם לאחר האבחנה שקיבל הילד. אם רכשתם ביטוח בריאות טרם האבחנה של הילד ייתכן שתוכלו לקבל החזרים משמעותיים מחברות הביטוח.
הזכות המשמעותית ביותר - קצבה מלאה ל"בן נבחר" בקרן הפנסיה במקרה של מות ההורה: תקנוני הגופים הפנסיונים מכילים לא מעט סעיפים שכוללים ניואנסים שונים, תת-סעיפים ותנאים מסובכים, ש"האדם הסביר" יתקשה להבין ולהתעמק בהם עד הסוף. אומנם זה לא חדש שגופים פיננסים ופנסיונים שונים עובדים לפי תקנונים וחוזים ארוכים, מסורבלים וקשים לקריאה, אבל כשאנחנו מבינים שהעתיד הכלכלי וביטחון הילדים שלנו עומד על הכף, זה כבר עסק רציני שחייבים להתעמק בו ולנסות להבין בו קצת יותר. זה יכול להיות שווה לנו גם מאות אלפי שקלים בעתיד שבו יהיו לילדים עם מוגבלויות שונות עלול להיות קושי אמיתי לכלכל את עצמם.
כיום, לפי הדין ותקנוני הגופים הפנסיונים, יש שני מצבים שבהם אפשר להכיר בילד לצורך קבלת קצבת שאירים לאחר מות ההורה, גם אם הילד כבר בגיר. במצב הראשון, ילד שאובחן עם מוגבלות לאחר שההורה הצטרף לחברת הפנסיה, אשר מוגדר כ"בן מוגבל". בן מוגבל זכאי לקבל קצבת שאירים גם אחרי גיל 21 לכל חייו, בניגוד למצב הרגיל בקרן הפנסיה שבו אם ההורה נפטר הילד יקבל קצבת שאירים עד לגיל 21 בלבד. הכיסוי מפני סיכון של אי פרנסה עבור הבן המוגבל יכול להיות מאוד משמעותי. במקרה שבו ההורה האריך חיים, נניח שההורה נפטר כשהבן מגיע לגיל 50 והבן יחיה עד גיל 80, משמע שהוא יקבל קצבת שאירים במשך 30 שנה.
מיהו "בן מוגבל"?
לא תמיד אנחנו יכולים לתכנן את החיים בצורה שהיינו רוצים, ובעולם הפיננסים והביטוח מוכנים להעניק לנו ביטוח רק מאירועים שלא היה ידוע עליהם לפני מועד ההצטרפות. בן מוגבל יוגדר כילד של עמית מבוטח שביטוח לאומי הכיר לראשונה בזכאותו לנכות כללית, לאחר מועד הצטרפותו של הלקוח לפנסיה. כלומר, הלקוח הצטרף לקרן הפנסיה וההכרה בנכות הכללית של הילד היתה במועד מאוחר יותר ממועד ההצטרפות לקרן הפנסיה. באותה נקודה הילד/ה צריכים להיות מתחת לגיל 21 ואינם מסוגלים לכלכל את עצמם ואין להם הכנסה עבור מחייתם. במצב השני ילד שאובחן לפני שההורה הצטרף או אחרי שעבר מחברת הפנסיה המקורית שלו, או שיש לו תוכנית שאינה קרן פנסיה חדשה - הוא מכונה "בן נבחר". בשני המצבים הילד צריך לעמוד בשני תנאים - להמשיך לקבל נכות גם אחרי גיל 21, ובלבד שלא יוכל לכלכל את עצמו (לפי ההגדרה בוועדה של ביטוח לאומי).
מה היא קצבת שאירים?
תשלום חודשי שקרן הפנסיה משלמת במקרה מוות לבני זוג וילדים. ילד שלא מקבל נכות זכאי לקבל רק עד גיל 21 (בתנאי שכמובן מקרה הפטירה של אחד ההורים התרחש לפני שהגיע לגיל הזה).
האם צריך לשלם יותר ביטוח שאירים?
לבן מוגבל אין עלות נוספת שאתם צריכים לשלם, מעבר לעלויות הרגילות שיורדות מהתלוש לקרן הפנסיה. ההבדל בין "בן מוגבל" ל"בן נבחר" הוא מועד ההכרה. אם הוכר לאחר ההצטרפות לקרן הפנסיה הוא ייחשב כ"בן מוגבל", בלי צורך להצהיר על כך, ותוכלו פשוט להמשיך להפקיד כסף באופן רצוף. במקרה הזה, אם נעשה פעולה כלשהי נוכל אפילו לפגוע בזכויות שלו, כיוון שיש לו זכאות לנכות לצמיתות. כמו כן, אפשר לפנות לחברת הפנסיה ולבקש לעבור למסלול "בן נבחר" שבו מחלקים את העוגה אחרת, כך שהילד יקבל קצבת שארים על חשבון הקצבה של בן הזוג שלכם. בין אותן חברות המאפשרות זאת: מיטב דש, אלטשולר שחם, מגדל מקפת, הפניקס, מור, אינפיניטי.
איך אפשר להגדיר את הבן המוגבל בקרן הפנסיה?
אם בזמן ההצטרפות של העמית לקרן הפנסיה, הנכות של הילד היתה כבר ידועה ומאובחנת, יש למלא את הפרטים של הילד בטופס ההצטרפות לקרן הפנסיה, ובהתאם לדרישות הקרן להביא מסמכים רפואיים ולמלא טופס הצהרת בריאות. כך, הוא יקבל כיסוי בעת מות העמית בקרן הפנסיה. החיסרון הוא שעלויות הכיסוי יהיו גבוהות משמעותית. חיסרון נוסף של בן מוגבל הוא קצבת פנסיה נמוכה יותר לעמית בעת הפרישה. הסיבה היא עלויות הביטוח הגבוהות למצב שבו העמית נפטר ויש לשלם לבן המוגבל עד מותו. כך או כך, המצב הזה עדיף על פני מצב שבו אין כיסוי כלל לבן המוגבל לאחר מותכם. אם הילד לא יוכל לכלכל את עצמו, הרי שמדובר בהגנה הכי טובה שיש לילדים בעלי צרכים מיוחדים.
הכותב הוא מתכנן פיננסי וסוכן ביטוח, מומחה בתחום של בעלי צרכים מיוחדים