ביום ראשון, עם כל עם ישראל, צפינו ברגעים המרגשים שהמחישו יותר מכל את כוחם העצום של החיבוקים: שלוש חטופות - רומי גונן, דורון שטיינברכר ואמילי דמארי – חזרו לישראל אחרי 471 ימים בשבי. עוד לפני המפגש המרגש עם המשפחות, עוד לפני התשאולים והשיחות, נשות בריאות הנפש שהמתינו להן עטפו אותן בחיבוק חם. חיבוק ראשון, אחרי יותר משנה של שבי, שאמר הכל: "הגעתן הביתה, אתן בטוחות, אנחנו כאן בשבילכן".
כפסיכולוג שחוקר ומטפל בטראומה אני יודע שזה לא היה סתם חיבוק ספונטני – זה היה אקט טיפולי מחושב. החיבוק הוא הרבה יותר מסתם מחווה של חיבה, הוא כלי טיפולי, במיוחד ברגעי משבר וטראומה. מבחינה ביולוגית, לחיבוק יש השפעה מיידית על מערכת ההורמונים שלנו: הוא מגביר את הפרשת האוקסיטוצין, שמפחית חרדה ומתח, מעלה את רמות האנדורפינים שמעניקים תחושת הנאה ורווחה, ובמקביל מוריד את רמות הקורטיזול - הורמון הלחץ. כל זה קורה בתוך שניות ממגע אנושי חם.
המדע מאחורי כוחו של החיבוק מרתק. במחקר פורץ דרך משנת 1965, החוקר הארלו הציב בפני גורי קופים בחירה: "אם" העשויה מחוטי תיל שמספקת מזון, או "אם" רכה ומחבקת אך ללא מזון. התוצאות היו חד משמעיות - הגורים העדיפו את החיבוק על פני המזון, ורק כשהיו רעבים התרחקו ממנה לרגעים קצרים כדי לאכול וישר חזרו. המחקר הזה מראה את חשיבות החיבוק אצל תינוקות, ילדים ונערים. חיבוק הוא הרבה יותר חשוב אפילו מהזנה.
"התערבות חיבוקי" פותחה במהלך מלחמת לבנון השנייה על ידי, בשיתוף עם פרופ' אבי שדה ז"ל וד"ר פלורה מור. חיפשתי טיפול שירגיע פוסט טראומות וחרדות לאלפי ילדי שפונו מהצפון. בחנות באוניברסיטת תל אביב ראיתי באחת הפינות המוסתרות בובת כלב עם מבט עצוב בעיניים וידיים ארוכות שניתנות להדבקה. שאלתי את המוכר כמה היא עולה והוא אמר לי שאף אחד לא רוצה אותה בגלל העצב העמוק בעיניים. אחר כך היבואן נתן לנו מאות בובות כאלו בחינם, מאותה הסיבה. יזמנו טיפול שבו דווקא הילדה או הילד מטפלים ב"חיבוקי" ומרגיעים אותו. הכשרנו מטפלים מיוחדים לנושא וההצלחה היתה מיידית.
בשנת 2008, בעקבות המלחמה, ערכתי מחקר שעקב אחרי 600 ילדים שחוו את מלחמת לבנון השנייה וטופלו באמצעות "התערבות חיבוקי". מחצית מהם קיבלו את התערבות חיבוקי - הטיפול שפיתחנו יחד עם מפגש טיפולי והדרכת הורים; ומחצית מהם טופלו ללא הבובה. התוצאות הראו שככל שהילד חיבק יותר את הבובה וטיפל בה, כך החרדה והמצוקה שלו פחתו משמעותית. "התערבות חיבוקי" הוכחה כטיפול היעיל והמהיר ביותר בחרדות ופוסט טראומות אצל ילדים.
מאז, ההתערבות הוכיחה את עצמה ברחבי העולם. יותר מ-150 אלף ילדים בעולם כבר נעזרו בשיטה זו להתמודדות עם אירועים טראומטיים. פה בארץ, מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, הקמנו בעמותת ת.ל.מ. של "עמל ומעבר" צוות מקצועי של אנשי טיפול מתנדבים וטיפלנו ביותר מעשרת אלפים ילדים. ראינו את כוחו של החיבוק אצל ילדי משפחות חטופים, ילדים מפונים מיישובי עוטף עזה, וילדי משפחות חללי צה"ל. שוב ושוב ראינו שהחיבוק - בין אם מהורה, מטפל, או אפילו מבובת חיבוקי - הוא לעתים קרובות הדבר הכי משמעותי בדרך להחלמה רגשית.
מאחר והאזעקות כיסו את כל רחבי הארץ, החרדות הפכו לחלק מהחיים כמעט אצל כל משפחה בישראל. לכן, בשנה האחרונה לא מעט רשויות - בהן תל אביב, אשקלון, נהריה ונצרת - אימצו את השיטה, ויחד הקמנו מרכזים חינמיים של טיפול באמצעות חיבוקי עבור תושביהן.
מחקר הולנדי מקיף שנערך לאחרונה חשף עוד תובנות מעניינות: מגע באזור הראש והפנים מרגיע יותר מאשר באזורים אחרים בגוף, וחיבוקים קצרים לאורך היום יעילים יותר מחיבוק ארוך אחד. זה נכון במיוחד כשמדברים על ילדים שחוו טראומה - החיבוק צריך לבוא לפני המילים, לפני השאלות, לפני הניסיונות להבין ולעבד.
לקראת סיום, ולרגל יום החיבוקים הבינלאומי שמצוין היום, ממש בעיתוי מרגש ומצמרר, הנה המרשם שלי לחיבוקים. מומלץ לכל הגילים:
- העדיפו מספר חיבוקים קצרים במהלך שעות היממה על פני חיבוק ארוך אחד.
- חבקו עוד לפני שאתם מדברים, במיוחד ברגעי מצוקה.
- תנו לילדה או הילד להוביל את משך ועוצמת החיבוק.
- זכרו שחיבוק יכול לומר "אני כאן בשבילך" יותר מאלף מילים.
- אל תחסכו בחיבוקים - הם חינמיים, טבעיים, ומשפיעים הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים.
בימים אלה, כשאנחנו מייחלים לשובם של כל החטופים, אני נזכר שוב ושוב בכוחו המרפא של החיבוק. לפעמים, בדיוק כמו שראינו שלשום, חיבוק אחד יכול להיות תחילתו של מסע ריפוי ארוך. מאז פרוץ המלחמה, אני עושה מאמץ להביא את התערובת חיבוקי לכמה שיותר ילדים הזקוקים לכך. ראיתי במו עיניי את ההשפעות המדהימות של "חיבוקי" על ילדים. אני מאחל שכמה שיותר חטופות וחטופים ישובו במהרה לחיבוק החם של משפחותיהם, בריאים, שלמים ואהובים.
הכותב הוא הפסיכולוג הראשי של קבוצת "עמל ומעבר" ומפתח "התערבות חיבוקי"